Podpaľač áut

31.12.2013 12:52

Peter Bič otestoval nové Volvo V60 a prezradil niečo zo svojho motoristického sveta

Vaše piesne sa začali hrať po celom svete, v Európe aj v Amerike. Aký je to pocit byť taký populárny?

Je to výborné a tešíme sa z toho, veď ako kapela sme nepočítali s takým veľkým úspechom. Začali nám volať ľudia, hrali sme na rôznych festivaloch doma aj v zahraničí. Boli sme aj nominovaní na cenu MTV za Slovensko. Dokonca máme dvoch Slávikov.

Aké máte plány na budúci rok?

Budúci rok nás čaká šnúra koncertov. Chceme vydať nový album. Koncom roka budeme mať koncert v Slovinsku pre jedno nemenované rádio. Hrali sme tam už viackrát ako headlineri, najprv pre 25 000 ľudí a na jeseň minulého roka pre 40 000 ľudí. Koncertovali sme aj vo Švédsku a v Poľsku.

Vaša speváčka je úžasná a vraj ani nemala profesionálne spevácke skúsenosti , keď začala u vás spievať alebo áno?

Dáška vyštudovala právo a predtým spievala len v kostole. Nemala žiadne iné spevácke skúsenosti, ale stretli sme sa, skúsili sme to spolu a začali sme spolupracovať. Na predchádzajúcom albume naspievala dve, tri pesničky a už to bolo!

Máte za sebou veľa koncertov a asi aj veľa odjazdených kilometrov, že?

Mám najazdených vyše milióna kilometrov a mal som len jednu nehodu, keď som mal asi týždeň vodičský preukaz. S otcom sme mali staršiu škodovku 1203.  Počasie nebolo práve najlepšie, keď som s ňou dostal šmyk na moste a rozbila sa celá. Odvtedy som nemal žiadnu nehodu, lebo jazdím bezpečne a v mojom veku nemá zmysel pretekať.

Takže máte dobrý vzťah k autám?

Od malička som mal rád autá, poznal som všetky značky, vraj som sedel na okne a všímal som si puklice. Aj brat je autíčkár a napočítali sme spolu, že sme mali asi 40 áut.

To vážne? Aké bolo vaše prvé auto?

Poľský Fiat 127. Dva mesiace som naňho šetril, zarobil som si prvých 5000 korún a išiel som si ho kúpiť. Sadol som si doňho a auto začalo horieť po 200 metroch.Tak som ho tam nechal na ulici a išiel som domov s nervami, že si raz kúpim lepšie auto. Potom som mal Wartburg, do kterého sme liali letecký benzín a všetko možné. Ráno sme  ho naštartovali a všade okolo dym. Išiel som na skúšku, vypol som motor a auto začalo horieť. Fakt som bol taký podpaľač áut…

Aj vtipných príhod máte dostatok?

Išli sme raz z koncertu a na diaľnici nás zastavili policajti. Kamoš hudobník šoféroval a zrazu, že doklady poprosím. Pili ste? Nepil. Fúkať môžeme? Môžeme, ale nemusíme. Ok. Uveril nám a išli sme ďalej.

A menej vtipné príhody?

Išiel som v centre v Košiciach a zrazu auto oproti mne a policajné auto strieľalo po šoférovi v ňom. Vodič išiel opitý na ukradnutom aute, zdemoloval asi šesť dalších áut a ušiel, vošiel do protismeru na diaľnicu. A rovno na nás. Bol to dosť nepríjemný pocit, buď ma zabije mladík za volantom alebo ma zastrelí policajt.

Dnes bol na Slovensku orkán Xaver, nemali ste cestou z Košíc strach, že budú cesty neprejazdné?

Cestou k vám na rozhovor som videl štyri autá vyvrátené na ceste. Dosť nás hádzalo na vozovke, prišla čierňava, sneh, vietor, ale stretli sme sa.

Vykradli vám už niekedy auto?

Mal som Škodu Fabia a VW Passat a 17x za rok mi vykradli auto. Ukradli mi cédečka, prehrávače, rezervu, gitary.

Ako sa vám jazdilo na značke auta, ktoré aj vy vlastníte? Páčilo sa vám testované Volvo V60?

Jazdím na Volve XC 60, ale V60 D4 AWD je o niečo ľahšia a je cítiť, že ten motor viac akceleruje, je živší a pri tom tichý. Tých 2400 cm3 bolo cítiť. Okrem iného, mám k Volvu blízky vzťah, protože mám kamaráta pretekára Igora Drotára, ktorý mi poradil práve túto značku, že budem spokojný. Tak vznikla spolupráca. Vždy mi ide o bezpečnosť a tú má Volvo na prvom mieste. Mám aj kamarátov, ktorí povedali, že toto je jedina voľba, čo sa týka auta. Počul som, že Volvo do konca roku 2020 chce vymyslieť auto, v ktorom sa nikto nedokáže zabiť. Najbezpečnejšie auto!

Interiér  v testovanom Volve bol pekný a ten telefónny systém naozaj premakaný. Volant je taký športový, úložného priestoru dostatok a veľa miesta vpredu a vzadu či v kufri ani nehovorím, praktická stredová opierka. Sedadlá sa dajú kombinovať v rôznych farebných variáciách. Táto hnedá koža vo V60tke, ručne prešívaná z kvalitných materiálov bola elegantná a sedadlá anatomicky tvarované, výborné na dlhé trasy, aby vás  nebolel chrbát. Na palubovke sa mi páčilo podsvietenie v troch témach. Performance ako playstation hra, v červených farbách ako Ferrari systém, potom Economy ako ekológia i ekonomické a Elegance, taký klasický, že na modro svieti. Jazdím aj vo svojom aute na automate, čo mi vyhovuje. Moja prvá predstava o prevodovke bola, že potrebujem automat, lebo ma bolí noha zo stláčania spojky. Mám rád komfort, hlavne pozerať sa na cestu a neriešiť stupne na prevodovke. Čo nemám vo svojom aute, tak to je manuálne riadenie pod volantom. Brzdy super, také autá by mali vyrábať sériovo. Aj DVD prehrávač mám a ten by mal byť v každom aute. Cítim sa v tomto aute oddýchnutý, dobrá opierka hlavy. Odporučil by som ho mladej rodine kvôli priestoru, pohodlnosti, komfortu, ale najviac kvôli bezpečnosti.

Je pravda, že vyšla špeciálna edícia 12 áut s vaším logom Peter Bič projekt?

Áno, aj touto cestou chcem poďakovať prešovskej firme Camea car, ktorá mi zapožičala Volvo XC 60 a bude špeciálnu edíciu s naším logom predávať. Verím, že pôjdu dobre na odbyt.

Text a foto: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode