Rodinný ideál

17.01.2015 11:05

Najväčšou atrakciou Španielska je Alhambra, komplex palácov a pevností Maurských panovníkov ležiacich vysoko nad španielskym mestom Granada. S tým istým názvom už pár rokov brázdi po celom svete aj úspešná flotila rodinného auta automobilovej značky seat.

Seat Alhambra svojim tvarom karosérie a koncepciou je do značnej miery zhodný s konkurenčným VW Sharan, akurát sa líši nižšou cenou. Prešiel rôznymi kozmetickými zmenami a pôsobí športovým duchom, ktorý mu jednoznačne prospel. Trošku pribral do šírky a dĺžky, ubral z výšky a vďaka modernejším hranatým tvarom pôsobí sviežim vzhľadom. Nezameniteľnou črtou je typická chrómovaná seatovská maska so zvislými lamelami a novými výraznejšími nárazníkmi. Štýlová leaf strieborná metalíza žiarila za každého počasia ako aj chrómované strešné nosiče, či chrómované okenné rámiky.

Predné bi-xenónové svetlomety ostali tvarovo rovnaké, no lemovanie diód v tvare dvojitého W vyzerá naozaj šibalsky. Vonkajšie spätné zrkadlá s LED smerovými svetlami sú dostatočne veľké na to, aby ste mali prehľad, čo sa za vami deje.

Pohľad do interiéru dáva jasne najavo, čo znamená precízna nemecká kvalita. Je dostatočne priestranný a vďaka trom radám sedadiel bez problémov odvezie sedem pasažierov. Široké Ergonomicky ladené sedadlá v šedom prevedení a bielym prešívaním ponúkajú dokonalý komfort a pohodlie. Ovládané sú elektricky či je to sklon operadla alebo bedrová opierka vo viacerých smeroch. Čo sa týka vodičovej zóny výhľad z auta je naozaj výborný a to všetkými smermi. Multifunkčný kožený volant má ideálnu hrúbku venca, dokonale sadne do rúk a pomocou tlačidiel ním môžete obsluhovať audiosústavu, palubný počítač alebo telefón prostredníctvom bluetooth. V stredovom paneli dominuje rádio-navigačný SEAT Media Systém 3.2 so 6,5 palcovým dotykovým displejom. Pri cúvaní sme testovali činnosť parkovacej kamery, funguje výborne a pri takomto veľkom aute je nepostrádateľná. Nesklamal ani navigačný systém ovládaný dotykovou obrazovkou s príjemnou a čitateľnou grafikou. Praktickým riešením je otváranie elektrickych dverí, tlačidlá sú umiestnené v strede prístrojovej dosky a je k nim ľahký prístup.

Alhambra disponuje výborným variabilným batožinovým priestorom. Sedem miestna verzia ponúka objem 267 litrov, sklopením všetkých piatich sedadiel dostanete kráľovsú hodnotu 2297 litrov, čo vám umožní naložiť batožinu väčších rozmerov.

Novú Alhambru poháňa turbodieselový motor 2.0 TDI s priamym vstrekovaním Common Rail. Vyznačuje sa tichým kultivovaným chodom a v kabíne ho takmer nepočuť. Už v nízkych otáčkach má výbornú dynamiku a potrebnú silu na takéto veľké auto. No jeho najväčším tromfom je hlavne nízka spotreba. Aj vďaka 70 litrovej nádrži sa na pumpách zastavíte iba v prípade dopriať si kávičku alebo navštíviť WC. Poskytuje príjemnú jazdu v meste a v teréne si užijete adrenalín pomocou pohonu 4x4. Škoda, že počasie pri našom testovaní bolo skúpe na sneh a tak sme ho ani poriadne nevyskúšali. Manuálna šesťstupňová prevodovka Haldex radila bez problémov. Sprevodovanie bolo presné, príjemne hladké a krátke dráhy radenia dodali autu potrebnú dynamiku. Podvozok má tvrdší charakter, skvele drží stopu a napriek svojej veľkosti sa model pri prejazde ostrých zákrut vôbec nenakláňa.

Myslíme, že Alhambra je naozaj vydarené auto a spĺňa kritéria aj pre náročných zákazníkov. Vhodný je na podnikateľské účely, ale poslúži ako priestranné rodinné dovolenkové auto. Je najvyšší čas ho vyskúšať.

Text a foto: Ľubomír Feckanín

 

SEAT Alhambra Style Plus 2,0 TDI CR 4x4  
Zdvihový objem cm3     1968
Max. výkon v kW (k) pri 1/min       103/4200
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min    320/1750-2500
Maximálna rýchlosť v km/h    191
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h       10,9
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km)   6,9/5,0/5,7

Základná cena  verzie od

  28 630 €

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode