Presto furioso...

22.09.2018 13:30

Slovenská operná speváčka a sólistka opery SND - Adriana Kohútková nás prekvapila svojím temperamentom nielen ako operná Diva, ale aj ako dynamická vodička, ktorá ho predviedla aj za volantom nového modelu Kia ceed. Radi vám ju bližšie predstavíme v rozhovore...

 

Od roku 1993 ste sa stali sólistkou opery SND v Bratislave. Stvárnili ste množstvo rolí svetového repertoáru doma aj v zahraničí. Kam všade Vás zavialo Vaše povolanie a ako najradšej cestujete?

 

Toto moje krásne povolanie ma naozaj zaviedlo do veľa krajín, koncertných a operných domov. Na koncerty alebo operné produkcie v takých destináciách ako je Mexiko,Kapské mesto, Japonsko a miesta vzdialené od Bratislavy viac,ako tisíc km, využívam leteckú dopravu. Cestovanie v Európe riešim podľa toho ako ďaleko mám povinnosti a ešte podľa toho či idem len na otočku alebo idem na dlhší pobyt. Napríklad, keď som robila produkcie v Prahe, tak som jazdila výlučne autom, pokým nezačali s opravou diaľnice. To boli také zácpy, že mi cesta, namiesto 3 trvala niekoľko hodín. Tak som začala chodiť vlakom.

 

Prekvapilo ma, že ste spievali v Japonsku. Aké je japonské publikum?

 

Japonské publikum sú neskutočne vďační poslucháči a hladní po európskej kultúre, majú nesmierne množstvo našich DVD, CD - čiek. Ešte ako začínajúca operná speváčka v deväťdesiatych rokoch som sa nedostala k mnohým cédečkam, ktoré som v tých rokoch vydala. A po koncerte alebo predstavení som odpadla, keď mi ich Japonci dávali podpisovať. Dokonca som mala jedného japonského obdivovateľa, ktorý chodil na všetky moje predstavenia vo všetkých mestách, kde som spievala. Po predstavení sa so mnou fotil a na ďalšie mi tie fotky priniesol. Bolo to veľmi milé.

 

V akom predstavení Vás môžeme vidieť?

 

V opere SND pripravujeme novú produkciu Verdiho opery Don Carlo( premiéry 19.a20.októbra), kde spievam postavu Elisabetty di Valois, v predstaveniach Don Giovanni, Carmen, Turandot,Macbeth, Netopier a dalších. V divadle Nová scéna sa predstavím ako Hana Glawari v Lehárovej operete Veselá Vdova.

 

Páči sa mi vaša energia a temperament. Prenášate ho aj do vášho jazdenia?

 

Som dynamický človek a teda aj vodič a je pravda, že ľudia naozaj jazdia ovplyvnení svojím charakterom a temperamentom. Ja som v pohode, lebo nikoho svojou jazdou neohrozujem. Viem byť rýchla, ale lezú mi na nervy vodiči, ktorí nechápu, že ľavý pruh je na predbiehanie a oni si v ňom jazdia pomaly a potom nečudo, že sa vytvárajú kolóny. Pokutovala by som za neplynulosť cestnej premávky...

 

Niektorí už idú do autoškoly ako hotoví vodiči a iní sa boja a majú trému...Aké boli vaše skúsenosti pred autoškolou a čo bolo potom?

 

Mňa ako šestnásťročnú otec posadil za volant starej škodovky a jazdili sme po starých poľných cestách. Do autoškoly som prišla a vedela som už šoférovať. Mala som flegmatického inštruktora, ktorý sa vždy nechal odviezť na obed domov. Kým sa najedol, tak som ho počkala v aute. Desať minút som jazdila, odparkovali sme auto a išla som domov. Potom som začala jazdiť na prvom mojom aute - Škoda 105L.

 

Mali ste so škodovkou nejaké technické problémy alebo šľapala ako mala?

 

Ako začínajúca vodička, som s týmto autíčkom bola veľmi spokojná. Na diaľnici som s ňou fičala aj nad 140. Časom mala samozrejme aj technické problémy, doslúžila,keď som s ňou mala autonehodu. Narazili do mňa a doteraz mám zdravotné problémy. Musela som náhle zabrzdiť a tí za mnou to už nestihli...a bola zrážka. Potom som mala novú Feliciu kombi GLX v plnej výbave a tá bola na tie časy vynikajúcim autom, tú som vymenila za energický Ford Mondeo, ten zase za päťkové Audi combi a teraz mám malého japonca - Mitsubishi Colt.

 

Hovorili ste, že často jazdíte smer Bratislava-Brno-Praha. Čo hovoríte na tú hrkotavú cestu?

 

Poznám tam každý výmoľ, ale už je tá cesta opravená a je to oveľa lepšie. Do týždňa som túto trasu absolvovala aj trikrát! Je pravda, že som na nej jazdila ako ďábel, niekedy aj 180km/h a vyššie , ale naplno som si to užila na nemeckých diaľniciach hlavne v úsekoch, kde je to povolené. Som rada, keď sa rýchlo presúvam a tie nekonečné kilometre už mám za sebou. Možno aj preto rada jazdím rýchlo.

 

Tak to ste pre policajtov čerešnička na torte, ktorú si vedia asi dobre vychutnať?

 

Medzi Brnom a BA je úsek, kde vždy merajú. Bola som zamyslená, prefrčala som rýchlosťou asi 160 km/h a už ma mali. V hlave som si premietla všetky výhovorky, bála som sa, že tam nechám celý honorár...žiadne autá okolo mňa neboli a ja som si neuvedomila moju rýchlosť práve tam, kde som vedela,že merajú. Aké bolo moje prekvapenie, keď z nich vyšla veta, že mám jazdiť v pravom pruhu, aby som neprekážala rýchlejšie idúcim vozidlám. No, smiala som sa na tom až domov.

 

Každému z nás sa sem tam prihodilo, že zablúdil alebo ho navigácia zaviedla úplne niekde inde ako plánoval. Čo také podobné sa vám prihodilo?

 

Najkritickejšie to bolo pre mňa asi v Japonsku. Bola som ešte velmi mladá a hlavne po prvýkrát v Japonsku. Už si nepamätám presne, v ktorom meste na východnom pobreží sme mali predstavenie, ale lákalo nás okúpať sa v Pacifiku. Problém prišiel, keď sme sa chceli vrátiť ani nie už do hotela, ale priamo na predstavenie. Časovo sme boli v pohode, len, čo čert nechcel, ani jeden si nepamätal ani adresu ani názov opery a čo horšie, už po niekoľkých sťahovaniach ani názov hotela. Taxikár nevedel po anglicky. Tak sme mu nohami-rukami vysvetľovali, čo sme, kto sme a nakoniec po peripetiách nás predsa len priviezol pred operu… pol hodinu pred začiatkom! Bolo to pre mňa nesmierne poučenie.

 

Zaspievali ste si duet s novou Kiou ceed 1,6 Crdi. Aké boli vaše pocity?

 

Úžasné! Toto auto spĺňa všetko, čo od auta vyžadujem. Pekný dizajn aj interiér, ale hlavne jazdné vlastnosti sú perfektné. Automatická prevodovka preraďovala na jednotku a ten odpich nemal chybu. Veľmi dobre to išlo do vyšších otáčok a po zapnutí športového režimu to malo úžasnú akceleráciu. Prekvapená som bola, ako je to dobre odhlučnené a na to, že je to diesel, to bolo veľmi tiché. Vo vnútri sa mi páčil priestor, veľa odkladacích priečinkov, dokonca aj na okuliare. Rádio malo dobrý zvuk, ešte trošku basy upraviť a môžem s ním o dušu vyspevovať. Aj s prístrojovou palubovkou som nemala problém, všetko bolo tam, kde má byť, takže som sa zžila veľmi rýchlo s celým autom. Naozaj úsporné auto, keď nám v meste ukazuje priemernú spotrebu 5l/100 km, tak naozaj na diaľnici to môže byť ešte oveľa úspornejšie. Jednoznačne je Kia ceed rodinné auto a som veľmi rada, že som si mohla zajazdiť presto furioso práve s týmto modelom.

 

 

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode