Obľubujem priestranné autá

24.10.2020 10:12

Režisér Michal Spišák o spokojnosti s rodinným autom Opel Insignia, o zájazdovom cestovaní, zážitkoch v Chorvátsku, pokutách a testovaní nového modelu Opel Corsa

 

V tvojej rodine sú herci a hlava rodiny je režisér... Táto doba je aj pre umelcov ťažká. Prezraď, máš nejaké projekty, na ktorých pracuješ?

 

Teraz pripravujem Moliérové Skapinové šibalstvá zo 17.stor., ktoré som pretransformoval do súčasnej podoby. Okrem toho som robil v rozhlase miniseriál detektívok zo starej Bratislavy. Pre STV sa robila vianočná rozprávka, kde hrá môj syn Jakub a mal tam hrať aj jeho brat Samko, ale nakoniec obsadili iba jedného Spišáka. Našťastie však bratia držia spolu a navzájom si prajú.

Spomínal si, že ste so zájazdovými hrami veľa cestovali. Potrebovali ste dodávku alebo ste sa presúvali osobným autom?

 

Kým neprišla korona sme jazdili s komédiou „Už ti nikdy nenaletím“ asi pol roka a cca. tri roky sme cestovali s hrou Láska. Presúvali sme sa s rodinným Oplom Insignia. Mal som k nemu taký prívesný vozík a prejazdili sme s ním ozaj celé Slovensko. Vždy sme doma chceli jedno veľké auto s veľkým kufrom a Opel Insignia nám vyhovoval. Má už osem rokov a najazdených 390 tisíc kilometrov. Opel mi prirástol k srdcu, tak asi zostanem pri tej značke, lebo som spokojný.

Mal si za svoj šoférský život dopravnú nehodu?

 

Tesne po roku 1989 som hneď za hranicami nabúral otcovu škodovku . Po pravej strane som videl hrad, boli kolóny a v tom bum a bolo vymaľované! Nabúral som do auta, ktoré bolo predo mnou v kolóne. No a odvtedy som nenabúral 30 rokov. Auto išlo do opravy aj poškodený si dal auto opraviť.

Aká bola autoškola za socializmu...máš nejakú príhodu?

 

V autoškole sme sa učili jazdiť na trenažéroch, ale nielen na stacionárnych, ale aj mobilných. Práve na tých mobilných sme jazdili na dvoch autách na dopravnom ihrisku. V tom druhom bola nejaká baba a išla pomaly, tak som ju začal predbiehať a vtedy sa môj trenažér zablokoval. Zrazu sa z reproduktora mi nadávali že či som na závodnej dráhe. Normálne som bol v strese, oni to auto ovládali tak, že ho vedeli zastaviť.

 

 

Za aké priestupky zvykneš platiť?

 

Neplatím brutálne pokuty, ale stalo sa, že som išiel na Východnú, kde som režíroval program a nevšimol som si, že je tam 50-tka a išiel som 80. Vysvetľoval som policajtom, kam idem, ale aj tak mi dali pokutu. Inokedy som v NR vošiel do križovatky, druhí mali zelenú a zrazu policajti išli za mnou. Mal som vraj odhadnúť aká je farba a nevojsť do križovatky. keď bola oranžová. Dedko predo mnou zastal, asi mu skapal motor a mňa tak zdržal. Tiež som musel zaplatiť pokutu.

V zahraničí si mal niekedy problémy s autom, že si musel navštíviť autoservis?

 

Pred tromi rokmi sme boli na dovolenke v Chorvátsku. Za ten týždeň som s autom trošku jazdil a tri dni som ho mal odparkované. Posledný deň sme sa pobalili a chceli vyštartovať, ale nedalo sa. Ani ťuk! Zohnali sme káble, dobíjali baterku, ale nič, tak sme sa rozhodli kúpiť novú bateriu. Už sme ju chceli vymeniť, keď auto naštartovalo. Prišli sme domov so starou batériou a časom sme ju vymenili za chorvátsku, ktorá v Insignii šlape dodnes.

 

Využívaš aj MHD alebo preferuješ jazdenie autom?

 

V Bratislave do mesta už autom nechodím, lebo električkou z Karlovky som za 12 minút v centre. Hoci sa tým autom za ten čas do mesta dostanem, ale ďaľších 20 minút hľadám parking a to ma nebaví...

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode