Richard Gonda upútal pozornosť v Porsche Carrera Cup

08.05.2017 10:21

Automobilový pretekár Richard Gonda počas uplynulého víkendu zahájil pretekársku sezónu v nemeckom Porsche Carrera Cupe a na slávnom okruhu Hockenheimring svojim výkonom upútal aj pozornosť organizátorov. Počas pretekov ho však zavinením iných pretekárov nedokázal potvrdiť a z Nemecka si priniesol iba cenné skúsenosti do ďalších pretekov s Porsche 911 GT3 Cup.

Pre dvadsaťtriročného Banskobystričana reprezentujúceho s číslom 11 okrem slovenského motošportu aj farby rakúskeho tímu Zele-Racing išlo o prvý ostrý štart v tejto sezóne i v jednom z najtradičnejších šampionátov slávnej značky. Víkendové 1. a 2. kolo Porsche Carrera Cup-u figurovali v kalendári ako sprievodné podujatie nielen v Nemecku ostro sledovaného seriálu DTM, či Majstrovstiev sveta v rallycrosse, ktorých zárukou sú plné tribúny a vynikajúca atmosféra.

Program nemeckého Porsche Carrera Cup začínal hodinovým tréningom, ktorý naznačoval, že Gonda bude na tomto podujatí patriť medzi najrýchlejších pretekárov. V náročnej konkurencii 23 identických vozidiel predviedol svoje jazdecké umenie a jazdil väčšinu tréningu na druhom mieste. Ako nováčik v prestížnom šampionáte plnom kvalitných pretekárov tak na seba upútal veľkú pozornosť.

Sobotná kvalifikácia do oboch pretekov, v ktorej mal Gonda potvrdiť svoju rýchlosť, sa pre neho tiež zo začiatku vyvíjala dobre, no po nasadení novej sady pneumatík, kedy mal Gonda podľa sektorových časov bojovať o prvé 3 priečky, sa na trati stala havária a kvalifikácia bola najskôr prerušená červenými vlajkami a následne zrušená. Gonda, spolu s ďalšími pretekármi stratili možnosť o zajazdenie potrebných dvoch rýchlych kvalifikačných kôl, čo ovplyvnilo vývoj celého víkendu a oboje preteky musel štartovať zo stredu poľa.

Trať neďaleko Mannheimu prilákala tisícky fanúšikov a Gonda tu svoje vôbec prvé preteky s Porsche odštartoval z 13. miesta. Po štarte stratil niekoľko pozícií, no počas 14 kôl šprintových pretekov však svoju pretekársku kvalitu opäť potvrdil v niekoľkých pekných predbiehacích manévroch a pod šachovnicovou vlajkou prešiel trinásty v poradí.

Pred štartom do nedeľných pretekov, ktoré boli vypísané na 18 kôl, bolo pre tímy náročné určiť správnu stratégiu kvôli premenlivým podmienkam počasia. Preteky už po štarte sprevádzali dramatické boje o pozície, ktoré sa nevyhli niekoľkým haváriám a na trať muselo niekoľkokrát vychádzať bezpečnostné vozidlo.  Už v prvej nehode bol aktérom aj Gonda, ktorý po štarte z 10. miesta bojoval o vyššie pozície a v druhom kole do neho narazil portugalský pretekár C. Rivas. Rivas svojou pretekárskou chybou zničil možnosť dokončiť preteky ďalším dvom pretekárom. Gonda s defektom a zničenou zadnou časťou svojho Porsche 911 GT3 Cup musel žiaľ predčasne ukončiť preteky.

Richard Gonda: „Bol to náročný víkend, ako vždy na začiatku sezóny. Snažil som sa pristupovať viac konzervatívne a krok po kroku sa udomácňovať. Začalo to úplne perfektne, no prerušenie kvalifikácie nám v podstate narušilo celý víkend a nakoniec ešte prišla tá zbytočná rana  na moje zadné koleso... Napriek tomu si z pretekov odnášam množstvo pozitív, podrobný rozbor nasvedčuje, že dokážem byť v poli veľmi vysoko a to ma pri jednom z najnabitejších šampionátov na svete tohto druhu úprimne veľmi teší.“

Porsche Carrera Cup Deutschland pokračuje o dva týždne 19.- 21. mája opäť popri DTM na známom okruhu Lausitzring.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode