Optimálne tóny na cestách

22.04.2017 08:43

Hudobný skladateľ, dirigent, producent, spolumajiteľ a umelecký riaditeľ produkcie GEDUR a divadla Teatro Wustenrot  - Rudo Geri

Mnohí o vás netušia, že ste boli pri zrode populárnych kabaretných predstavení 80-tych rokov Fujarova šou, Rýchlokurz geniality a dirigovali ste Lúčnicu či slávne operety a muzikály, ale aj dlho ste pôsobili ako šéfdirigent na Novej scéne. Na čo som zabudla?

V Prahe som s pánom Bednárikom a Karlom Svobodom na svet priniesol muzikál Dracula, na čo som naozaj pyšný. A čo sa týka nášho divadla Teatro Wustenrot, tak tam ste mohli vidieť veľa repríz legendárnych Mníšok aj úspešný muzikál Frida. Stále skladám, dirigujem a píšem veľa muzikálovej hudby pre našich i zahraničkných interpretov. Je pravda, že dlho som účinkoval na Novej scéne, ale teraz mám radosť z projektov, ktoré robíme v našom divadle Teatro Wustenrot, ktoré divákom robí radosť už dlhých19 rokov!

Kde všade relaxujete, ak vám to čas dovolí?

Som vášnivý rýbár, ale niekoľko rokov som sa k tomu poriadne nedostal, ale verím, že sa to zmení. Ešte som hubár, ale nikdy som nenašiel smrže a tiež verím, že sa to raz podarí. No a veľmi rád šoférujem hoci nikdy som nešoféroval automat a rád by som si to vyskúšal.

Pán Geri, asi ste sa v živote nacestovali viac než dosť a aké je auto podľa vašich predstáv?

Auto je pre mňa druhý domov a mám rád, keď je auto funkčné a netreba s ním často chodiť do servisu! Musí mať väčší kufor a cd prehrávač, tak vtedy som spokojný. Priznám sa, že nemám rád USB výstupy, pretože nikto mi nedáva kľúče s hudbou, ktorú chcem počúvať, ale cd-čka, ktoré sú pre mnohých už starožitnosť . Viem, že doba ide dopredu, ale ja som v tomto konzervatívny a cd-čko je pre mňa dôležitejšie.

A čo cestovanie bez nehôd, kde všade ste boli?

Prejazdil som celú Európu a mal som len jednu kolíziu na Liptovskej Mare. Bola zima a na povrchu bol samý ľad. Auto začalo točiť, plechy sa pooškierali, ale inak všetko bolo v poriadku a žiadnu záchranku nebolo treba volať. V princípe nie som žiadny šarkan, ale pokojný vodič bez nehôd. Ani v mladosti som nebol vetroplach hoci som dostal nejaké ponuky jazdiť na pretekoch, moc ma to k tomu neťahalo. To neznamená, že som občas nedupol na plyn, keď som sa ponáhľal. V Nemecku som si to užíval, lebo tam sú povolené vyššie rýchlosti, ale nejako som to nepreháňal.

To ste potom zodpovedný šofér, ktorý jazdí podľa predpisov a pokuty neplatí...

Predsa som dostal zvláštnu pokutu v Rakúsku, keď som sa bicykloval a nemal pri sebe žiadne doklady.  Rakúski policajti mi vysvetlili, že vraj musím neustále nosiť pri sebe občiansky preukaz. Ja som to pri oddychových aktivitách nepovažoval za dôležité. Bicyklovali sme na hrádzi a chceli sme ísť na kávu a vôbec si to páni policajti nedali vysvetliť, tak som musel pokutu zaplatiť. Odvtedy som dva roky nesedel na bicykli.

Niečo s policajtami za bývalého režimu nemáte?

Išli sme do Prahy na nahrávanie s Janou Kocianovou, ale pokazilo sa jej auto. Zhodou okolnosti nás zastavili policajti a povedali sme im náš problém. V tom jeden z policajtov sa snažil presvedčiť Janu, že sa poznajú, ale ona si nevedela spomenúť. Nakoniec zastavili jedno auto, že nás musí odviezť do Prahy a my mu necháme auto. Urobili sme tak plní obáv, či to neboli falošní policajti a vyrazili sme do Prahy. Zážitkov po ceste bolo dosť a cestou späť sme neverili, že Jana uvidí ešte svoje auto. Naozaj ho však opravili a chceli len podpis na plagát.

 

Z iného súdka vtipných zážitkov so šoférovaním?

Išli sme s ocinovou starou škodovkou za dedom, ja som šoféroval a zrazu sme pocítili neuveriteľný náraz! Auto bolo plné peria a nechápal som, čo sa stalo, dokonca prasklo čelné sklo. Zastavil som a zistil, že ten náraz bol bažant, ležal na krajnici bez života, tak sme ho dali do kufra. U deda sme kufor otvorili a zrazu živý bažant ožil a tancoval, ale aj tak o dve hodiny už bol na tanieri. Nuž pochutili sme si na výbornej polievke.

Tak to je taká tragikomická historka, veď dajte ešte jednu...

Ja som šoféroval a svokor spomínal na staré časy až kým sme neprišli k jednej ostrej zákrute a povedal, že tu voľakedy dávno stálo päť srniek a bol to veľmi krásny zážitok. Práve v tej chvíli sme sa ocitli v tej zákrute a stáli tam štyri srnky. Svokor sucho skonštatoval a spýtal sa: :...a kde je tá páta?!“

Ako sa pozeráte vašimi očami na dopravu v hlavnom meste?

Bratislava má úzke ulice, je tu problém s parkovaním. Hocijaká firma, keď otvorí pobočku, musí riešiť parkovanie, ale stále je tých miest málo. Pomohlo by viac podzemných garáží. Ludia by sa mohli naučiť viac využívať MHD a nejazdiť iba autami. Určite by hlavnému mestu pomohlo metro alebo rýchlodráha. Toľko sa o tom hovorilo, ale zatiaľ sa nič neplánuje. V Holandsku majú veľmi dobrú infraštruktúru dopravy, majú cyklotrasy na vysokej úrovni, ale u nás nie sú na to vybudované podmienky. A nesnažil by som sa všetko dávať do centra, treba rátať s rozširovaním mesta, ale riešiť aj jej periférne časti.

Vraveli ste, že ste nikdy nešoférovali automat, ale teraz bola tá možnosť vyskúšania nového modelu Kia Optima SW 1,7 CRDi. Ako sa vám páčila?

Doteraz sa mi páčila červená farba iba pri Ferari, ale tomuto typu auta sa táto farba hodí a veľmi jej to sedí.  Kia Optima ma naozaj očarila a je to auto do koča i do voza. Výborné sedenie a to chválim, lebo mám dlhodobé problémy s chrbticou a z tohto auta som vystúpil bez problémov. Nádherná limuzína v kombi verzii mi pripadala dynamickým zovňajškom a zaujímavo klesajúcou strechou. Komfortný interiér po každej stránke, prehľadný prístrojový panel a príjemné elektrícké vyhrievanie sedadiel či volantu. Zo všetkého ma najviac prekvapila 7-stupňová automatická prevodovka, ktorá výborné preraďovala a v možstve jazdných modov /eco, comfort, sport/ som zostal prekvapený šporotvým režimom a jeho akceleráciou, pretože utiahnuť tak veľkú limuzínu a jednasedmičkový naftiak upaľoval len tak svišťalo! GT Line vyhotovenie v prednom ostrom nárazníku či v zadných športových výfukov alebo 18 palcových diskov kolies. Všetko to dávalo športový esprit. Vnútorný priestor asi každého presvedčil, že Optima je rodinné auto a kufor je zárukou, že všetko zbalíte na dovolenku. Po sklopení zadných sedadiel, tam v núdzi aj prespite, ak nezoženiete ubytovanie. K tomu všetkému si viem predstaviť, že by som v Optime niečo optimálne zložil, lebo v dobrom aute sú na to tie najlepšie podmienky a Kia Optima je tomu zárukou. Chýbal mi len CD prehrávač…

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode