Polievka dňa štyrikrát inak

28.09.2021 19:25

Svetovo najobľúbenejšou polievkou je kurací vývar, len za mesiac sa zje v priemere sto miliónov misiek. Titul najdrahšia si zas vyslúžila Budhova miska so žraločou plutvou, ktorú si môže vychutnať len pár desiatok ľudí. Jednoduchá či luxusná, podstatná je chuť! Z receptáru Kuchyne Lidla si preto vyberú fanúšikovia slovenskej kuchyne ale aj internacionálne duše. 

Minestrone 

Počet porcií: 4


Suroviny: 

1 mrkva

2 kaleráby

1 cuketa

1 cibuľa

4 strúčiky cesnaku

olivový olej Primadonna

morská soľ v mlynčeku Kania

čierne korenie v mlynčeku Kania

1 hrsť mrazeného hrášku Chira

1,5 l teplého zeleninového vývaru

1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate

1 francúzska bageta

 

 

Postup

Mrkvu, kaleráby a cuketu umyjeme. Mrkvu a kaleráb očistíme a spolu s cuketou nakrájame na menšie kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno. Do hrnca s rozohriatym olivovým olejom pridáme nakrájanú zeleninu (okrem cukety). Ochutíme soľou, korením a restujeme na miernom plameni asi 5 minút, kým zelenina trochu zmäkne. Potom môžeme pridať cuketu a rozmrazený hrášok. Opatrne prilejeme teplý vývar a podľa potreby dosolíme a dokoreníme. 

Polievku varíme na miernom plameni približne 20 minút. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať a premiešame.

Servírovanie

Polievku servírujeme s dochrumkava opečenou bagetkou.

 

 

 

Fazuľová polievka s bravčovým mäsom

Počet porcií: 6
Potrebujeme: hlboký hrniec

Suroviny: 

 300 g bravčového pliecka bez kosti vcelku

1 veľká cibuľa

olivový olej Primadonna

soľ Castello

mleté čierne korenie Mikado

5 bobkových listov Mikado

10 strúčikov cesnaku

nové korenie Mikado

200 g bielej suchej fazule Cornfarm (namočenej cez noc)

100 ml bieleho suchého vína

400 g lúpaných krájaných paradajok v konzerve Freshona

1,7 l horúceho vývaru alebo vody

150 g hlivy ustricovej

sušená majoránka Mikado

čerstvá petržlenová vňať

cmarový chlieb

 

 

Postup

Cibuľu nasekanú nadrobno opečieme vo väčšom hrnci s trochou oleja dozlatista. Osolíme, okoreníme a pridáme bobkové listy. 9 strúčikov cesnaku nakrájame nadrobno a pridáme k základu. Podľa potreby môžeme pridať olej. 

Mäso nakrájame na menšie kocky a restujeme spolu so základom. Dochutíme soľou, čiernym a celým novým korením. Keď sa mäso zatiahne, pridáme deň vopred namočenú fazuľu a premiešame. Podlejeme vínom a chvíľu varíme, aby sa z neho odparil alkohol. 

Potom pridáme paradajky z konzervy a premiešame. Zmes zalejeme horúcou vodou alebo vývarom. Osolíme, okoreníme a varíme pod pokrievkou asi 1,5 hodiny, pokým mäso s fazuľou nezmäknú. Približne v polovici varenia pridáme hlivu nakrájanú na menšie kúsky a majoránku. Podľa potreby  dochutíme soľou a korením. 

Tesne pred servírovaním krajce cmarového chleba opečieme na rozohriatej panvici na troche olivového oleja z oboch strán dochrumkava. Krajce potrieme strúčikom cesnaku.

Servírovanie

Fazuľovú polievku podávame v hlbokom tanieri posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou a opečeným krajcom chleba.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode