Projekt Slováci za VWolantom má svoje výsledky. Šoféri sa vo veľkom prieskume priznali ku svojim nerestiam

03.02.2023 20:00

Spoločnosť Porsche Slovakia, s.r.o., autorizovaný importér značky Volkswagen pre Slovensko, spustil koncom minulého roka projekt zameraný na zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky. Dennodenne sa totiž v správach objavujú správy o často zbytočných nehodách alebo úmrtiach spôsobených nesprávnym spôsobom jazdy a/alebo alkoholom. Projekt Slováci za VWolantom je zrkadlom slovenských vodičov, ktoré ukázalo dobré, ale aj nelichotivé stránky slovenských ciest.

 

Každý deň je na ceste alebo v jej okolí niekto z našich blízkych či známych, ktorí môžu byť ohrození vodičmi pod vplyvom alkoholu, alebo tými, ktorí nedávajú pozor a za jazdy kontrolujú svoje sociálne siete. Spoločnosť Volkswagen Slovensko chcela mať lepšiu predstavu o tom, ako to na našich cestách skutočne vyzerá a vytvorila dotazník, ktorý podporila reportážou o jazdení pod vplyvom alkoholu. Tá má ku dnešnému dňu 13-tisíc pozretí na YouTube kanáli Volkswagen Slovensko.

 

Alkohol je problém
Náš prieskum trval približne mesiac a za ten čas sa ho zúčastnilo 3 591 respondentov. Ich úlohou bolo úprimne odpovedať na sériu otázok o tom, ako rešpektujú pravidlá cestnej premávky a akí sú za volantom. Otázky sa týkali bežných neduhov ako telefonovania za volantom alebo prekračovania rýchlosti, ale aj tolerancii v podobe púšťania chodcov na priechode, jazdy okolo cyklistov a podobne. Výsledky?

Pri aktuálne najpálčivejšej téme, ktorou je alkohol, sa až 15 % respondentov priznalo, že nemá problém sadnúť za volant pod jeho vplyvom. Táto štatistika mierne prevyšuje oficiálnu štatistiku dopravnej polície, ktorá hovorí o 12 percentách. Až 19 % riskuje a aj po „prežúrovanej“ noci sadá ráno za volant. Vidieť, že Slováci si z alkoholu až tak ťažkú hlavu nerobia, pritom práve ten má v spojení s rýchlosťou za následok často tie najhrozivejšie nehody. 

 

Odložme telefóny

Z prieskumu vyplýva aj to, že iba 23 % vodičov si telefonovanie nechá až na koniec jazdy. Pekných 65 % slovenských vodičov správne využíva na telefonovanie systém Hands-free, avšak 11 % telefonuje s mobilom pri uchu. Naviac, až 20 % nemá problém písať za volantom SMS či posielať hlasové správy a dokonca 6 % sa priznalo k tomu, že za volantom pravidelne sleduje aj sociálne siete. Iba 76 % respondentov Instagram či TikTok za volantom zásadne odmieta. Zvyšných 18 % sleduje sociálne siete za volantom príležitostne. Treba však povedať, že pozornosť od šoférovania rovnako odvádza aj fajčenie za volantom, ku ktorému sa priznalo 16 % respondentov. A dokonca až polovica vodičov za volantom konzumuje jedlo. Rýchlostné predpisy dodržiava len 53 % vodičov, ostatní maximálnu povolenú rýchlosť považujú za orientačnú.

Zlepšiť sa jednoznačne môžeme aj v oblasti tolerancie k ostatným: iba 70 % slovenských šoférov uprednostňuje bezpečnosť cyklistu a predchádza s dodržaním predpísaného odstupu. Približne tri percentá vodičov pristupujú k cyklistom neohľaduplne a neštítia sa prejsť cez mláku tak, aby ich ošpliechali. Chodcov na priechode púšťa iba približne tretina Slovákov. 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode