Prvé auto sme mali doma škodovku...

23.04.2022 10:00

Operný sólista SND Tomáš Juhás pre náš online magazín prezradil niečo o smerovaní opery na Slovensku, o vtipných situáciách na javisku, ale aj, aké je to byť v rodine, kde sa auto skloňovalo v každom páde. Prečo má rád škodovky a porovnal novú fabiu s tou svojou, čo si môžete pozrieť. Dozviete sa veľa z cestovania, prečo talianske ženy majú radšej malé autá. 

 

Účinkoval si v Metropolitnej opere v New Yorku a mnoho ďaľších operných koncertov v zahraničí…v akých projektoch ťa mohli vidieť diváci u nás doma a k akej tvorbe najviac inklinuješ… a nakoniec, čo vtipné si zažil na javisku?

 

Účinkujem skoro vo všetkých hlavných tenorových postavách ako boli operné predstavenia Faust, La traviata alebo v titule Jej pastorkyňa… s tým predstavením sme zožali obrovský úspech  konkrétne v Santiago de Chile. Okrem talianskej, francúzskej a ruskej tvorby, najviac inklinujem k českej, ktorú zbožňujem a nikdy sa jej neviem prejesť. Ak mám byť presnejší tak v Janáčkovej tvorbe vždy niečo nové nájdem a nikdy sa mi nezunuje. 

Čo sa zábavných historiek týka, tak sme mali vtipnú situáciu v predstavení Nápoj lásky, v ktorom  spievam zasnívaného Nemorína s dobrým srdcom a kolega Filip Túma, ktorý so mnou spieva na rebríku a tlačí ma na ňom. Nechtiac som ho kopol do rozkroku a chichotali sme sa v podstate až do konca predstavenia. A pravidelne sa mi stáva, že sa vlasy mojej kolegyňe omotajú okolo môjho gombíka a popri tom sa musím sústrediť na dej, spievanie a vyprosťovanie vlasov z gombíka… 

Prežili sme najhoršie čas pandémie a umelci to mali ťažké. Prekonalo sa to a mňa by zaujímala otázka, kam celkovo smeruje opera u nás na Slovensku? Budú sa vedieť umelci uživiť?!

 

Ťažká a veľmi dôležitá otázka…musím povedať, že opera na Slovensku nesmeruje správnym smerom, ako má, pretože je málo možností spievania. Momentálne mám jedno predstavenie do týždňa a niekedy aj menej. Samozrejme, že potom nie sme v takej speváckej kondícii ako sme boli zvyknutí v predchádzajúcich obdobiach. Stále dookola máme dva tituly, ktoré sa hrajú a nič nové sa neštuduje. V porovnaní so zahraničím je u nás tých titulov málo a napriek neúprosnej pandémie, opera na Slovensku začala stagnovať, čo ma veľmi mrzí, pretože veľa kolegov prichádza o prácu, ktorú milujú.

Veľa krajín si precestoval a viem, že si z rodiny, ktorá má rada autá a je s nimi nejako spojená. Ako to u vás vlastne je a vodičák si potom urobil ľavou zadnou alebo sa mýlim?!

 

Môj otec bol dopravný policajt, tak sme s tým doma žili. Môj brat si založil autoškolu a veľa sa na tú tému rozprávame. Inak to nebolo ani s mojím vodičákom, ktorý som si urobil v sedemnástich rokoch. Nastúpil som do auta, zapol som si pás, naštartoval a vyrazili sme s inštruktorom na jazdu. Počas cesty mi povedal, že vidí, že už viem šoférovať, tak si povybavoval, čo bolo treba a onedlho som vlastnil vodičský preukaz a začala doba naberania jazdných skúseností.

Predpokladám, že v tej dobe sa asi najviac jazdilo na “embéčkach”, či ste mali iné auto?

 

Určite sme mali doma prvú stovku embéčku, to som bol ešte malý chlapec. Potom prišlo do rodiny ďaľšie super auto…Škoda Favorit Sportline so športovými elektrónami v červenej farbe! Nakoniec naši zostali pri tejto značke a kúpili Octaviu, ktorá bola najpriestrannejšia s obrovským kufrom a mohli sme ísť aj na dovolenku. Brat mal fabiu s trojvalcovým motorom, čo už bol veľký skok. Ak porovnáme škodovky v tej dobe a dnes, tak je to zase úplnie niečo iné, či už kvalitatívne alebo dizajnovo. 

Som prekvapená, že máš veľa odjazdených kilometrov a na konte žiadnu nehodu. Prezraď, či si platil aspoň nejakú pokutu?

 

Jazdil som v Maďarsku a predo mnou išlo nákladné auto z NDR a ja za ním. Z toho výfuku lišil hrozný zápach, pretože v tej dobe mali veľmi smradlavú naftu. Predbehol som ho a v tom ma zastavili maďarskí policajti. Povedal som im po maďarsky dôvod, prečo som zrýchlil, ale žiadny vážny dopravný priestupok som neurobil. Vraj som prekorčil rýchlosť, tak sa ma opýtali, v akej oblasti pracujem, tak som potom musel zaspievať, lebo mi neverili. Našťastie to dobre dopadlo, lebo ma pustili bez pokuty. Samozrejme, že som už aj platil, ale ak sa dá, tak sa zjednávam…

U nas je veľa žien, ktoré jazdia na veľkých SUV-čkach. Myslíš si, že do mesta je to ideálne auto pre ženu?

 

Zaberajú s tými veľkými autami veľa miesta na parkoviskách. Oproti Taliansku, kde ženy jazdia na menších autách je to v meste oveľa výhodnejšie z hľadiska parkovania. Šetrí to nielen veľa miesta, ale aj ovzdušie ako tie veľké autá. V Taliansku nepreferujú najnovšie modely áut ako u nás, ale majú ojazdené autá a neriešia prípadné ťuknuté nárazníky ako na Slovensku, kde si až moc potrpíme na luxus, nedajbože, že si niekto nájde škrkanec na aute. Talianom auto slúži a nie naopak. To mi je sympatické.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode