Pocit bezpečia

01.07.2017 10:00

Jazdu na novej Mazde CX-3  si vyskúšala mladá herečka Martinského divadla - Janka Kovalčíková . Všetko o jej cestách a prečo pozdravuje nitrianských policajtov sa dozviete v rozhovore

Janka, už nie ste herečkou nitrianského, ale martinského divadla...prečo tá náhla zmena?

Nuž, po dvoch divadelných sezónach v nitrianskom divadle som za istých okolností dala výpoveď. Takmer hneď na druhý deň po výpovedi ma oslovili z Martinského divadla, a ich ponuku som prijala. Práve tam sme aj nedávno  odpremiérovali hru od Schillera „ Úklady a láska“ v réžii Lukáša Brutovského. Po prvej divadelnej sezóne som veľmi spokojná.  Nuž a v lete ma čaká jeden seriál.

Divadelné prázdniny sú tu a po sezóne si občas herci pospomínajú na rôzne zážitky z predstavení, ktoré bývajú dosť vtipné. Je to aj váš prípad?

Neviem, či to bolo až tak vtipné, ale raz som mala pocit, že začal teroristický útok. Mám tak trochu paranoju z tohto dnešného sveta. Hosťovali sme s nitrianskou inscenáciou „Dámska šatňa“ v bratislavskom DPOH a zrazu som z pódia zbadala muža vo veste. Zablyslo sa niečo strieborné a mne vtedy napadlo, že to môže byť terorista a chystá sa odpáliť. Po mojich replikách som odišla do zákulisia a oboznámila našu inšpicientku. Upokojila ma, že je to šéf  techniky divadla a nemusím sa báť...

Aké boli začiatky šoférovania? Predpokladám, že ako Prešovčanka-študentka ste si robili vodičák na východe a nemáte už s ničím žiadny problém či už parkovanie alebo cúvanie...

V autoškole som mala problém len s parkovaním. Akosi môj pán inštruktor na mňa nemal trpezlivosť, a teda som sa túto časť nenaučila tak ako by som chcela. Po piatich minútach môjho parkovania dostal amok, že ma už učiť nebude...asi nemal dobrý deň. Väčšinou sa snažím v meste parkovať pozdĺžne a na parkovisku si nacúvávam. V aute mám senzory, čo mi dosť pomáha a odporúčam to každej vodičke.

Aké svoje auto parkujete ak to nie je tajomstvo?

S priateľom sme si kúpili benzínovú Mazdu 3 a už sme na nej najazdili cca. 40 000 km. Naozaj veľa jazdíme. V októbri minulého roka sme sa rozhodli kúpiť auto, ktoré nás niekde na diaľnici len tak nesklame a bude bezpečné. Pôvodne sme mali vyhliadnutý športový Seat Leon FR, ten sa však predal. No potom nás očarila Mazda. Som síce autíčkárka, ale nechala som si poradiť od skúsenejších a nakoniec sme zabehnutú mazdu 3 odkúpili z leasingu. Japonské autá máme radi. Aj rodičia jazdia na Suzuki a Honde.

Ste pokojná alebo skôr dynamická za volantom vášho auta?

Som pokojný vodič, ale v osobnom živote určite dynamickejšia ako tá Mazda! Za volantom rada počúvam hudbu, mám playlist, ktorý si často obmieňam. Možno aj hudba určuje môj štýl jazdy. Veľmi rada pijem kávu, preto musím mať v aute priestor na nápoje, tak som si spravila taký rituál...dobrá káva, dobrá hudba a potom dobrá jazda.

Vidíte viac bezpečných či tých neprispôsobivých vodičov, ktorí trápia svoje okolie?

Bezpečne jazdiť je na prvom mieste, pretože auto je zbraň na ceste a treba k tomu takto pristupovať. Nemám rada neohľaduplných šoférov, ktorí predbiehajú do zákrut, ponáhľajú sa ako o život a nakoniec sa spolu stretneme na červenej...Aj ženy za volantom vedia prekvapiť, keď majú celý čas zapnutú smerovku na kruhovom objazde.

Čo zima, sneh, poľadovica...vedeli by ste reagovať v situácii, keby ste dostali šmyk?

Nedostala som ešte šmyk, z čoho sa samozrejme teším, ale zvažovala som školu šmyku. Nech viem, ako mám reagovať v rôznych situáciách, keď ma niečo prekvapí.

Možno vás predsa niečo prekvapilo a teraz nám o tom poviete...

Išla som z Martina a pri Krahuliach bola obchádzka, lebo Kremnické Bane boli uzavreté. Bola tam strašne úzka cesta a mala som obavu, že obúcham auto. Oproti mne išiel taký mladík, tak som ho púšťala a naopak on mňa. Prinútil ma ísť ako prvú po tej úzkej ceste a bola som mu vďačná. V podstate mi pomohol, lebo som si neverila. Dodal mi dôveru, že sa to dá...bolo to milé.

Videli ste aj inú dopravu ako tú našu rýdzo slovenskú?

Taliani nepoznajú smerovky, iba trúbu, ale v Indii som zažila jazdu v takom starom rozheganom autíčku, ktoré bolo na princípe motorky s tromi kolesami a volalo sa to - rikša. To bola Topka! Vodiči idú, nepozerajú do strán a jazda na tej rikše bola asi najrýchlejšia a najbezpečnejšia preprava v týchto krajinách.

Veľa kilometrov najazdených, ale aj pokút zaplatených, že?

Dostala som 20 eur za zlé parkovanie vo Vrútkach. Všetci mi tvrdili, že tam môžem parkovať a o hodinu si už moje auto fotili! Najväčšiu krivdu som cítila v Nitre, keď sme čakali kamošku tri minúty s naštartovaným motorom na mieste pre vozíčkarov. Vraj to bolo na vodičák a môžeme byť radi, že sme dostali len 50 eur pokutu. Do dnešného dňa tým policajtom neverím a podľa mňa sme mali zlú Špz-tku TS a nie NR.

Ste fanúšička japonských značiek a preto nám povedzte, ako sa testovala nová Mazda CX-3?

Krásna modrá farba, ktorá tomuto SUV-čku pristane. Pekný dizajn mohutného auta. Pôsobí bezpečne zvonku aj vo vnútri. Interiér je elegantný, páčila sa mi aj prehľadná prístrojovka. Všade plno detailov, kvalitné vypracovanie, červené štepovanie, úložné priestory, na okuliare aj na nápoje či už vodu alebo kávu. Sadla som si a splynula som s autom, jedine čo mi chýbalo bola lakťová opierka, čo na dlhých trasách potrebujem. Výborné je vyhrievanie sedadiel, okrem usb, to má  aj cd prehrávač, lebo my čo si kupujeme cedečka, tak to máme radi. Je vidieť, že je tu bohatá výbava, manuálna prevodovka bola presná a benzínový motor bol dynamický. Ani predbiehanie mi nerobilo problém, autíčko má vynikajúcu akceleráciu. Mazda CX-3 je pre ženy, ktoré dávajú na prvé miesto bezpečnosť, pretože toto auto spĺňa všetky kritéria, ktoré by malo bezpečné auto mať. Možno aj ja by som bola rada majiteľkou takého auta.

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode