Rodinný pohoďák

26.04.2015 18:55

Herec, spevák, skladateľ Milo Kráľ si na chvíľu „zakráľoval“ na cestách s novým Fordom Focus 

Žiarite v televíznom seriáli Búrlivé víno, hráte koncerty s kapelou, dabujete, asi by ste nestíhali byť v trvalom angážmán v divadle alebo sa mýlim?

Som trvalo na voľnej nohe a hrám v mnohých predstaveniach v bratislavských divadlách ako je SND, Aréna, DPOH, ale aj v žilinskom mestskom divadle. Momentálne sa venujem réžii, robil som Rodinné prípady pre Markízu a snažím sa napísať nejaký dobrý scenár, len musí prísť nápad. Čo sa týka kapely, tá šlape fajn, spravili sme prvé cédečko, tak s ním koncertujeme a koncom leta by sme chceli urobiť ďaľšie. Uvidíme... materiál na to máme.

Máte široký záber: herectvo, spev, réžia a stále ste v pohybe. Potrebujete neustále nové podnety vo svojej práci?

Nemám rád stereotyp, snažím sa ten život spestriť ako sa len dá. Vidím to z viacerých perspektív, preto sa aj stretávam s ľuďmi z rôznych profesijných oblastí, čo ma do určitej miery ovplyvňuje a posúva ďalej.

Žilina, Martin, Bratislava. To sú trasy, ktoré najčastejšie absolvujete. Koľko kilometrov asi ročne nabeháte?

Ešte aj svätý Jur, kde som kúpil byt. 50-60 000 km ročne urobím na mojom Mondeu, kde už mám 450 000 km najazdených a stále šlape. Ford mi vyhovuje aj kvôli priestoru, okrem batožiny ako je kamerová technika, hudobné nástroje to odvezie pohodlne 5-tich muzikantov.

Počula som, že ste za život zničili zopár svojich áut. Sú to len klebety?

Pravdou je, že som mal sériu Favoritiek, ktoré sa neustále kazili a zničil som ich na totálku. Dával som im zabrať, servisáci chodili všade za mnou, opravovali alebo ma odťahovali. Raz dokonca z Červeníka do Martina! Mal som aj Moskvič a 22-ročnú Ladu, obe autá dlho nevydržali a pokazili sa. A Lada mala ľahký zadok a keď som bokom prešiel po nechránených koľajniciach, tak sa celá rosypala. Môj brat sa už nemohol na to všetko pozerať, tak mi sprostredkoval staršie bezpečnejšie Mondeo, ktoré mám dodnes.

Starši Ford už tiež asi potrebuje opravy. Obzeráte sa po nejakom novom aute?

O Ford sa mi stará môj automechanik, ktorého poznám od detstva. Auto je pre mňa pracovný nástroj a slúži tak ako má. Je správne poobíjané, z času na čas zájdem do umývarky, ale inak nie. Určite rozmýšľam nad novým autom, ale momentálne som kúpil byt, tak ešte počkám. Páči sa mi nové Mondeo, možno by som zostal pri tejto značke, ale to sa uvidí.

Ste technicky zručný alebo všetko radšej necháte na odborníkov, ktorí sa už o vaše pokazené auto postarajú?

Nuž žiarovku som raz v aute vymieňal a také drobnosti som schopný urobiť, ale ostatné nechám na tých, čo sa do toho vyznajú. Veď ani automechanici sa mi nekafrú do herectva. Stalo sa mi raz, že „odborník“ na pumpe mi natankoval do diesela benzín. Trošku som to spôsobil aj ja, keď som mu povedal, aby mi do Mondea natankoval plnú nádrž benzínu a on to zobral doslovne...Neskontroloval to tak ako mal.

Papuče na kolese alebo odťahy áut dôverne poznáte?

Odtiahli mi auto niekoľkokrát. Dva roky mi trvalo, kým som zistil ako parkovať hlavne v Bratislave. Nejaký dôchodca ma raz nahlásil, že zle parkujem. Asi s metrom chodil kontrolovať autá, pretože som nenechal priestor na chodníku, ktorý mal byť 150 cm, ale len 141 cm. Neodtiahli ma, ale dali mi papuču, ktorá ma našťstie stála iba 10 eur.

Pán Milo Kráľ býva kráľom ciest a občas platí pokuty?

Som častým prispievateľom pokút, tak ma nazvali moji kamaráti v zelenom. Veľa jazdím ale závažné priestupky nerobím, iba ak prekročím rýchlosť. Moja najväčšia pokuta bola 400 eur. Mal som vtedy na tachometri 161 km/h na 110-tke medzi BA a TT. Ospravedlňuje ma fakt, že sme vtedy hrali na MS s Fínskom a stláčal som plynový pedál viac ako som mal.  Počúval som rozhlas a noha stláčala plynový pedál viac ako mala, lebo som chcel vidieť koniec zápasu.

To je vysoká pokuta! Nedalo sa pokutu zjednať na menej?

Neukecávam, lebo veľmi dobre viem, že som rýchlosť prekročil a prijímam za to pokutu ako oprávnenú. Paradoxne sa často stáva, že policajt povie sumu a ráta, že sa s ním bude zjednávať, ale ja to neviem. A keď ma naposledy pokutovali, tak mi dal policajt zaplatiť140 eur, tak som vyťahova peňaženku, on ma stopol či mu idem dať naozaj toľko peňazí! Stačí vraj len 70 eur, dal som mu čo chcel. Asi ich tým mojím konaním prekvapím, ale ja má z toho celkom príjemný pocit.

Stalo sa vám niečo nepredvídateľné s autom, čo ste ani v najhoršom filme npredpokladali?

V zime som zostal so škrabkou v ruke vymknutý vonku a kľúče som mal v aute. Auto  reagovalo na chlad, že sa samo zamklo. Išiel som akurát na natáčanie, aj mobil zostal vo vnútri auta, nakoniec mi doniesla moja partnerka náhradné kľúče, ale bolo to nepríjemné.

Ste forďácky pozitívny, čo hovoríte na jednolitrový trojvalec EcoBoost, ktorý vyhral 3x motor roka a mohli ste ho zažiť v testovanom modeli Ford Focus Kombi?

Bol som prekvapený a v duchu som si myslel, že je to jednaštvorka. Nevedel som, aká v tom bude finta... Nenapadlo by ma, že to môže byť jednoliter a že Ford obohatil o nové motory. Predná maska je vynovená a elegantná aj novými svetlami s LED-kovým pásikmi. Zmenili sa aj nárazníky a tvar piatych dverí. V interiéri okrem palubnej dosky s budíkmi sa mi páčilo dokonalé sedenie, dobrý výhľad, palubný počítač a výborný volant v mojich rukách. Kombinácia čierno - strieborných doplnkov s modrými ručičkami na prístrojovke dotvárala rodinnú pohodu v aute. Ako muzikant pochválim autorádio s pekným priestorovým zvukom. Nemám rád silné basy, ale rovnomerne rozložené, aby som počul všetky nástroje. Na svojom Mondeu mám tiež dobrý zvuk autorádia. Ďaľší plus kombi verzie je priestor. Kufor s rezervou na tento model je dostatočne priestranný, ale ja potrebujem ešte väčší. Jazdím dlhé trasy, tak potrebujem väčšiu limuzínu a na diaľnicu a dlhé trasy by som išiel asi skôr s mojím dvojlitrovým Mondeom.

Ford Focus je príjemný rodinný pohoďák do mesta a na blízke trasy, na chaty a iné výlety.

Text: Alena Chorvátová

Foto: autorka

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode