Pri šoférovaní viem splynúť s autom...

18.11.2023 09:17

Hudobný skladateľ, režisér, producent a zvukový majster Rastislav Dubovský a jeho pozitívny vzťah k značke Mercedes. Vyskúšal si rodinné MPV Mercedes-Benz B 250 e

Jeho dojmy z testovaného auta nájdete vo videách a ostatné pikošky si prečítate v našom rozhovore. :)

 

Rasťo, si aj majiteľom nahrávajúceho štúdia a vydavateľstva DUBOVSKY MUSIC a tvoja štúdiová produkcia je známa tiež pod heslom nahrajme.to. Prezradíš o sebe viac, čo sa tvojej práce týka?

 

Mám za sebou množstvo úspešnej tvorby, mnohí možno ani nevedia, že som autorom víťaznej piesne Leť tmou v rámci Eurovízie na Slovensku. Bol to veľký úspech a pieseň si získala srdcia divákov, veď len v semifinále dostala 20 tisíc hlasov, spievali ju Nela Pocisková a Kamil Mikulčík, ktorí v Moskve reprezentovali Slovensko. Skomponoval som hudbu do vyše 80 audiotitulov rozprávok, ktorých bolo predaných viac ako pol milióna nosičov, spolupracoval som s významnými hereckými osobnosťami. Skomponoval som množstvo piesní, scénickej hudby, hudbu pre divadlá, animované a hrané filmy, ako napr. orchestrálnu hudbu pre filmovú rozprávku Zázračný nos. S profesorom M. Sládkom som robil pantomimické predstavenia, s režisérmi J. Bednárikom ocenené predstavenie Luskáčik a s I. Holováčom krásny celovečerný balet Prométheus. Teraz najviac pracujem v mojom nahrávacom štúdiu, kde nahrávame rôzne tituly. 

 

 

Rád jazdíš autom, či už pracovne alebo rodinne. Asi si dosť vytrénovaný na našich cestách?

 

Na bratislavských cestách som dosť vytrénovaný. Tu musí byť každý vodič ostražitý a veľakrát myslieť aj za druhých. Musím kriticky spomenúť nie šťastne riešenú parkovaciu politiku, ako aj zásahy do úpravy ciest, ktoré najnovšie vznikli. Sú na úkor plynulej premávky. Mnohí ľudia tento spôsob riešenia dopravy v Bratislave kritizujú a ja s nimi súhlasím. Bude to potrebovať nápravu. V mnohých častiach mesta cestné tepny nezodpovedajú urbanistickému zahusteniu novými budovami. Jednoznačne by doprave v Bratislave pomohlo metro a škoda, že sa tento plánovaný projekt nerealizoval. 

 

 

Ako si sa dostal k značke Mercedes?

 

Pred niekoľkými rokmi som si kúpil dieselový éčkový mercedes 220 so zadným pohonom. Už má najazdené 250 000 kilometrov a šlape jedna radosť! Okrem fantastického motora a podvozku je s ním jazda pohodlná a komfortná. Reaguje veľmi citlivo a dokonale, čo sa týka jazdných vlastností. Očaril ma jeho hydraulický posilňovač a výborný polomer otáčania, vďaka zadnému náhonu. Do kombíka napracem okrem klavíra aj všetko čo potrebuje moja rodina. Jednoznačne spokojnosť...

 

Mal si nejakú cestnú príhodu, ktorá bola nejakým spôsobom dobrodružná?

 

Dymilo a skapalo mi staršie auto, keď som išiel s kolegom na nahrávku. Auto bolo naplnené štúdiovou technikou a počítačmi. Husto pršalo, bola tma, hmla, zima, žiadny signál a pred Ružomberkom pri lese nám skapalo auto a začalo dymiť. Zostali sme stáť pri lesnej ceste, kde nám mohli pomôcť iba medvede. Otvoril som dymiacu kapotu a hustý dážď, ktorý pršal dnu asi pomohol s chladením, lebo po nejakej dlhšej dobe sa mi v tejto zúfalej situácii nejako podarilo naštartovať a pomaličky sme prišli do cieľa. My sme nahrávali a auto išlo do servisu.

 

 

Mal si za život nejakú dopravnú nehodu?

 

Narodil som sa a vyrastal som v Starom meste, išiel som raz ulicou Fraňa Kráľa, keď v tom z vedlajšej Lermontovovej ulice do mňa vpálil cyklista. Videl som zrazu, ako letí z kopca závratnou rýchlosťou a asi zariskoval, že adrenalínovo preletí až na Štefánikovú ulicu a možno práve žiadne auto nepôjde. Bohužiaľ som išiel práve ja a brzdil som, čo to dalo, ale aj tak zachytil prednú masku môjho auta, ktorá bola oškretá. Nič sa mu nestalo, len si pokrivil bicykel. Ospravedlnil sa a odišiel. Pre mňa to bol šok. Od vtedy viac kontrolujem, čo hrozí z vedlajšej ulice.

 

Tvoja mama Oľga Šalagová, populárna a obľúbená herečka, vraj jazdila výborne a v mnohom sa na ceste vyrovnala chlapom. Sú ženy za volantom iné ako muži?

 

Mama jazdila fantasticky! Tromfla aj taxikárov a najrýchlejšie zacúvala do garáže v rámci súťaže motoristickej relácie v Slovenskej televízii. Víťaznú pozíciu si dokonca udržala niekoľko týždňov. Športovejšie ako otec vždy jazdila mama. Jasné, že pri jazde sú opatrnejšie ženy. Chlapi sú určite v jazdení asertívnejší. Ženy vnímajú jazdenie akoby boli v nejakom stroji, ktorý ovládajú a musia si to nacítiť. Muži vnímajú auto ako súčasť svojho tela a keď jazdia, tak majú pocit, že jazdia spolu, akoby s autom splynuli. Páči sa mi tá rozdielnosť, zároveň, ako sa muži a ženy dopĺňajú aj v živote. Muži sa radšej sústredia na jednu vec, sú v jednom “boxe” a ženy dokážu riešiť viacero vecí naraz. Tak to máme prepojené v hemisférach. Ak sú ženy v strese, musia sa vyrozprávať a muži v strese rýchlo ponáhľajú do jedného boxu, kde nie je nič! Je to “nothing boxTam radi oddychujeme… :)

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode