Pomôžte svojim kamarátkam získať sebadôveru

31.05.2016 08:12

 Keď majú Slovenky hovoriť o svojom vzhľade, sú veľmi kritické a samy seba hodnotia skôr zdržanlivo. Keď však majú popísať svoju kamarátku, hovoria láskavo a v superlatívoch. Dokážeme oceniť krásu druhých, tak prečo nie aj tú vlastnú? Dove pokračuje v boji za sebavedomie slovenských žien a v ďalšej vlne kampane #smekrasne chce motivovať kamarátky, aby si vzájomne pomohli uvedomiť si vlastnú krásu.

Priemerná, dobre vyzerajúca, prírodná - týmito výrazmi sami seba najčastejšie popísali slovenské ženy v prieskume kozmetickej značky Dove1. Do vyššie uvedených označení sa vošlo celých 53 % opýtaných dievčat a žien vo veku 18 - 64 rokov. Len 8 % respondentiek samu seba označilo aspoň za peknú a ešte o dve percentá menej za atraktívnu. Za krásne sa považujú len 2 % účastníčok prieskumu, čo je v porovnaní so svetovým priemerom 4 % jasným dôkazom nízkeho sebavedomia Sloveniek. Dove sa rozhodol túto smutnú štatistiku zvrátiť a s kampaňou #smekrasne vyzýva ženy, aby si verili a mali sa rady. Tentoraz do boja za väčšiu sebadôveru každej z nás zvoláva kamarátky.

 

Iba 2 % slovenských žien by o sebe povedali, že sú krásne

Z prieskumu značky Dove okrem iného vyplynulo, že keď už sa Slovenky odhodlajú samy seba pochváliť, za najkrajšiu časť svojho tela považujú oči (53,8 %), hneď potom vlasy (33,6 %), úsmev (23,4 %) a prsia (19,4 %). Naopak najmenej spokojné sú so svojim bruchom (47,6 %), pozadím (21,4 %) a bokmi (15 %). Väčšina respondentiek sa ale zhoduje, že pred samotným fyzickým vzhľadom je pre ich pocit krásy dôležitejšia stabilita a naplnenosť každodenného života. Za jeden z najviac rozhodujúcich faktorov, určujúcich mieru spokojnosti, pritom označili priateľov. Kamarátky sú veľakrát hlavným zdrojom sebadôvery ženy, čo potvrdzuje nielen štatistika, ale aj psychológovia. "Vzájomné priateľstvo žien je veľký dar. V priateľstve zažívame spolupatričnosť, cítime dôveru, pocit bezpečia a vzájomnú podporu. Pretože u iných krásu vidieť dokážeme, ale na seba sme často veľmi prísne, mali by sme svoje priateľky uisťovať o ich kráse. Pre budovanie zdravého sebavedomia je tiež dôležité vážiť si jedna druhú a aj každá samu seba," hovorí psychologička so zameraním na ženské sebavedomie PhDr. Tatiana Lesayová.

Dove sa odhodlal posilniť aktivitu kamarátok v budovaní vzájomného sebavedomia a v rámci kampane #smekrasne spustil videoprojekt Priatelia2, pri ktorom sa robil výskum medzi priateľkami priamo v uliciach. Oslovené ženy dokázali pred kamerou v podstate okamžite vyzdvihnúť hneď niekoľko vecí, ktoré sa im páčia na tele ich kamarátky, ale na otázku čo majú rady samy na sebe, už boli s odpoveďou rozpačitejšie. Na bezprostredné reakcie sa pozrite tu.

 

70 % z nás si myslí, že väčšina žien sama nevie, ako krásna v skutočnosti je.

Keď môžeme vidieť krásu v ostatných, prečo nie samy v sebe?

Myslíte si, že sú vaše kamarátky krásne? A myslíte si, že ste krásna vy? Vyjadrite podporu boja za sebavedomie slovenských žien a pridajte sa na www.smekrasne.sk k už viac ako 2000 Slovenkám, ktoré našli odvahu povedať o sebe, že sú krásne. Fanúšikovia projektu majú navyše možnosť sa na Facebooku aktívne zapojiť do vytvárania podoby kampane a navrhovať motivačné texty na tričká. Ten najlepší návrh spolu s 3 ďalšími, ktoré pochádzajú od českých a slovenských fashion bloggeriek, sa vyrobí a od júla bude v predaji pod záštitou kolekcie DOBRO e-shopu Zoot. Výťažok z predaja unikátnej limitovanej edície bude venovaný nadačnému fondu Slovak-Czech Women's Fund.

TIPY DOVE PRE DOBRÚ PRIATEĽKU OD PSYCHOLOGIČKY TATIANY LESAYOVEJ

 

PhDr. Tatiana Lesayová je psychologička, ktorá vedie kurzy prostredníctvom vlastnej personálnej a vzdelávacej agentúry. Budovanie sebavedomia je neoddeliteľnou súčasťou jej ťažiskových tém. Pre kampaň #smekrasne pripravila 3 tipy, ktoré dokážu každé priateľstvo medzi ženami spraviť ešte pevnejšie a krajšie.

 

  1. Spolupracujte, nesúperte

Berte kamarátku ako svojho spojenca a dodajte jej pocit, že stojíte pri nej. V spolupráci je sila a spolu dokážete mnohé, navyše upevňovanie pút dôvery medzi priateľkami priamo ústi do sebadôvery každej z nich. Pripomínajte preto tej svojej, že je krásna a jedinečná. Bude sa tak cítiť nielen ona, ale aj Vy.

  1. Potešte drobnosťami

Myslite na svoju kamarátku za všetkých okolností, nezabudnite oceniť všetky jej úspechy. Pravidelne ju obdarúvajte drobnými pozornosťami - úlohu tu pritom nehrá cena, ale kreativita a dobré vzájomné poznanie. Spíšte napríklad na pekný papier zoznam jej dobrých vlastností alebo rysov. Zakaždým, keď bude mať Vaša priateľka ťažšie obdobie života, môže si týmto milým odkazom pripomenúť nielen Vaše priateľstvo, ale aj svoju sebadôveru.

 

  1. Buďte oporou za všetkých okolností

Kúzlo skutočne dobrých priateľov spočíva v tom, že k sebe cestu spoľahlivo nájdu aj po dlhšej odluke. Akokoľvek ďaleko vás od seba osud zavedie, ukážte svojej kamarátke, že kdekoľvek Vás bude potrebovať, ste tu pre ňu. Vždy vnímajte jej nálady a pocity. Ste to práve Vy, kto na ňu má zásadný vplyv. Reflektujte silné stránky svojej priateľky, podporujte ju v ich rozvíjaní. Sama najlepšie spoznáte, kedy ocení Vašu radu, a naopak, kedy bude stačiť len fakt, že ste s ňou. Nechajte ju vyplakať na Vašom ramene, podporte ju pri zakopnutí, zdieľajte smútok, plač, pohlaďte po vlasoch, objímte, a ak vás práve delí dlhá vzdialenosť, pošlite jej milý odkaz a dodajte jej pocit, že s Vami môže počítať.


 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode