Príjemný let Sanderom…

21.08.2021 08:00

Dopravná pilotka Sandra Sandtnerová o lietaní, dopravných pravidlách, prvom aute, jazdení v Škótsku, ale aj testovaní nového modelu Dacia Sandero Stepway

Z letušky si sa stala pilotkou dopravného lietadla Boeing 737, ale korona zastavila lety. Našťastie už lietaš, čo je dobre…

Urobila som si výcvik na Boeing 737, potom prišla korona a rok som bola na zemi a starala som sa o našu domácnosť s priateľom, ktorý je tiež dopravný pilot ako ja. Som šťastná, že mám tú príležitosť a po korone lietam ako kopilotka z Bratislavy do Grécka, kam vozíme pasažierov na dovolenky. Sú to veľmi príjemné lety, lebo sa všetci tešia a majú radosť. 

 

Ako letuška si zažila správanie inej kultúry a vedela si adekvátne reagovať, čo býva asi náročné…?!

Je pravda, že odlišná kultúra zaskočí, ale musíme to zvládať, čo je naša úloha. Marocký pasažier odmietal v rámci bezpečnosti, si splniť povinnosť, lebo som mu to povedala ja. Samozrejme ako ženu ma neakceptoval a musel mu to povedať kolega, aby to splnil. Na Slovensku nie sme na také správanie zvyknutí, ale musíme to bohužiaľ prijať, ale prvýkrát som bola z toho veľmi prekvapená.

Aké je to hore v oblakoch v rámci bezpečnosti, viete napríklad obísť búrku?

Ako sú pravidlá dolu v cestnej premávke, tak sú aj hore. Lietame po trasiach, ktoré by som prirovnala k diaľniciam a dodržujeme všetko, čo treba. Vždy používame autopilota, okrem vzletu a prístátia. Na palube máme radar počasia a v rámci toho, vieme obísť búrku. Letectvo sa naozaj spája s bezpečnosťou.

Aké boli začiatky tvojho šoférovania a koho si vozila v prvom tvojom aute? 

S ujovou ladou som sa viezla cez roľné cestičky do autoškoly a inštruktor videl, že už viem jazdiť. Moja prvá investícia bola VW Jetta a k nemu som si kúpila psíka, ktorého mám doteraz. Inak rád lieta, je začipovaný, má leteckú tašku aj letecký pas. Prejazdili sme spolu celú Európu.

 

Kde v inej krajine si jazdila a dopravný systém bol iný ako u nás?

Sedem rokov som žila v Škótsku. Tam sa jazdí na druhej strane a ľavou rukou mi nerobilo žiadny problém zaraďovať rýchlosti. Vodiči sú tam ohľaduplnejší ako u nás. Aj na prechode pre chodcov si človek len pomyslí, že prejde a auto už stojí. Na Slovensku máš pocit viny, že si vstúpila na prechod. Iné to bolo tiež v Paríži okolo Víťazného oblúka. Kruhový objazd, sedem áut je vedľa seba a platí tam pravidlo prvavej ruky. Ten, kto vstupuje na ten pomyselný niekoľkopruhový kruháč, tak kto vchádza sprava, má prednosť. 

Akú najvyššiu pokutu si dostala?

Jednu 50-eurovú pokutu som dostala, keď som išla zamilovaná išla z rande a prekročila som rýchlosť na 70-tke o 20 km/h. Druhú dvadsaťeurovú pokutu tiež za rýchlosť som zaplatila v Nitre, ešte s čerstvým vodičákom. 

Zažila si osobne aroganciu na cestách?

Nepríjemné mi bolo, keď som pomalšie prechádzala železničným prechodom a jeden pán ma predbehol na väčšom SUV-čku a trúbil na mňa a stihol mi aj vynadať. To sú chvíle, kedy mi to príde nefér, pretože som nič zlé neurobila…

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

Späť

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode