Obor s jemnou dušou

13.11.2014 13:49

To, že Kórejskej automobilka Hyundai vyrába jeden model krajší ako druhý nie je žiadna novinka. Oslovila už široké spektrum automobilových nadšencov a ich počet každým dňom rastie. Nádherný dizajn, kvalita a spoľahlivosť idú ruka v ruke a najväčším problémom je si vybrať. Ak hľadáte rodinné auto do mesta alebo do hôr na trhu je najnovšia vlajková loď tretej generácie SUV Grand Santa Fe.

Sedem miestny tátoš má majestátny vzhľad, budí rešpekt predovšetkým svojimi úctyhodnými rozmermi a konzervatívnejším dojmom. Ak sa chcete pokochať jeho krásou jeden pohľad nestačí. Musíte si ho pozrieť z každého uhla a viac krát.  Dominantou je šesťuholníková mriežka chladiča s jemnejším rebrovaním, ktorá má výraznejší a dravejší výzor. Kompletne prerobený je aj predný nárazník a nový imidž dostali aj hmlovky so svetlami denného svietenia. Veľké xenonové svetlomety s LED svetlami poskytujú výbornú svietivosť, čo oceníte pri jazde v noci. V zadnej časti vás upútajú nádherne prepracované LED skupinové svetlá a dvojica pochrómovaných koncoviek výfuku. Proti poškodeniu podvozku prednú a zadnú časť vozidla chránia plastové kryty.

Po presunutí do interiéru si všimnete, že hyndai pozdvihol latku kvality veľmi vysoko. Tak kráľovský priestor na predných a zadných sedadlách vám vyrazí dych. A ešte aj tretí rad sedadiel má dostatočnú kapacitu priestoru. Pohodlne sa uvelebte do obrovských elektricky ovládaných kožených sedadiel, ktoré poskytnú úžasný komfort pre váš chrbát, smelo sa vystrite a natiahnite nohy. Majú výbornú ergonómiu a pri prejazdoch ostrých zákrut vás bočné vedenie podrží. Vyhrievanie v zime určite poteší a vďaka modernej ventilácií počas letných horúčav, žiadne potenie pod zadkom nehrozí. Masívny multifukčný trojramenný volant s ideálnou hrúbkou venca je posiaty množstvom ovládačov s množstvom funkcií. Pravá dolná strana patrí obsluhe palubného počítača a horná časť tempomatu. Jednoduchá obsluha pri nastavení rýchlosti vodičom vám zaberie pár sekúnd, čo u iných značiek musíte prečítať manuál. Ovládačmi na ľavej časťi volantu obsluhujete audiosústavu a telefón ovládaný cez bluetooth handsfree. Ak vás v zime oziabajú ruky stačí zapnúť vyhrievanie volantu. Stredová konzola sa pýši veľkým farebným dotykovým displejom s bezchybnou grafikou. Možte ním ovládať parkovaciu kameru, automatickú trojzónovú klimatizáciu a audiosystém s prehrávačom CD/MP3. O vycibrený zvuk sa postará subwoofer a desať reproduktorov. Nechýbajú ani parkovacie senzory vpredu a vzadu a pri akomkoľvek probléme môžete aktivovať inteligentný parkovací asistenčný systém (Smart Parking Assist System), ktorý všetko urobí za vás okrem pedálov. Nachádza sa vedľa radiacej páky a naozaj funguje. Nákladový priestor je dostatočne veľký a budete prekvapení, čo všetko dokáže vstrebať. Má objem 634 litrov a pri sklopení druhej a tretej rady sedadiel jeho hodnota vyskočí na famóznych1842 litrov.

Pod kapotou sa ukrýva preplňovaný radový štvorválec o objeme 2,2 litra s priamym vstrekovaním Common-Rail a výkonom 197 koní. Celohliníkový agregát je tichý, disponuje dostatočnou silou a nechýba mu potrebná dynamika. Každým stlačením plynového pedála svižne reaguje na vaše povely a ani pri plnom osadení necítit absenciu výkonu. Aj keď nedisponuje manuálnou prevodovkou netreba vešať hlavu. Hyundai nič lepšie nemohol urobiť keď použil 6-stupňový automat vlastnej výroby a bola to správna voľba. Prevodové stupňe plynulo a hladko zapadajú podľa otáčok motora a žiadne zadrhávanie ani hučanie nás  počas jazdy nesprevádzalo. Podvozok zaručuje adekvátny komfort a smelo sa dokáže vyrovnať s nerovnosťami na našich cestách. S pohonom všetkých kolies a veľkými 19 palcovými gumami s ľahkosťou zdolá aj tie najväčšie nástrahy v teréne.Treba uznať, že nový Hyundai Grand Santafé má vysoký potenciál stať sa pilierom v oblasti SUV, stačí si ho vyskúšať a hneď si ho obľúbite.

Text a foto: Ľubomír Feckanín

 

Hyundai Grand Santa Fe 2,2 CRDi VGT  
Zdvihový objem cm3                 2199
Max. výkon v kW (k) pri 1/min              145/197/3800
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min              436/1800-2500
Maximálna rýchlosť v km/h                      200
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h              10,3
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km)              9,9/6,2/7,6
Základná cena od                 43 990 €

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode