Odľahčený zemiakový šalát s kôprom a uhorkou
04.03.2020 10:45
Projekt Zrodené v EÚ prináša recept na zaujímavý zemiakový šalát, ako ho ešte nepoznáte. Jar sa už pomaly blíži a tak nastáva čas na odľahčené jedlá, ktorým sme sa koncom roka trochu „vyhýbali“.
Na 4 porcie budeme potrebovať:
-
500g šalátových zemiakov (typ A)
-
1 šalátovú uhorku
-
3 – 4 stonky kôpru
-
70g bieleho jogurtu gréckeho typu
-
100g kyslej smotany
-
2 – 3 lyžice kvalitného panenského oleja (môže byť olivový alebo repkový)
-
Soľ
-
Korenie
Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť. Potom ich ošúpte a nakrájajte na kocky alebo „hranolky“, skrátka ako na klasický šalát. Uhorku nakrájajte na menšie kocky zhruba vo veľkosti 1 centimetra a dajte do väčšej misky spoločne so zemiakmi. Pridajte nadrobno nasekaný kôpor.
V inej miske si zmiešajte kyslú smotanu, biely jogurt a kvalitný olivový olej. Olej môžete voliť olivový alebo repkový (zostávajte však u panenského).
Dobre premiešajte a zmiešajte so zmesou v mise. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Pred podávaním nechajte vychladnúť, ideálne aj pár hodín odležať.
Chuť kôpru sa výborné hodí k rybám, avšak šalát môžete podávať napríklad aj s kvalitným mäsom.
Viac informácií na www.zrodene.eu