Rekordné hodnotenie bezpečnosti v teste Euro NCAP pre úplne nové Volvo V40

03.09.2012 12:09

 

„Je to fantastický výsledok. Sme veľmi hrdí, že vyrábame jeden z najbezpečnejších automobilov na svete, a že sme opäť urobili významný krok smerom k nášmu cieľu do roku 2020 – aby vo vozidlách Volvo nebol nikto usmrtený, ani sa vážne nezranil,“ hovorí Thomas Broberg, hlavný technický poradca pre bezpečnosť, Volvo Car Corporation.

Od roku 2009 európsky bezpečnostný inštitút  Euro NCAP zverejňuje celkové hodnotenie každého automobilu, ktorého bezpečnosť testuje. Inštitút vykonáva jednotlivé testy v štyroch rôznych podkategóriách, a na základe týchto čiastkových hodnotení vozidlu udelí celkovú známku. Ide o tieto štyri kategórie: ochrana dospelých cestujúcich, ochrana detí, ochrana chodcov a asistenčné bezpečnostné systémy.

Rekordne vysoké však nie je iba cekové skóre. Nové Volvo V40 dosiahlo v hodnotení bezpečnosti dospelých skóre až 98 percent, čo je vôbec najvyššia známka, aká kedy bola dosiahnutá v testoch. Pri vývoji úplne nového modelu Volvo V40 bolo cieľom dosiahnuť rovnakú úroveň bezpečnosti ako pri väčších automobiloch. Základom pre tento vynikajúci výsledok bol holistický prístup a použitie pevnej konštrukcie a bezpečnostných prvkov, ako je napríklad systém ochrany pred zranením krčnej chrbtice WHIPS.

V kategórii asistenčných bezpečnostných systémov bodovalo Volvo V40 na maximum. „Nové Volvo V40 bolo uvedené na trh ako najinteligentnejšie a najbezpečnejšie vozidlo vo svojom segmente, ktoré je skutočne vybavené mnohými prvkami aktívnej bezpečnosti ako systém automatického brzdenia, systém na ochranu chodcov Pedestrian Detection, systém Lane Keeping Aid, ktorý vodičovi pomáha držať sa v jazdnom pruhu, a systém BLIS, ktorý vodičovi pomáha registrovať vozidlá v mŕtvom uhle spätných zrkadiel,“ hovorí Thomas Broberg.

Aj v kategórii ochrany chodcov zaznamenalo Volvo V40 nový rekord. Dôležitú úlohu tu zohral unikátny a revolučný airbag pre chodcov. Senzory v prednej časti vozidla dokážu zaregistrovať akýkoľvek kontakt s chodcom. Príslušná pyrotechnika uvoľní pánty kapoty a nafúkne airbag, ktorý kapotu mierne nadvihne. Vďaka tlmiacemu účinku nafúknutého airbagu v kombinácii so zväčšenou vzdialenosťou kapoty od tvrdých komponentov v priestore motora je hlava chodca lepšie chránená pred účinkami nárazu. Inštitút Euro NCAP vo svojom opise systému okrem iného uvádza, že „systém fungoval dobre, pričom kapota poskytovala dobrú ochranu na všetkých miestach pravdepodobného dopadu hlavy chodca, vďaka čomu V40 získalo ako prvé vozidlo maximálne skóre v tejto oblasti.“

 

Spoločnosť Volvo Car Corporation už predtým získalo ocenenie Euro NCAP Advanced Award za svoj systém City Safety, ktorý je súčasťou štandardnej výbavy všetkých verzií modelu V40. Systém City Safety pracuje až do rýchlosti 50 km/h, čo nedokáže žiadny podobný systém od iného výrobcu automobilov.

 

„Hoci je úroveň bezpečnosti našich automobilov už dnes veľmi vysoká, neprestávame pracovať na jej zvyšovaní a naďalej analyzujeme príčiny dopravných nehôd, aby sme mohli hlbšie pochopiť následky reálnych kolízií,“ hovorí Thomas Broberg.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode