Rodinné využitie

11.08.2018 12:00

Hlavnej predstaviteľke telenovely Feriha prepožičala hlas krásna mladá herečka Miroslava Belancová. V rozhovore ju vyspovedáme nielen ako herečku, ale aj ako šoférku. Príjemné čítanie.

Vyštudovali ste herectvo na konzervatóriu, máte skončené učiteľstvo hudobno-dramatického umenia v Nitre a učiteľstvo hudby na UK v Bratislave. Učiteľka na všetky smery, ale kedy začala divadelná a dabingová práca?

 

Medzi školami som začala hrať na Novej scéne v muzikáli Cigáni idú do neba, Princ a Večernica, Sanitárny deň a najnovšie aj v Cats. Prioritou zostáva dabingové herectvo. Okrem hlavnej postavy Ferihy /160 dielov/ dabujem tiež hlavnú predstaviteľku Nur v telenovele Nikdy ťa neopustím. Predtým som dabovala takú 16-ročnú mrchu v seriáli Vymenené životy a to ma bavilo a užívala som si to. V najnovšom filme Star Wars tiež dabujem hlavnú predstaviteľku. Mám rada aj animované rozprávky, pretože sú zábavné. Stane sa, že jeden človek nadabuje aj viac postáv.

 

Viem o vás, že okrem dabingu aj inú prácu ešte robíte a nielen jednu...

 

V dabingovom štúdiu robím asistentku réžie, tak mám veľa roboty aj cez víkendy. No a spievam na svadbách a rôznych akciách, keď ma pozvú. Nahrávam reklamné spoty do rádií, takže muzikály už nestíham. Nechcem robiť na kvantitu, ale na kvalitu.

 

Pani učiteľka, ako ste robili ako žiačka - vodičák v autoškole?

 

Už ako som mala 18 rokov, tak som po ňom túžila ako decko po hračke. Po autoškole som okamžite začala jazdiť na starej škodovke mojich rodičov a taký rok som na nej dostala slušný základ. Bola celá pomiešaná...predok 105-ťka a zadok 120-tka. Vedela som do nej vodu naliať, ak náhodou vyvrela voda, čo sa často stávalo. Dokonca na tej najväčšej križovatke mi Hermína skapala, tak som ju volala. Autá na mňa trúbili a ja som im na princeznú zakývala, veď čo som mala robiť....o chvíľu som naštartovala.

Hermína?! Tak dávate mená autám ako členom rodiny?

 

Tak, tak. S maminou sme kúpili ročný Opel Astra. Astra sa volala Norma, lebo bola v norme. Mamina jazdí doteraz a je s ňou nadmieru spokojná. Jazdila som ju občas aj ja, ale neskôr som si kúpila červenú Toyotu Yaris a dala som na nej urobiť čierne bodky. Bola to moja lienka sedembodkovaná. A tá dolietala, keď som ju buchla... Z predstavenia som išla cestou do Senca a bola hmla. Išla som takou šesdesiatkou a pomaly som ubrzďovala, keď som náhle zbadala auto a moja lienka bola v ňom. Odvtedy si dávam odstup od áut a teraz jazdím na novej Kia Rio. Taká moja kabelka, v ktorej nosím všetko! Vždy sa tam nájdu topánky, v lete plavky, uterák a všeličo iné.

 

Čo Opel Astra alebo Norma, ako ju voláte...nemala nejaké ťažkosti počas vašich ciest?

 

Išla som z Nemecka cez Rakúska a nikde sme nenašli benzínku, tak sme na nule prešli asi 15 km a bol koniec. Na konci dediny som zostala bezradne stáť, ale išiel okolo jeden našinec z Bratislavy a zachránil nás. Vzal ma s mamou na benzínku a v bandaske som niesla Norme „jedlo“, aby nás doviezla plná sily domov. Je fajn, že Slováci držia pri sebe. Iná príhoda bola, keď som potrebovala kúpiť vodu do chladiča a išla som platiť a taká blondínka ma upozornila, že nedržím v rukách vodu do odstrekovača, ale do chladiča. Tak som jej povedala, že nie som blondína, čudne sa pozrela...

 

A v zime Norma poslúcha?

 

Ako sa jej chcelo. Raz na Norme jazdil kamarát a nevedel na nej vyjsť na Štrbské Pleso. Trápil sa a v tom mama mi hovorí, že choď ty za volant, veď teba Norma poslúcha! Na prvú som to dala!V zime si vždy dávam si pozor, aby som nedostala šmyk. Priznám sa, že raz ma za dažďa tak otočilo, že sa dostavil taký malý šok a Normu odšoféroval môj frajer. ale nič sa nestalo. Boli tam zlé pneumatiky, takže aj to urobilo svoje.

Je čas dovoleniek a každý z nás si už na dovolenke prenajal auto. Máte skúsenosť s prenájmom áut alebo iného dopravného prostriedku, čo stojí za spomenutie?

 

Teraz na Mallorce sme si prenajali Peugeot 107, čo bolo super na parkovanie. Za to som vkuse nadávala, lebo turisti tam jazdili všelijako len nie normálne. Moc pomalá a neplynulá jazda, ale ani pretekárov nemusím. Vtedy čakám kedy ich o 3 km uvidím v jarku alebo tých čo držia v ruke telefóny. Paradoxne ich majú v ruke väčšinou muži. Veď štatistiky hovoria, že muži majú vyššiu nehodovosť ako ženy, ktoré dávajú väčší pozor. Dvojnásobne som dávala pozor za iných vodičov čo vymyslia. Na Cypre a na Ibize som jazdila na štvorkolke, potom už len v teréne. Išli sme po takých nespevnených cestách, že sme sa dostali na krásne miesta plné útesov, normálne by sme nemali šancu vidieť to, čo sme videli. Ibizu sme so štvorkolkou prešli celú cca. 1000 km.

 

Máte príhodu z dovolenky, na ktorú si občas spomeniete?

 

Odviezla som v noci frajera s kamarátom na turistiku, na sopku a ráno som mala ísť po nich. Odparkovala som pred hotelom, išla som spat a ráno, keď som prišla po auto, tam už nebolo. Tak som svojou žiadnou angličtinou zisťovala cez recepciu, kde auto je a keďže sme ho mali vrátit o 12:00 v ten deň, tak oni si ho zobrali už o 9:30 na cistenie a nikomu nedali vediet. Tak som si pekne preňho išla, že ho potrebujem, lebo frajera mám na sopke...

 

Pekná baba ako vy vie rečami oblbnúť policajta, keď urobí priestupok?

 

To už bolo dávno, keď som platila v Nitre za zlé parkovanie a stálo ma to vtedy sto korún slovenských. Uhovoriť sa mi ich podarilo, keď mi chceli dať papuču, to som sa tešila. Inokedy som prekročila rýchlosť na moste Lafranconi a zaplatila som 40 eur. Vraj to mali nastavené od 70-tky a ja som išla 72 km/h. Smola...

 

Aj my ženy mávame sny o autách, dobrých autách. Mali ste taký sen aj premenený?

 

Jazdila som na žltej Corvette! Kamoš mi ju dal šoférovať a ja som bola taká nadšená, že mi dal kľúče do ruky. S kamoškami som išla do mesta a šťastné sme sa vozili kade tade. Na druhý deň si prišiel pre ňu a aj keď som sa s ňou ťažko lúčila, tak som mala veľký zážitok.

 

Nové kompaktné SUV od značky Opel sa volá Grandland X. Testovali sme spolu dvojlitrový diesel. Mirka, vy ste si ho doslova „osedlali“ po každej stránke. Čo vás pri ňom dostalo do kolien?

 

Juj, je to veľké a priestranné auto určené viacmenej pre rodiny. Mne sa páčila mohutnosť, ktorá ma presvedčila o bezpečnosti, ale najviac asi po nasadnutí do auta. Pekný interiér a aj keď to bolo viac prehľadné a praktické, tak to ma upútalo Grandlande a samozrejme svojimi úžitkovými vlastnosťami. Zoznámila som sa s palubovkou, prehľadným displejom a s cúvacou kamerou, keď sme parkovali. Samozrejme, že mám veľa odjazdené na automatoch hoci som mladá a rada sa hrám s pákou, ale kolóny ma presviedčajú, že automat býva tiež dobrý. Takéto auto keby som mala, tak už fakt nemusím nič robiť. Dosť som sa prekvapila, aký je ten dvojlitrový diesel svižný, skoro ma vcuclo do sedadiel. Zrýchlenie bolo okamžité, vtedy človek naberie istotu, že nemusí sa báť predbiehania, že motor podrží. K tomu dobrý zvuk nielen z výfukov, ale aj z rádia! Mala som chuť si zaspievať. Ako som hovorila, Opel Grandland X je rodinám dobrým spoločníkom nielen z hľadiska bezpečnosti, praktickosti a komfortnosti, ale aj príjemnej pohody za volantom, ktorú som mala aj ja. Na dovolenky v lete v zime rodina využije bohatý priestor v kabíne aj v kufri. Je čas dovoleniek, tak netreba váhať...

 

Text a foto: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode