Pred prázdninami rastie záujem o rodinné autá aj kabriolety

01.07.2011 12:12

 Začiatkom leta sa v autocentre AAA AUTO zvýšil záujem nielen o dobrodružné kabriolety, ale aj o väčšie autá vhodné na rodinné dovolenky. Až 60 % respondentov prieskumu autocentra pritom uviedlo, že sa na dovolenku chystá cestovať autom. AAA AUTO má preto pre vás niekoľko užitočných tipov, ako si nepokaziť náladu po ceste na dovolenku.

 

Medzi najobľúbenejšie rodinné autá pred letnými prázdninami patria Renault Mégane Scénic, Citroën Xsara Picasso a Ford Fusion. Najčastejšie predávanými kabrioletmi sú túto sezónu Peugeot 307 CC, Renault Mégane Cabrio a Volkswagen Eos. Či ide o kabriolet alebo rodinné auto, spoľahlivosť auta je pri cestovaní na dovolenku nevyhnutnosťou. Preto pre vás AAA AUTO pripravilo zopár tipov, ako si užiť bezproblémovú jazdu na dovolenku:

 

- kontrola technického stavu

Pred dlhšou cestou na dovolenku sa vždy vyplatí dať auto skontrolovať v servise. Ak máte ojazdené auto a nechodíte na pravidelné prehliadky, pred cestou si nechajte doplniť olej, brzdovú a chladiacu kvapalinu, skontrolujte svetlá a ich nastavenie, brzdy či vymeňte letnú zmes do ostrekovačov, ak ste tak už dávno nespravili. Pokiaľ chcete mať dobrý výhľad na cestu, určite vymeňte opotrebované gumičky stieračov. Dôležitá je aj vizuálna kontrola pneumatík, stav vzorky a viditeľné závady, osobitnú pozornosť si zaslúži ich natlakovanie. Nezabudnite ani na funkčnú rezervu a nadstavec bezpečnostnej matky.

 

- tlak v pneumatikách

Správne natlakované pneumatiky sú výhodné pre šoféra aj vozidlo. Pri plne naloženom aute by mali byť nahustené viac, pri prázdnom menej, tak ako to uvádza manuál k autu. Podhustené pneumatiky sa rýchlejšie opotrebovávajú a zbytočne zvyšujú spotrebu auta v dôsledku väčšieho valivého odporu a zhoršenia jazdných vlastností. Naopak, pri prehustených pneumatikách rastie riziko defektu a zhoršuje sa priľnavosť k vozovke.

 

- zabráňte mikrospánku

Ak je pred vami dlhšia cesta, je dobré naplánovať ju tak, aby ste sa vyhli mikrospánku. Najväčší sklon k nemu majú vodiči v noci, v neskoré popoludnia po odpracovanom dni či po zjedení tučných jedál. Bolo by ideálne, ak by ste sa pred niekoľkohodinovou jazdou dobre vyspali a pri samotnej ceste ste sa striedali so spolujazdcom. Keď to nie je možné, treba robiť aspoň pravidelné prestávky, žuť žuvačky, rozprávať sa s posádkou auta. Vhodné je aj obliecť si pohodlné oblečenie – nie tesné veci alebo stiahnutý opasok. Netreba zabúdať ani na pitný režim, najmä pri zapnutej klimatizácii.

 

- zabávajte deti

Ak bude vaša dovolenka rodinná a už teraz máte hrôzu, ako to zvládnu v aute deti, hlavná rada znie – zapojte fantáziu a obmieňajte činnosti. Obľúbené knižky či hračky, pastelky, fixky aj karty dokážu často na cestách zázraky. Nezabúdajte na audioknihy, obľúbené pesničky prípadne DVD prehrávač. Čo sa týka stravy, vhodné sú ľahké jedlá, na pitie je najlepšia voda, prípadne voda s ovocnou šťavou.

 

- pokuty môžu zruinovať

Pri ceste do zahraničia si nezabudnite preveriť územnú platnosť povinného zmluvného a havarijného poistenia. Destinácie, kde platí povinné zmluvné poistenie, nájdete na zelenej karte. Havarijné poistenie obvykle platí v celej Európe, podrobnosti sa dozviete v poistnej zmluve. Pokiaľ havarijné poistenie nemáte, môžete uzavrieť krátkodobú poistnú zmluvu. Je dobré si zistiť rozsah asistenčných služieb, ktoré máte v balíčku poistenia. Vďaka tomu predídete prípadným nedorozumeniam. Dodržiavanie predpisov azda ani netreba pripomínať. Pokuty v zahraničí za nesprávne parkovanie, prekročenie rýchlosti či jazdu pod vplyvom alkoholu by mohli niektorých vodičov zruinovať, preto opatrnosti nikdy nie je dosť.

 

 

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode