Prečo Peugeot? Výborný pomer, kvalita a výkon. Aj na malý volant som si zvykol. :)

17.09.2022 13:01

S hercom, komikom a režisérom Šimonom Ferstlom sme podebatovali na rôzne témy. Okrem zaujímavých jeho umeleckých činností sme prešli aj na tému cestovateľskú. Priblížil nám parkovaciu politiku, ale aj o svojich pokutách a prečo si s priateľkou kúpil práve Peugeot. Porovnal svoju benzínovú jednadvojku s testovacou v modeli Peugoet 308.

Vyštudoval si herectvo a diváci ťa môžu videť ako herca, režiséra v DPM, kde máš domovskú základňu, ale aj ako stand up komika v Silných rečiach. Čo nám o sebe ešte prezradíš?

 

Budeme mať decembrovú premiéru v DPM pod názvom Never Foverer, kde hrám v roli otca. Je to inscenácia niekoľkých postáv, ktoré sú navzájom prepojené, sú to postavy, v ktorých sa môžeme vidieť, ale aj vnútorné príbehy, ktoré sa v jednom momente spájajú dokopy. Venujem sa mnohým veciam, ktoré súvisia s pohybom a robím už rok komika v stand-upoch Silných rečí. Okrem toho sa po šiestich rokoch vracia na VŠMU a začínam ako doktorant na réžii, kde by som rád odovzdal študentom svoje skúsenosti. Učím na ZUŠ-ke v Luduse, kde som 11 rokov bol ako študent až do maturity a po škole som sa tam vrátil ako pedagóg.

 

So silnými rečami dosť veľa cestuješ od Prahy po Košice. Ako sa premiestňuješ na stand upy a pripravuješ sa už v aute na predstavenia?

 

Prepravujeme sa veľkou dodávkou silných rečí, kde sa zmestia štyria komici, šofér a produkčný. Okrem toho je vzadu naša batožina, mikrofóny, stolička. Bavíme sa o bežných veciach, ale aj sme ticho, prípadne máme slúchatka na ušiach a relaxujeme, keď ideme na dlhé cesty. Páči sa mi, že stand up sa stále posúva, a je momentálne vrchole, pretože sa teší veľkej popularite. Už je aj na streamovej platforme a teda sa dostáva aj na širšiu verejnosť a veľa ľudí ho sleduje, čo je super.

 

Boli nejaké pokuty za tvoj šoférsky život?

 

Dostal som v živote dve pokuty. Jedna bola za telefonovanie. Druhá pokuta bola za ťukanec do auta predo mnou na maminom aute, čo bolo ešte v mojich začiatkoch šoférovania. S pani sme vyplnili formuláre o nehode, ktoré sme zakreslili, podpísali, vymenili čísla a išli po svojom. Nebolo treba volať policajtov. A ešte jednu pokutu čakám z Rakúska, bohužiaľ som nemal platnú diaľničnú známku, ale zatiaľ pokuta neprišla a verím, že ani nepríde. 

 

Od Rakúska smerom nadol sú podľa teba vodiči temperamentnejší podľa tvojej skúsenosti?

 

Určite áno. Taliani sú toho príkladom, ale je zaujímavé, že tam majú toleranciu, čo sa týka alkoholu, ale u nás by som to zakázal, pretože naši vodiči by boli nedôslední a nedodržali by to. Takže tých pokút za alkohol by bolo oveľa viac ako je teraz. V tomto iní nebudeme. Vo svete je to schodné, ale u nás ten model by neprešiel. Je to vidieť aj na dodržiavaní rýchlosti v obci, že aj keď je tam 50-tka, tak to naši vodiči nedodržujú. Jednoducho si vžd posúvame hranice…

 

Prečo si si s priateľkou kúpil práve Peugeot 2008?!

 

Pretože je to bol výborný pomer, kvalita, cena a výkon. Predvádzačka mala málo najazdených kilometrov, bola dobre zabehnutá a máme ju už dva roky, stále je v záruke. Zatiaľ sme spokojnía nemáme problém ani so servisovaním. Má to vyšší posed, čo mi vyhovuje, lebo mám problémy s chrbticou. A na malý volant som si zvykol, takže väčší by som už ani nechcel. 

 

Teraz je taká aktuálna téma, čo sa týka parkovania v Bratislave. Ako máš navnímanú parkovaciu politiku?

 

Parkovanie je taká mantra ľudí, že muselo prísť k radikálnemu riešeniu. Som šokovaný, koľko môže vzniknúť konfliktov na základe parkovania. Žil som v centre na Michalskej ulici asi 25 rokov a bol som zvyknutý parkovať o niekoľko ulíc ďalej ako som býval. Viem, čo robia ľudia, keď nezaparkujú pred domom. Naríklad, si kúpili vlastný kužel a postavili si ho tak, akoby to bolo ich parkovacie miesto alebo ho rezervovali nejakým kontajnerom a pri tom tie miesta boli pre všetkých. Je veľa áut a nie je ich kam parkovať a preto sa muselo stať to, aby tí ľudia, čo tam bývajú, mali istotu, že určite zaparkujú. Parkovacie zóny k tomu pomáhajú. Ak si ľudia prehlasia trvalý pobyt do Bratislavy, tak nebudú mať problém parkovať. Musíme si zvykať aj na záchytné parkoviská, ktoré sú v Prahe normálne a tak môžu byť aj u nás, len si na všetko musíme zvyknúť. 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode