Radíme: Pred cestou na jarné prázdniny si radšej dôkladne skontrolujte auto

12.02.2019 14:22

Prichádzajúce jarné prázdniny môžu so sebou priniesť aj viacero problémov pre vodičov. Predovšetkým tí, ktorí trávia prevažnú časť zimy v mestskej premávke, môžu byť pri výjazde do hôr nepríjemne konfrontovaní so zľadovatenými vozovkami, snehovou kašou či ďalšími nástrahami. K tomu sa pridáva aj skutočnosť, že mnohí vodiči často považujú prípravu na zimné podmienky vybavenú tým, čo urobili pred začiatkom zimy. Od tej doby už väčšina z nich vozidlo a jeho vybavenie z hľadiska pripravenosti na zimnú prevádzku prakticky nekontroluje.

Mnoho vodičov žije v presvedčení, že keď ešte vlani vozidlo na zimu pripravili, teraz môžu úplne v pokoji vyraziť na jarné prázdniny. Od tej doby však v mnohých prípadoch ubehli aj štyri mesiace a po takej dobe si každý automobil rozhodne žiada ďalšiu kontrolu. Najväčšiu pozornosť by pri nej vodiči mali venovať pneumatikám a prevádzkovým kvapalinám.

V prípade pneumatík je vhodná nielen kontrola tlaku, ale aj hĺbky dezénu. „To, že v októbri hĺbka dezénu spĺňala predpísané minimum, rozhodne neznamená, že musí zodpovedať zákonným požiadavkám ešte aj v polovici februára. Pokiaľ ide o prevádzkové kvapaliny, odporúča sa pred odchodom na jarné prázdniny samozrejme najmä kontrola stavu kvapaliny do ostrekovačov. Všetci vedia, čo môže napáchať nízky podiel nemrznúcej zmesi v prípade, že teploty klesnú výraznejšie pod nulu,“ radí Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA AUTO.

Stierače sa odporúča vymieňať po pol roku, pričom sa ich životnosť výrazne znižuje, keď si vodič šetrí námahu tým, že odstraňuje námrazu na skle pomocou stieračov. Pri ceste do hôr by aj pri súčasnom relatívne teplejšom počasí nemali vodiči zabúdať ani na opätovnú kontrolu zimnej výbavy. Vyjsť bez snehových reťazí, metličky a škrabky na očistenie vozidla a skiel, prípadne skladacej lopatky na sneh, sa rozhodne neodporúča. Kontrola funkčnosti a správneho nastavenia osvetlenia vozidla by mala byť automatická v každom ročnom období, aj vo februári, keď prichádza postupné predlžovanie sa doby s prirodzeným denným svetlom, je to stále potrebné.

Zvlášť u starších áut by mala byť na programe dňa pre istotu tiež kontrola akumulátora. Pozornosť si vyžadujú aj tesnenia dverí. „Práve v období ku konci zimy, kedy dochádza k veľkým rozdielom teplôt v noci a cez deň, hrozí, že vo dverách zamrzne zatekajúci topiaci sa sneh alebo dažďová voda. A nie je od veci pred odchodom auto tiež dôkladne umyť a navoskovať, eventuálne urobiť nástrek podvozku. Nielenže to ochráni vozidlo, ale aj zjednoduší odstraňovanie snehu, ľadu a nečistôt z povrchu vozidla, " doplnil Petr Vaněček zo spoločnosti AAA AUTO.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode