O cestujúcich vo vlakoch sa aj na Štedrý deň postará takmer tisíc zamestnancov národného dopravcu

23.12.2023 21:42

Rušňovodiči, dispečeri, strojmajstri, posunovači, výhybkári, točniari, vlakvedúci, pokladníci, zamestnanci Kontaktného centra ZSSK či pracovníci údržby vymieňajú slávnostnú atmosféru a pohodu svojho domova počas Štedrého večera za službu verejnosti. Na Slovensku až stotisíc ľudí priemerne denne cestuje za svojimi rodinami, blízkymi a priateľmi počas sviatočných dní. 

Vianoce sú tými najkrajšími sviatkami roka. Všade je väčší pokoj. Na železnici to však celkom neplatí. Mnohí kolegovia trávia sviatky mimo svojich rodín. Cestujúci vďaka vlakom Železničnej spoločnosti Slovensko môžu aj 24. decembra cestovať do stoviek staníc a zastávok od Kútov až po Čiernu nad Tisou. Počas celého Štedrého dňa i štedrej noci bude v službe viac ako tisíc zamestnancov ZSSK, ktorým ďakujeme za ich obetavú prácu,” hovorí Peter Helexa, generálny riaditeľ ZSSK.

 

Rušňovodiči bez ohľadu na sviatok bezpečne najazdia niekoľko stotisíc kilometrov, či už rýchlikom, vlakom InterCity (IC) alebo osobným vlakom. Na celkový chod spojov dohliadajú dispečeri. „Najväčším želaním dispečerov ZSSK na Štedrý deň je viac ako kedykoľvek inokedy hlavne pokojné počasie. Zimné rozmary počasia ako je sneh, vietor a ľad nám zamestnancom v prevádzke vedia narobiť starosti. Je síce pravda, že Vianoce posledné roky bývajú bez chumelíc a hádam to vyjde aj tento rok, ale musíme sa aj tak mať na pozore. Stačí totiž málo a situácia v prevádzke sa nám môže rýchlo zmeniť. S kolegami však urobíme všetko preto, aby vlaky prišli do svojich staníc načas a aby sme tak mohli všetkých cestujúcich bezpečne prepraviť k svojim rodinám a k vianočnému stromčeku,“ uviedol Marek Rácek, jeden z dispečerov ZSSK.  

 

Samozrejme, aj vlakvedúci si v tento výnimočný deň spĺňajú svoje pracovné povinnosti a sprevádzajú cestujúcich. „Štedrý deň je veľmi špecifický, ľudia sú akosi milší. S každým výpravcom si zavinšujeme príjemné Vianoce a cestujeme do cieľovej stanice. Niekedy, keď sme boli vo vlaku dvaja vlakvedúci, spravili sme si v obratovej stanici štedrovečernú večeru a bolo to príjemné,“ hovorí o vzájomnom prepojení železničiarov, ktorí pracujú cez sviatky, vlakvedúci ZSSK Miroslav Čvirk.

 

Sviatočnú atmosféru je cítiť aj v reštauračných vozňoch, kde si cestujúci môžu dať tradičnú vianočnú kapustnicu či varené víno od personálu spoločnosti WAGON SLOVAKIA KOŠICE (WGS) v rámci ponuky z nového menu – https://www.zssk.sk/aktuality/nove-menu-v-restauracnych-voznoch-zssk-2023/.

Cez sviatky ostanú otvorené aj osobné pokladnice. Nepretržite budú k dispozícii aj pracovníci Kontaktného centra ZSSK. Tí rozdajú informácie a odpovede na otázky prichádzajúce telefonicky (na linke 18 188 alebo +421 24 48 58 188 pri volaniach zo zahraničia), e-mailom (info@slovakrail.sk) alebo prostredníctvom live chatu z ktoréhokoľvek kúta Slovenska.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode