Peter Sagan pozdvihol krištáľovú trofej od značky ŠKODA za víťazstvo v bodovacej súťaži

26.07.2016 10:58

Predseda predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO Bernhard Maier odovzdal trofej pre najlepšieho jazdca bodovacej klasifikácie Petrovi Saganovi
ŠKODA je po trinástykrát oficiálnym partnerom a dodávateľom oficiálneho automobilu Tour de France; druhýkrát partnerom zeleného dresu
Nová ŠKODA KODIAQ sa prvýkrát ukázala širokej verejnosti

Zelený dres s logom ŠKODA a víťazná trofej rovnakej farby s rukopisom slovenského dizajnéra Petra Olaha bude Petrovi Saganovi pripomínať tohtoročnú mimoriadne úspešnú Tour de France. Pred zrakmi miliónov divákov pozdvihli ďalšie trofeje celkový víťaz Christopher Froome, najúspešnejší mladý jazdec Adam Yates a najlepší vrchár Rafal Majka. V rámci poslednej etapy vzbudila značka pozornosť aj premiérou automobilu ŠKODA KODIAQ. Veľké SUV značky išlo v pelotóne Tour de France v červeno-sivo-čiernej kamufláži a na Champs-Élysées absolvovalo šesť čestných okruhov.

Po 21 etapách slávil v nedeľu Christopher Froome víťazstvo v tomto ročníku Tour de France. Pred zrakmi miliónov divákov pozdvihol 31 ročný profesionál na Champs-Élysées k parížskemu nebu trofej z českého krištáľu, navrhnutú značkou ŠKODA. Zelenú sklenenú skulptúru pre najlepšieho jazdca bodovacej klasifikácie odovzdal predseda predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO Bernhard Maier Petrovi Saganovi. Najlepším vrchárom sa stal Rafal Majka a mladým jazdcom Adam Yates.

103. ročník Tour de France trval tri týždne pred zrakmi miliónov nadšených fanúšikov z celého sveta. Trať, vedúca naprieč Francúzskom, bola dlhá viac ako 3 500 kilometrov a prekonávala 28 častokrát aj extrémne strmých stúpaní. Cieľová čiara sa tradične nachádzala na najznámejšom parížskom bulvári. Christopher Frome prišiel v žltom drese suverénne až do Paríža a už tretíkrát sa zapísal na zoznam víťazov prestížnych pretekov.

Rovnako ako vlani sponzorovala ŠKODA aj tento rok na pretekoch okolo Francúzska zelený dres pre najlepšieho jazdca bodovacej klasifikácie. Ten získal už po piatykrát po sebe slovenský cyklista Peter Sagan. Všetky štyri trofeje pre víťazov Tour de France sú vyrobené v Českej republike, o dizajn sa postaralo štúdio ŠKODA Design. Spoluautorom dizajnu je aj slovenský dizajnér českej značky Peter Olah. Šesťdesiat centimetrov vysoké a štyri kilogramy ťažké unikáty vyrobila renomovaná česká sklárska manufaktúra Lasvit v Novom Bore. Ich emocionálne formy šikovne využívajú tvar kolesa a odkazujú na korene tradičnej spoločnosti, ktorá pred 121 rokmi začínala práve výrobou bicyklov.

ŠKODA SUPERB riaditeľa Tour de France Christiana Prudhommea išla opäť ako Red Car na čele pelotónu a viedla ho vo všetkých 21 etapách až do Paríža. Tomu zodpovedalo aj nápadné lakovanie limuzíny SUPERB v odtieni červená Corrida. Jedným z najdôležitejších prvkov výbavy je veľká panoramatická presklená strecha. Tú možno stlačením tlačidla otvoriť zo zadného sedadla. Riaditeľ Tour Prudhomme tak môže s otvorenou strechou stáť a pri štarte etapy má optimálny výhľad na pelotón. Okrem toho ŠKODA SUPERB disponuje radom technických prvkov, ktoré ho predurčujú k úlohe mobilného dispečingu Tour de France. Prijíma napríklad niekoľko kanálov rádiového spojenia, cez ktoré riaditeľ Tour zbiera informácie a na ich základe vydáva športové a bezpečnostné pokyny.

Ako oficiálny hlavný partner a dodávateľ oficiálneho automobilu najslávnejších cyklistických pretekov sveta nasadila česká automobilka okrem toho aj 250 sprievodných a viac než 50 tímových automobilov. Flotila automobilov ŠKODA je už dlhé roky hlavnou súčasťou aktivít spoločnosti na Tour de France. Počas zhruba trojtýždňového nasadenia absolvuje flotila približne 2,8 milióna kilometrov. Prejdená vzdialenosť na Tour de France dosiahla od roku 2004 celkovú hodnotu viac ako 30 miliónov kilometrov.

V poslednej etape z Chantilly do Paríža sa ŠKODA postarala o mimoriadne prekvapenie. Vôbec prvýkrát sa na verejnosti ukázala nová ŠKODA KODIAQ. Moderné SUV  univerzálnych kvalít bude mať výstavnú premiéru na autosalóne v Paríži a na trh vstúpi začiatkom roku 2017. Na ostro sledovanej záverečnej etape Tour de France odprevadila ŠKODA KODIAQ oslavovaných víťazov Tour až na Champs-Élysées. Aj napriek červeno-sivo-čiernej kamufláži jej to na parížskom bulvári veľmi pristalo.

Angažmán na poli cyklistiky dokazuje mimoriadny vzťah automobilky ŠKODA k bicyklom, s ktorými sú spojené počiatky spoločnosti. V roku 1895, teda pred viac ako 121 rokmi, založili Václav Laurin a Václav Klement v Mladej Boleslavi manufaktúru na výrobu bicyklov. Už o desať rokov neskôr z výrobných hál vyšiel prvý automobil mladej značky - automobil Voiturette A. V roku 1925 prišlo k fúzii automobilky Laurin & Klement so spoločnosťou ŠKODA.

Tento rok bola ŠKODA už po trinástykrát oficiálnym partnerom a dodávateľom oficiálneho automobilu Tour de France. V roku 2016 navyše aj druhýkrát partnerom zeleného dresu. Rovnako ako v minulých rokoch podporí ŠKODA aj preteky okolo Španielska - Vuelta.
 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode