Platforma EES je veľkým prínosom pre budúcnosť elektromobility

28.11.2023 09:31

Od začiatku verili v potenciál prospechu pre všetkých, najmä pre fleetových zákazníkov. Prvý rok fungovania potvrdil, že rozhodnutie vytvoriť E-mobility EcoSystem (EES) bolo správne a platforma má veľký prínos pre budúcnosť elektromobility. Zhodli sa na tom dnes na pracovných raňajkách jej zakladatelia, ako aj ďalší odborníci a zástupcovia firiem, ktorí sa rozhodli pre transformáciu svojich fleetov na elektrické. „Osobne som veľmi vďačná za myšlienku EES, keďže ide o unikátny koncept, ktorý nemá na Slovensku a možno ani v zahraničí obdobu,“ podotkla Lucia Čišková, výkonná riaditeľka Business Lease Slovakia. 

 

Unikátny koncept

Platforma E-mobility EcoSystem je skutočne unikátnou. Založili ju pred rokom spoločnosti Business Lease Slovakia, GreenWay, Greenlogy, Škoda Auto Slovensko, Eurowag, KomTeS SK člen skupiny Eurowag a M3soft. Dnes sa pridávajú ďalšie a členom je už aj Národný energetický projekt SK. „Okrem profesijných združení (SEVA) a diskusných skupín na sociálnych sieťach tu iná platforma na podporu elektromobility nebola. EES združuje významných hráčov na trhu elektromobility, financovania, fleet manažmentu a obnoviteľných zdrojov. Zákazník prostredníctvom platformy EES môže navnímať, že oblasť elektromobility nie je na Slovensku okrajovou témou a má zmysel investovať do zelených riešeníVerím, že aj takto môžeme rozšíriť rady priaznivcov elektromobility,“ hovorí Peter Kalman, zakladateľ a výkonný riaditeľ Greenlogy. Ako sa pridáva aj Michal Mydlo, prevádzkový riaditeľ spoločnosti GreenWay Infrastructure, v potenciál úspechu verili od začiatku. Práve GreenWay stála za zrodom myšlienky EES. „EES poskytuje komplexný balík služieb pre prechod na e-fleet, zahŕňajúci všetko od obstaranie vozidiel, cez financovanie, až po vybudovanie infraštruktúry a nabíjacie možnosti. Tento všestranný prístup odstraňuje starosti, ktoré môžu firmám pri prechode na elektromobilitu vzniknúť, a zaručuje, že o všetko je postarané s maximálnou pozornosťou. Najväčším plusom EES pre klienta je pokojný prechod na ekologické a efektívne riešenia bez nepríjemných prekvapení,“ podotýka. Práve vízia, ako pomôcť a uľahčiť klientovi elektrifikáciu fleetu, je aj podľa riaditeľa spoločnosti KomTeS SK Tomáša Brokeša základným kameňom, ako urýchliť a zjednodušiť celkový prechod na zelenšiu mobilitu na Slovensku. „Každá takáto spolupráca napomáha rozvoju elektromobility a pomáha búrať množstvo predsudkov spojených s elektromobilitou,“ súhlasí Vladimír Gabria, FACH Koordinátor pre Veľkoodbery spoločnosti Škoda Auto Slovensko. 

 

Zastarané predsudky

Faktom totiž je, že dopyt po elektrických či elektrifikovaných autách je na Slovensku stále opatrný a jedným z hlavných dôvodom sú práve spomínané predsudky a obavy firiem pri prechode na zelený fleet. Ako sa zhodli aj odborníci, popri cene sú tými najväčšími dojazd, dostupnosť nabíjacích staníc a čas nabíjania. „Tieto obavy môžu byť prekážkou, preto je dôležité poskytovať presné informácie a podporu, aby sme ukázali skutočné výhody e-fleetov,“ podotýka Michal Mydlo. Často však podľa Petra Kalmana zákazníci disponujú staršími a už neaktuálnymi informáciami, nakoľko sa za posledné roky významne zvýšil počet a rovnako aj možnosti nabíjania. „Veľký priestor je však stále v nabíjaní na sídliskách,“ upozorňuje. Aj podľa Tomáša Brokeša najčastejšie riešia zo strany zákazníkov predsudky na dojazd. „Hlavné obavy sú, ako budú zvládať dlhé jazdy, napríklad zo západu na východ Slovenska alebo na dovolenky... Keď sa však s nimi pozrieme na dáta zozbierané našou GPS jednotkou vo vozidle, zistíme, že tie jazdy nie sú také časté, ako si klient myslí, a zrazu dojazd už problém nie je,“ podotýka. Z vlastnej skúsenosti však vie, že opatrnosť zákazníka je namieste. „Sám som si to zažil, keď som sa na začiatku zoznamoval s detailmi elektrifikácie fleetu. Je veľa vecí, ktoré treba brať do úvahy. Ak vás tým má kto previesť, tak je to veľmi jednoduché, ale ak si musíte všetko zistiť a naštudovať sám, potrebujete na to veľa času a možno sa aj trošku popálite,“ podotýka. 

Aj preto sú dlhoročné skúsenosti členov EES vo svojom odbore veľkou výhodou. „Noví zákazníci chcú počuť skúsenosti, chcú sa porozprávať o možných nástrahách, ktoré sú spojené s prechodom na elektromobilitu. Chcú počuť reálne zážitky užívateľov a môžeme úprimne povedať, že aj táto iniciatíva pomáha prepájať existujúcich užívateľov s novými. Krásny príklad k EES: Ak prídete k lekárovi, určite uprednostníte, keď máte všetkých špecialistov v jednej budove,“ dopĺňa Vladimír Gabria.

 

Komplexná podpora pri prechode na e-fleet

Platforma skutočne poskytuje komplexnosť riešenia. „Všetci partneri konzorcia vedia klientom pomôcť v jednotlivých krokoch tak, aby transformácia prešla čo najjednoduchšie a bez obáv,“ hovorí Lucia Čišková. Odborníci na stretnutí formou okrúhlych stolov zodpovedali najdôležitejšie otázky transformácie fleetu, a to od outsourcovania finančných zdrojov na obstaranie vozidla a jeho prevádzku, cez prechod na systém účtovania kilometrov a spotreby pri elektromobiloch, či možnosti pripojenia na nabíjaciu sieť a zelené zdroje energie.

Rola Business Lease je úplne na začiatku v tom, že klientovi urobíme analýzu jeho súčasného vozidlového parku a navrhneme mu, ktoré vozidlá má elektrifikovať. Máme k dispozícii 5-stupňový konzultačný nástroj. Následne mu pripravíme cenové ponuky operatívneho lízingu, ktoré okrem financovania obsahujú aj komplexné služby ako servis, pneuservis, poistenie, diaľničnú známku, asistenčné služby, či náhradné vozidlo,“ vysvetľuje Lucia Čišková. Spoločnosť má na starosti aj objednanie, dodanie a servis. „Naša rola je dôležitá aj v outsourcingu rizika, ktoré môže vznikať pri obstaraní elektrifikovaných áut štandardnou cestou na hotovosť, či inú formu financovania. V rámci OL nám po troch, či štyroch rokoch klient vozidlá vráti a o jeho re-predaj sa postaráme už my, čo v kontexte rýchleho vývoja elektrických áut je veľmi dôležitou oblasťou,“ dodáva. 

V Škoda Auto Slovensko vedú intenzívne diskusie so zákazníkmi, ktorí majú veľké fleety. „Vieme im poskytnúť na pár dni predvádzacie vozidlo, aby si záujemca o elektromobilitu vyskúšal celý cyklus užívania elektrického vozidla. Jazdenie, nabíjanie vozidla - verejné, súkromné, firemné. Jednoducho, aby sa za pár dni zažil všetko čo prináša elektromobilita,“ vypočítava Vladimír Gabria. Spoločnosť ponúka aj možností e-školení a webinárov. „Veríme v elektrickú budúcnosť mobility,“ dodáva.

 

Nabíjanie „ľavou zadnou“ a zelená energia 

GreenWay sa za vyše desaťročie pôsobenia stala najväčším prevádzkovateľom nabíjacej infraštruktúry (CPO) a poskytovateľ nabíjacích služieb (EMP) v strednej  Európe. „EES klientom pomáhame pri prechode na elektrické vozidlá poskytovaním komplexných služieb zahŕňajúcich návrh, výstavbu a správu nabíjacej infraštruktúry. Okrem toho im ponúkame kvalitné nabíjacie služby na našej verejnej nabíjacej sieti a na nabíjačkách roamingových partnerov,“ vysvetľuje Michal Mydlo. Do väčšiny nabíjacích staníc GreenWay na Slovensku pritom dodáva elektrinu z obnoviteľných zdrojov - z bioplynových staníc, fotovoltických a vodných elektrární firma Greenlogy. „V rámci EES dodávame zelenú elektrinu pre koncových spotrebiteľov a zároveň poskytujeme služby podpory a výkupu pre malých výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov energie,“ hovorí Peter Kalman.

Práve vlastná energia dokáže firmách ušetriť nemalé prostriedky a nevystavuje ich riziku rastu cien. „Naša služba v rámci prechodu na elektrický fleet je výstavba fotovoltických zdrojov, vďaka ktorým si zákazníci dokážu vyrobiť vlastnú zelenú elektrickú energiu pre vlastnú spotrebu alebo na jazdenie elektromobilmi,“ spresňuje Matúš Gavenda zo spoločnosti M3Soft. Novým členom EES platformy je Národný energetický projekt SK. Ako podotýka konateľ spoločnosti a výkonný riaditeľ Marek Bednárik, platforma ich oslovila tým, že klientovi umožňuje mať všetko ohľadne zelenej energie pod jednou strechou, tak samotnú elektromobilitu, ako aj infraštruktúru okolo. „Každý podnikateľ má dosť starostí so svojim biznisom, benefitom EES je kompletná starostlivosť o klienta v oblasti zelenej energie. My vieme klientovi nainštalovať fotovoltalickú elektráreň, z ktorej si vie elektromobil nabíjať zadarmo,“ vysvetľuje.

 

Reporting nemusí byť strašiak

Firmy by nemal odrádzať ani strach z účtovania e-fleetu. „Zákazníkovi vieme pomôcť s monitorovaním prevádzky vozidiel a vyhodnocovaním dát. V rámci EES pomáhame klientom s rozúčtovaním nákladov ich hybridných alebo plne elektrických vozidiel, najmä nabíjania,“ hovorí Tomáš Brokeš. Aplikácia WEBDISPEČINK vie napríklad jasne rozoznať, či a koľko elektriky zamestnanec nabil doma a koľko sa nabíjal na firemnej alebo verejnej infraštruktúre. „Ak sa jazdy vodiča ešte delia aj na súkromné a služobné, prípadne počas mesiaca ešte zmení aj vozidlo, tak to začína byť celkom náročné vyhodnotiť bez poriadneho systému,“ vysvetľuje dôležitosť telematického riešenia. 

 

Inšpirácia pre Európu

Dlhodobé skúsenosti členov EES vo svojom odbore robia z E-mobility EcoSystému dôležitého partnera pre firmy pri ich plynulom prechode na elektrický fleet. Ako poznamenala aj Lucia Čišková, je preto hrdá a šťastná, že sa tento slovenský koncept podarilo presadiť aj na úrovni celej skupiny Business Lease Group, ktorá sa inšpirovala a bude zavádzať EES aj v ďalších krajinách, kde skupina pôsobí, teda v Česku, Maďarsku, Poľsku a Rumunsku. 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode