Pozerám sa na svet ekologicky…

28.05.2022 00:00

Charizmatická herečka, režisérka a fotografka Claudia Pittnerová pre náš časopis otestovala elektrický Renault Zoe a ekologicky vidí v budúcnosti aj výrobu filmov. Prečo si kúpila auto s hybridnou technológiou a kam sa chystá v lete na road trip…to sa všetko dozviete v našom rozhovore… :)

 

Kde nastal ten zlom, že si sa rozhodla nakoniec pre štúdium réžie, a nie pre pokračovanie v štúdiu herectva aj na vysokej škole?

 

Herectvo ma veľmi baví, ale už počas štúdia na konzervatóriu som veľa písala. Básne, poviedky… Rozmýšľala som nad scénaristikou, ale zároveň som pochopila, že by bolo fajn, ak by som napísala scénar a potom si ho sama zrežírovala. Vybrala som si réžiu hraného filmu, ktorú som minulý rok ukončila magisterským filmom Nox. Verejne sa ešte nepremieta, ale téma bola o sexuálnom násilí medzi priateľmi v tanečnej komunite. Fyzikálnosť a hranice sú v takejto komunite posunuté, pretože dotyky pri tanci sú neustále. Hlavnú postavu hrala talentovaná herečka Sarah Arato spolupracovali sme so šikovnými tanečníkmi. Okrem krátkych filmov, som natočila aj videoklip pre kapelu King Shaolin. Momentálne sa viac dostávam aj do sveta fotografie, baví ma fotiť portréty hercov.

 

Ak obrátime na tému z iného súdka a to motoristického, tak najprv si mala strach zo šoférovania a nakoniec si sa sestrou rozhodla urobiť vodičák…ako to vlastne bolo?

 

Vždy sme veľmi veľa cestovali na dovolenky s rodičmi po celej Európe, prebrázdili sme ju autom. Ja som sa však trochu bála sadnúť si za volant. Neskôr nás to so sestrou chytilo a vodičák sme urobili. Mala som veľmi pohodového inštruktora. Po dokončení vodičáku som začala jazdiť na maminom aute a minulý rok sme si s priateľom kúpili hybridné auto, ktoré nám vyhovuje a vďaka rekuperácii má výbornú spotrebu. /3,5-4,5 na 100 km/. Je to tiché skoro ako elektromobil, ktorý sme testovali.

 

Dá sa povedať, že pozeráš na svet ekologicky a záleží ti aj na našom životnom prostredí?!

 

Samozrejme, že mi záleží a nielen v rámci áut. Ak sa napríklad točí film, ekológia je to posledné, na čo sa myslí a to je smutný fakt… Už iba čo sa týka cateringu, na jednom natáčacom dni veľkého štábu sa spotrebuje toľko odpadu, niekedy sa ten odpad ani neseparuje… Našťastie už vznikajú iniciatívy, napríklad Green Film, ktorý pomáha pri tom, aby natáčania boli udržatelnejšie. Catering je iba jedna z mnohých zložiek, ktoré sa dajú realizovať ohľaduplnejšie na životné prostredie. Určite v budúcnosti chcem natáčať filmy ekologickejšie, ako sa točí doteraz.

 

 

To sa teším z tvojho eko zmýšania a držím ti palce. :) Ak sa vrátime k cestovaniu, tak ťa v lete čaká zaujímavý road trip. Prezradíš kam?

 

To budem mať najväčšiu šoférsku výzvu života, pretože sa chystáme s priateľom na road trip autom do Anglicka. Cez Nemecko, Belgicko, s trajektom… Za volantom sa plánujeme striedať. Predpokladám, že najazdíme cez 2000 km. Už som autom v Anglicku bola, ale vtedy ako nešoférujúca teenagerka. Šoférovania na opačnej strane sa až tak nebojím, verím, že si rýchlo zvyknem. Vtedy tá doprava prišla celkom prirodzená. Keď sme sa vrátili domov mala som skôr pocit, že je to nejaké zvláštne. Teším sa na tento výlet, cestovanie je moja veľká vášeň.

 

Ak si spomenieš na prípadné pokuty a prípadné nehody, tak čoho by sa to týkalo?

 

Dostala som jedinú papuču, za parkovanie pred bytom, kde bývame. Parkovaciu smsku som si poslala pár minút po tom, ako mi nasadili papuču. Parkovanie v tejto oblasti je dosť komplikované, už by som sa potešila, aby bola nejaká jednotná parkovacia politika v Bratislave. Alebo aspoň keby Staré Mesto bolo zjednotené. A žiadnu veľkú nehodu som nemala, iba som trošku nacúvala do susedy. Ráno som sa ponáhľala, odbrzdila som a šliapla na plyn. No nič…potom som išla za susedou s fľašou domácej, čokoládou a z poistenia sa to vyriešilo.

 

V akej destinácii sa ti páčia vodiči, ako šoférujú?

 

Talianski vodiči sa mi páčia a hoci bláznivo šoférujú, nemajú vysokú nehodosť. Mám pocit, že sú veľmi vnímaví na to, čo sa okolo nich deje a aj pomerne ohľaduplní. Možno ešte viac sa mi páčilo na gréckom ostrove Kréta, kde vodiči na seba trúbia, a tým sa niekedy aj jednoducho zdravia. Majú tam jedinú diaľnicu a ak niekto chce ísť rýchlejšie, tí pomalší sa uhnú v tom istom pruhu úplne smerom ku krajnici. Z jedného pruhu nemajú problém si urobiť dva. Veľmi rada jazdím po ostrovoch.

 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

Späť

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode