Radíme: Na dovolenke sa oplatí mať kartu aj hotovosť

10.09.2017 10:12

Platobná karta je nedeliteľnou súčasťou našich peňaženiek. Zvykli sme si s ňou platiť v obchodoch, reštauráciách, na čerpacích staniciach, v hoteloch, aj pri nákupoch na internete. Hoci s jej používaním väčšina ľudí doma problém nemá, stále sa nájdu takí, ktorí majú pred jej využívaním napr. na dovolenke v zahraničí zábrany. Platí však, že pri dodržiavaní všeobecne známych pravidiel je platba kartou v zahraničí rovnako bezpečná ako doma.

Že si na kartu alebo na lístoček v peňaženke nepíšeme PIN, to už vie asi každý, kto nejakú platobnú kartu vlastní. Je to asi tá najjednoduchšia cesta, ako o uložené peniaze prísť. Ochrana svojho prístupového PIN kódu pred zrakmi zlodejov je pri jej používaní to najpodstatnejšie. Peniaze sú tak v bezpečí a môžeme kartu bezproblémovo využívať. Avšak platí, že nie všetky miesta, ktoré karty akceptujú, automaticky prijímajú všetky druhy kariet. Kartových spoločností je viac, a napriek tomu, že dve najväčšie - Visa a Mastercard majú celosvetovú sieť platobných terminálov naozaj hustú, môže sa stať, že niekde vašu kartu neprijmú. Univerzálna platobná karta skrátka neexistuje a pri ceste do ozajstnej exotiky vás môže táto situácia zaskočiť.

 

Na trhovisku alebo za zmrzlinu kartou jednoducho nezaplatíte

Upozorňujeme, že nie všade si vystačíte iba s platobnou kartou. Vydať sa do zahraničia úplne bez hotovosti môže byť síce bezpečné, pretože vás neohrozia tamojší vreckári, môže sa vám to však vypomstiť. Nejakú malú hotovosť je dobré pri sebe mať pre prípad nákupov v stánkoch, ktorých prevádzkovatelia nie sú pripojení k elektrickej sieti, nieto ešte k internetu, vďaka ktorému sa transakcie platobnou kartou realizujú. "Vždy sa oplatí mať so sebou aspoň určitú sumu miestnej meny v hotovosti. Trebárs len zopár mincí alebo bankovky nižšej hodnoty. Na mnohých miestach totiž kartou nezaplatíte. Pre príklady nemusíme chodiť ďaleko - kto sa vydal v Chorvátsku alebo v Taliansku na rybie, ovocné alebo zeleninové trhy, na platobný terminál u predajcov zrejme nenarazil. Aj za zmrzlinu zaplatíte skôr mincou než kartou," hovorí Roman Müller, analytik spotrebiteľského financovania spoločnosti Home Credit.

Do problémov sa na cestách občas dostane každý

A to sa nemusí nutne stať len vlastným pričinením. Každopádne platí pravidlo, že pripraveným cestovateľom sa  neočakávané úskalia vždy riešia ľahšie. Preto sa už doma pred odchodom pozrite, aká je situácia ohľadom bezhotovostných platieb vo vašej destinácii. Či je tam populárna a teda viac rozšírená niektorá konkrétna kartová spoločnosť a trebárs aj sieť bankomatov.

"Neváhajte kontaktovať zamestnanca cestovnej kancelárie alebo hľadajte na internete. Ide o vaše pohodlie a vaše peniaze. A ani prípadná strata alebo odcudzenie karty nemusia vašu dovolenku premeniť na nočnú moru. Vopred si poznačte telefónne číslo na klientské centrum vašej banky. Jeden lístoček majte pri sebe, druhý nechajte v hoteli. Kartu telefonicky ľahko zablokujete a zamedzíte prípadnej finančnej strate," dopĺňa Roman Müller. Čím skôr sa so slovenskou pobočkou spojíte a kartu zablokujete, tým väčšia je šanca, že kartu niekto nezneužije. Po návrate vám potom banka vydá kartu novú.

 

Záložná karta sa môže zísť

Ak máte platobnú kartu a doma ju nepoužívate, do zahraničia si ju ako záchranu pre prípad finančnej núdze určite zoberte. Len sa ešte doma uistite, že je ešte platná a aktívna. Platnosť si overíte priamo na karte, býva vyrazená pod číslom karty. „A či je karta aktívna ľahko zistíte pri nejakej malej testovacej platbe v obchode. Pred cestou si tiež na karte môžete zmeniť limity platieb, aby ste si boli istí, že vám zahraničný obchodník účet nevyčerpal celý,“ uzatvára analytik Home Creditu. Limity sa dajú väčšinou nastaviť po prihlásení do vášho internetového bankovníctva.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode