Predátor z Balkánu

18.07.2015 10:54

Rumunská značka Dacia za bývalej éry nemala pozitívne hodnotenie medzi automobilovými fanúšikmi. Až keď si balkánsku automobilku zobral pod svoje krídla francúzsky Renault, karta sa začala otáčať.

Dacia začala ponúkať zákazníkom širokú škálu pekných modelov, ktoré pútajú svoju pozornosť nielen dizajnom, kvalitou, ale hlavne cenou. Nový Duster je toho príkladom a na trhu nenájdete lacnejšie páťdverové SUV s pohonom všetkých kolies. Aj predražená konkurencia začína mať problémy držať krok s týmto Balkáncom.

Skromný vidiecky pracant v čiernom prevedení so žltými doplnkami nevyzerá vôbec zle. Nová predná maska, nové svetlomety, matné chrómované strešné lyžiny, žlté kryty zpetných zrkadiel, tmavé zadné okná či chrómovaná koncovka výfuku ho robia atraktívnejším a divili by ste sa, koľko ľudí sa za týmto fešákom otočilo. Interiér je dosť priestranný a pohodlne sa v ňom prevezie päť dospelých pasažierov. Len nesmú mať dlhé nohy. Oživením je všitá časť výškomeru do sedadiel a prúžky v žltom prevedení. Sú ergonomicky tvarované a poskytujú zaručený komfort hlavne pri jazde v teréne.

Interiér je samozrejme plastový a novinkou je úplne prepracovaný stredový panel. Vyzerá modernejšie a pýši sa dotykovým displejom so vstavaným multimediálnym systémom vrátane navigácie alebo bluetooth handfree sadou na telefónovanie počas jazdy. Jedinou nevýhodou je obrazovka umiestnená dosť nízko a zrak vodiča nedostatočne sleduje premávku pred sebou. Volant má ideálnu veľkosť a pár ovládačov po stranách vôbec nezavadzajú.

Kufor Dusteru nepatrí k tým najväčším no 408 litrov úplne postačí. Sklopením zadných sedadiel sa jeho objem zvýši na 1 570 litrov. Pod kapotou sa ukrýva nenápadný naftový agregát s obsahom 1500 m3. Jeho prejav je naozaj kultivovaný a dokonale synhronizuje s manuálnou šesť stupňovou prevodovkou. Môžu za to veľmi krátke prevody, ktoré s istotou zapadajú na svoje miesta. Blackstorm sa vyznačuje výrazne lepším odhlučnením v kabíne a keď nebudete naň veľmi naliehať, odvďačí sa vám príjemným tichom vnútri a rozumnou spotrebou.

Podvozok je nastavený na všetky možné nástrahy ciest a ľahko si s nimi poradí. Úžasne drží stopu a v ostrých zákrutách sa vôbec nenakláňa. No v teréne sa cíti asi najlepšie. Tam sa z neho stáva ten pravý karpatsky dravec, ktorý nemá z ničoho strach a aj tie najkrkolomnejšie prekážky zvláda s profesionálnym pokojom. Vďaka pohonu všetkých kolies vylezie všade kam je to možné a stúpania, klesania, rozbahnené cesty si vychutnáte jedna radosť!

Dacia Duster Blackstorm je originálne auto pre tých, ktorí majú blízko k prírode aj keď len cez víkend, no jedinou podmienkou je s pohonom 4x4. Tam si užijete kopec adrenalínu, ktorý vám prevetrá hlavy po ťažkom pracovnom týždni.

Text a foto: Ľubomír Feckanín

 

Dacia Duster Blackstorm 1,5 dCi 4x4 FAP  
Zdvihový objem cm3        1461
Max. výkon v kW (k) pri 1/min    80/109/4000
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min  240/1750
Maximálna rýchlosť v km/h    168
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h  12,9
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km)   5,7/5,0/5,2
Základná cena od            12 790 €

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode