Otestujte si rovnosť chrbtice!

13.12.2018 14:08

Aj vám sa stáva, že občas prichádzajú dni, týždne, kedy to ide s vašim spánkom dolu vodou, doslova sa prebúdzate ubolení a vyčerpaní? Dokonca ste už vymenili druhý vankúš za nový a stále to nie je ono? Urobte si jednoduchý test – snímte všetky ochranné návleky z postele, ľahnite si na svoj matrac chrbtom k partnerovi a požiadajte ho aby vás vyfotil. Z toho čo možno vyčítať z jednej fotografie budete prekvapení!

 

Autor foto: Magniflex, Popis foto: Správne narovnanie a odpočinok chrbtice, správne prispôsobenie sa matraca telu.

 

Celosvetovo uznávaný taliansky výrobca matracov ukázal na jednej fotografii ako to má vyzerať vo vašej spálni, aby ste si zabezpečili šťastný a spokojný život. Pretože nielen podľa feng šuej je základom šťastného a úspešného dňa práve zdravý a pokojný spánok v noci.

 

Jednoduchý test zdravo odpočívajúcej chrbtice a matraca:

Ľahnite si chrbtom k partnerovi na váš matrac i so svojim obľúbeným vankúšom. Odstráňte z matraca paplón aj všetky možné prikrývky. Počkajte chvíľu, kým sa uvoľníte a začnete relaxovať. Následne požiadajte partnera, aby vám vyhotovil fotografiu vašej ne/narovnanej chrbtice a tvaru matraca na ktorom ležíte. Ak je vaša chrbtica pokrivená a matrac vám neposkytuje oporu, je čas zabaviť sa ho!

 

 

9 atribútov matraca, ktorý môžeme považovať za zdravotnú pomôcku:

Vyberajte si materiál, ktorý si žiada vaše telo, jeho váha a schopnosť termoregulácie.

Pamäťová pena sa rýchlo zohrieva a pomaly chladne, studená pena sa zohrieva o niečo pomalšie ako pamäťová, no chladne výrazne rýchlejšie. Podobnou rýchlosťou chladne aj latex, ktorý sa ale zohrieva už výrazne dlhšie ako pamäťová pena. Najpomalšie zo všetkých materiálov sa prehrieva gélová pena, ktorá sa zároveň aj rýchlo chladí. Nebojte sa pýtať na pôvod materiálov a certifikáty.

 

Pohodlný a zároveň 100% prírodný matrac neexistuje.

Pohodlný a 100% prírodný matrac by ste ale hľadali márne. Peny a gély umožňujú matracu dokonalé prispôsobenie sa spiacemu telu, a preto sú prakticky nenahraditeľné. Zložku prírodných materiálov si môžete vynahradiť v podobe matraca obaleného do bavlny, vlny, ľanu, hodvábu, či dokonca s náplňou s extraktom liečivej byliny slezu lesného.

 

Koniec mýtom o pružinách

Aj dnes sa ešte, pomerne často, zvykneme stretávať s mylným tvrdením, že tvrdšie matrace sú spravidla pružinové a mäkšie penové. To ale zďaleka nie je pravda. Tak ako sa dá prispôsobovať odpor pružín, tak sa s rôznou tvrdosťou dá vyrábať aj pena, či gél. Pocitová konečná tvrdosť matraca závisí od telesnej hmotnosti, polohy pri spaní, či chrbtice. Rovnako majú mnohé matrace aj zóny tvrdosti. Každému vyhovuje niečo iné

 

Najprv matrac, potom posteľ

Rozmer matraca spravidla prispôsobujte rozmeru postele. A preto si treba predom ujasniť na akej ploche chceme odpočívať. Experimentovať s neštandardnými veľkosťami sa neodporúča. „Pri dĺžke postele platí jednoduché pravidlo, že k vlastnej výške treba pripočítať 25cm, čím získame dostatočný priestor pre pokojný a pohodlný spánok“ vysvetľuje Slavomír Alžbetkin, z výrobného družstva Javorina. „Šírka jednolôžkových postelí býva 80, 90 alebo 100 cm, kým pri dvojlôžkových sú štandardizované rozmery 140, 160, 180 alebo, v ideálnom prípade, 200 cm,“ dodáva Alžbetkin.

 

Základná znalosť certifikátov.

„Pri výbere konkrétneho matraca je nesmierne dôležité, aby mal výrobca svoje tvrdenia o nezávadnosti a zdravotných, či ortopedických vlastnostiach produktu aj laboratórne potvrdené,“ upozorňuje Jiří Košut,“ zástupca značky Magniflex. „To zistíte najjednoduchšie podľa certifikátov. Okrem štandardných ISO certifikácií povedia veľa o kvalite výrobcu aj certifikáty LGA (záruka trvanlivosti matraca), AJA, či UKAS (záruka kvalitnej výroby), OEKO TEX (neprítomnosť toxických a škodlivých látok), GOTS (potvrdzuje, že všetky látky sú zo 100% organických materiálov), prípadne certifikáty uznávaných chiropraktických asociácií v prípade matracov s pozitívnymi účinkami na chrbticu,“ dodáva Jiří Košut.

 

O kvalite a sebavedomí výrobcu svedčí aj záruka.

Na Slovensku je záručná doba zákonom určená na 2 roky. Kvalitní výrobcovia ale na matrace často dávajú aj vyššiu záruku. Sledujte na čo konkrétne výrobca záruku ponúka. Pri matracoch je najdôležitejšia záruka proti preležaniu.

 

Duálny komfort je jedna z vecí, na ktorú by ste sa mali spýtať.

Znamená, že odnímateľný poťah spája dva rôzne matrace do jedného. Jeden matrac tak môže byť tvrdšou stranou hore a druhý zas mäkšou. Ani jeden partner sa tak nemusí prispôsobovať preferenciám toho druhého a obaja si môžu vychutnať pohodlný spánok podľa vlastných potrieb.

 

Ľahnúť, poležať v rôznych polohách, pomrviť sa.

Skúšajte matrace aj s vankúšom, ideálne stále s tým istým. Lepšie si tak uvedomíte rozdiely, ktoré jednotlivé matrace ponúkajú. Rôzne vankúše znamenajú rôzne polohy hlavy a krčnej chrbtice, čo, v kombinácii s rôznou tvrdosťou matracov, môže spôsobovať výrazné rozdiely v polohe tela.

 

Kvalitný matrac je alchýmia, nebojte sa pýtať a dôverovať.

Vyškolený personál vám môže prezradiť množstvo zaujímavých informácií, ktoré ste samoštúdiom mohli prehliadnuť. Navštívte viacero predajní, pýtajte sa viacerých obchodníkov. Čím viac sa pýtate, tým lepší obraz o problematike získate.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode