Rodinné bezpečie

05.12.2011 16:13

Rosnička televízie Markíza Lenka Vavrinčíková pre nás otestovala naftový dvojlitrový Ssang Yong Korando

Začiatky v Markíze
V televízii Markíza som začínala ako asistentka dramaturgie v Teleráne, potom som sama robila redaktorku a podieľala tiež na reportážach do Telerána. Z času na čas som sa začala objavovať na obraze. Moja kolegyňa Mirka Almassy išla na materskú dovolenku a hľadali za ňu rosničku, tak som sa zúčastnila kamerových skúšok. Nakoniec si ma vybrali.

Rosničkovanie
Dva roky už „rosničkujem“ a práca ma naozaj baví. Večerné vysielanie je možno o niečo stereotypnejšie ako ranné, ktoré je vysielané na živo a je viac o adrenalíne a o improvizácii. Mame tam živé a zaujímavé vstupy s pánom Iľkom.

Vodičák
Vodičský preukaz som si robila ako 24 - ročná. Študovala som v Nitre a bolo treba dochádzať. Tak som všetko prehodnotila a kúpila som si nové auto Chevrolet Cruze v LS výbave. Všetci ma odhovárali ako od prvovodičky, ale ja som chcela, aby to bolo v záruke a bezpečné auto. Som s výberom spokojná. Má rada veľké autá kvôli bezpečnosti. Nikdy som nechcela praktické autíčka do mesta, vždy som chcela veľké a bezpečné. SUV- čka som nevolila kvôli finančnému limitu.

Bezpečnostné predpisy
Nehodu som ešte nemala, možno boli nejaké škrabance, ale to beriem ako súčasť dnešnej cestnej premávky. Jednoducho to patrí k tomu. Snažím sa dodržiavať bezpečnostné predpisy, ale rýchlosť sem tam nie. Záleží na tom, či sa ponáhľam. Nie som zlý šofér a „neletím“ na ceste. Necítim sa dobre, keby som letela „stošesdesiatkou.“ Z duše nemám rada, keď sa mi niekto lepí zozadu a za každú cenu sa ponáhľa. Ako o preteky. Tým nevníma svoje okolie a je pre ostatných nebezpečný. A keď niektorí vodiči zbadajú ženu za volantom, tak sa nie vždy pekne správajú. Akoby nám Gentlemani vymierali na cestách. Nemám rada vodičov, ktorí na sedemdesiatke idú štyridsať, to ma zdržiava a znervózňuje.

Žena za volantom
Ženy sú horšie vodičky ako muži. Viac tých kolízii spraví žena, ale ja sa z toho nechcem vymotávať. Je pravdou, ak sa na ceste niečo deje, tak tam akosi žena nechýba. Také mám skúsenosti.

Nočný relax v aute a parkovanie
Veľmi rada jazdím v noci, keď sú prázdne cesty a púšťam si k tomu slaďáky. Vtedy si tú jazdu užívam. Parkovanie je pre mňa stále problém. Prvýkrát si pamätám, keď som išla do roboty, tak som si obvolala kolegov, aby mi pomohli s parkovaním. Ráno, keď prídem do práce, tak sa už niekedy nedá zaparkovať. Kolega mi pomohol a nastavil auto tak, že keď odchádzam, tak nemám problém vyjsť z parkoviska.

Parkovanie v matracoch
Na sídlisku som si našla parkovisko v úzkej uličke pri smetných košoch. Išiel nejaký pán a on mi tie smetné koše obložil matracami. Mne sa podarilo s ľahkosťou zaparkovať do mäkkých matracov ako do postele. Dokonca ma navigoval ako mám vytočiť volant. Bolo to zábavné a milé.

Autoškola
Autoškola bola pre mňa dosť náročná, nevedela som sa naučiť kedy mám preraďovať. Nevedela som to všetko zladiť. Párkrát na mňa inštruktor zahučal, že neviem zabrzdiť, ale  nakoniec som sa to všetko naučila a skúšky som urobila.

Sang Yong Korando
Ako som spomínala, tak mne sa veľké autá páčia! Strieborná farba je univerzálna a Korandu naozaj pristala. Veľké späťáky s cúvacím senzorom, ovládanie na volante, tempomat, priestranný interiér, veľký kufor, tak to všetko moje auto musí spĺňať. Korando je svojimi veľkými rozmermi určite rodinným autom a určené viac ženám. Dvojlitrový turbodiesel so šesťstupňovou prevodovkou mi vyhovuje. Dobré zrýchlenie a štvorkolka ide naozaj dobre do kopcov, ale aj na krátky rozbeh bolo super. Spojka dobre zaberala a mne určite vyhovovala. 6 - stupňová prevodovka mi chýba u môjho auta a 6 airbagov, aktívne opierky hlavy, detské poistky sú bezpečnostné prvky, ktoré by mali byť už v každom aute ako samozrejmosť a v Korande sú. Kožený volant bol výškovo aj postranne nastaviteľný a to mi vyhovovalo. Držal sa komfortne. Dobrý výhľad na cestu, ale aj  na prístrojovú dosku + každá žena ocení v zime zohrievanie sedadiel s výborným sedením za pomoci bedrovej opierky na chrbticu, výborná je aj  stredová a lakťová opierka a veľa úložného miesta a priečinkov. Aj keď je to dvojsečná zbraň, lebo sa tam dáva veľa smetí a auto je potom rýchlo zašpinené. Aspoň v mojom prípade. Vysokí pasažieri v Korande nemajú problém! Páči sa mi aj pomer cena a typ vozidla, čo je priaznivá kombinácia. Preto ženy, maminy neváhajte nad kúpou dobrého auta.:-)


Text: Alena Chorvátová
Foto: autorka
 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode