Nový Passat Variant, nový Tiguan a modernizovaný T-Cross v predaji na Slovensku

19.03.2024 07:57

  • Nový Passat Variant na výber v štyroch verziách vybavenia za cenu už od 33 990 € 

  • Od začiatku benzínový motor 1.5 eTSI a naftový 2.0 TDI, obidva s výkonom 110 kW (150 k), v priebehu roka pribudne ďalších 5 motorizácií, vrátane dvoch pohonov plug-in hybrid s elektrickým dojazdom cca 100 km

  • Tiguan tretej generácie na Slovensku už od 29 900 €

  • Na začiatku na výber dva benzínové motory mild hybrid 1.5 eTSI a dva turbodiesle 2.0 TDI, pokrývajúce výkonové spektrum od 96 kW (130 k) do 150 kW (204 k), neskôr bude nasledovať pohon plug-in hybrid a výkonnejšie benzínové motory 2.0 TSI 

  • Modernizovaný T-Cross s osvieženým dizajnom a novou technikou prichádza s cenou od 19 390 €

     

     Na Slovensko prichádzajú tri najčerstvejšie novinky značky Volkswagen. U autorizovaných predajcov si zákazníci už môžu naživo vidieť a objednať Passat Variant novej generácie, Tiguan novej generácie a modernizovaný T-Cross. Na tieto tri bestsellery slovenský importér, spoločnosť Porsche Slovakia, pri spustení predaja poskytuje atraktívne uvádzacie bonusy ako zľavy z cenníkovej ceny. Okrem toho sú Tiguan a T-Cross k dispozícii aj vo verzii Limited s obohateným sériovým vybavením.

     

    Väčší, priestrannejší a predsa typický Passat

     

    Nový Passat Variant má úplne novú karosériu, ktorá je oproti predchádzajúcej generácii o 14,4 cm dlhšia (4,92 m) a má aj predĺžený rázvor o 5 cm (2,84 m). Šírka karosérie bez vonkajších spätných zrkadiel vzrástla iba nepatrne o 2 cm (1,85 m), výška 1,51 m (s anténou) zostala nezmenená. Tým karoséria dostala úplne nové proporcie a výrazne väčší priestor na nohy na zadných sedadlách (plus 5 cm). Zväčšil sa aj batožinový priestor, ktorého základný objem vzrástol o 40 litrov na 690 litrov. Maximálny objem pri sklopených zadných operadlách je väčší dokonca o 140 litrov – až 1920 litrov. Nová karoséria je detailne aerodynamicky optimalizovaná a má vynikajúcu hodnotu koeficientu odporu iba 0,25 (predchádzajúca generácia 0,31), ktorá tiež prispieva k zvýšenej efektivite.

     

    Od začiatku dva motory, ďalších päť postupne . Nový Passat sa dá od začiatku objednávať s dvoma motormi – jedným benzínovým a jedným naftovým. Benzínový základ predstavuje štvorvalec mild hybrid 1.5 eTSI s výkonom 110 kW (150 k) so 48-voltovou technikou, ktorý pri spomaľovaní premieňa kinetickú energiu na elektrickú a ňou vo fázach potreby zvýšeného výkonu podporuje spaľovací motor. Efektivitu zvyšuje aj funkcia vypínania valcov pri čiastočnom zaťažení ACTplus. Tradične najpopulárnejším motorom v rade Passat je turbodiesel 2.0 TDI s výkonom 110 kW (150 k), spĺňajúci najprísnejšie aktuálne emisné normy. Obidva motory poháňajú predné kolesá a štandardne sa montujú so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou DSG.

     

    V priebehu roka ponuku rozšíri ďalších 5 motorov. V priebehu mája to budú 2.0 TDI s výkonom 142 kW (193 k) a 2.0 TSI s výkonom 195 kW (265 k), ktoré sa budú štandardne montovať v kombinácii s pohonom všetkých kolies 4MOTION. Najvýkonnejší benzínový motor TSI je pri tom vyhradený pre športovú verziu vybavenia R-Line. 

    Od mája pribudnú aj dva úplne novo vyvinuté agregáty plug-in hybrid 1.5 TSI eHybrid so systémovým výkonom 150 kW (204 k) a 200 kW (272 k), z ktorých výkonnejší je tiež vyhradený iba pre verziu R-Line. S novou batériou s kapacitou 19,7 kWh (netto) umožňujú dojazd cca 100 km. Vďaka tomu môže nový Passat Variant dlhšie jazdiť iba s elektrickým pohonom. Prispievajú k tomu aj krátke časy nabíjania, pretože batéria sa teraz na nabíjačkách so striedavým prúdom (AC) dá nabíjať výkonom 11 kW namiesto doterajších 3,6 kW. Na rýchlonabíjacích staniciach s jednosmerným prúdom (DC) sa nový Passat Variant eHybrid dá nabíjať zrýchlene výkonom až 50 kW. Ako posledný bude v decembri nasledovať benzínový motor 2.0 TSI s výkonom 150 kW (204 k).

     

    Štyri verzie vybavenia. Od začiatku predaja sú k dispozícii všetky štyri verzie vybavenia: „Passat“, „Business“, „Elegance“ a „R-Line“. Už základná verzia „Passat“, ktorá je na Slovensku v ponuke s motorom 1.5 eTSI s výkonom 110 kW (150 k) a (od mája) s pohonom plug-in hybrid 1.5 TSI eHybrid s výkonom 150 kW (204 k) má bohaté štandardné vybavenie. Zahŕňa napríklad LED svetlomety a LED zadné svetlá, automatickú 2-zónovú klimatizáciu Climatronic, multifunkčný kožený volant s radiacimi páčkami prevodovky DSG, adaptívny tempomat ACC, rozpoznávanie dopravných značiek, parkovacie senzory vpredu a vzadu, ako aj cúvaciu kameru Rear View. K vysokej bezpečnosti prispievajú asistenčné systémy Front Assist a Lane Assist, ochranu posádky pri havárii zvyšuje 7 airbagov. V interiéri je prístrojový panel Digital Cockpit Pro a systém infotainmentu Ready2Discover s uhlopriečkou 32,8 cm (12,9 palca), umožňujúci dodatočnú aktiváciu funkcie navigácie, ako aj s funkciou App-Connect Wireless na bezdrôtové pripojenie smartfónu. Základný Passat Variant má čierne lišty strešného nosiča a jazdí na 16-palcových diskoch z ľahkej zliatiny s pneumatikami formátu 215/60.

     

    Stredná verzia „Business“ sa navonok odlišuje chrómovanými lištami na nárazníkoch a okolo bočných okien, ako aj striebornými lištami strešného nosiča. Podľa motorizácie má buď 16-palcové alebo 17-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny. Štandardné vybavenie dopĺňa napríklad asistenčný systém pre jazdu v dopravnej zápche Traffic Jam Assist, automatické ovládanie svetiel Light Assist a parkovací asistent Park Assist. Komfort posádky zvyšuje 3-zónová automatická klimatizácia Climatronic a komfortné predné sedadlá ergoActive s vyhrievaním, masážnou funkciou a poťahom z mikrovlákna ArtVelours Eco. Infotainment zahŕňa navigačný systém Discover Media Max s displejom 32,8 cm (12,9 palca) a hlasovým ovládaním, ako aj bezdrôtové nabíjanie telefónu. 

     

    Rovnako ako v iných modelových radoch Volkswagen sú na výber dve špičkové verzie vybavenia s odlišným charakterom. Luxusne ladená „Elegance“ má štandardne adaptívne svetlomety IQ. Light Matrix-LED s LED lištou na maske chladiča, svetlá do zlého počasia, stmavené zadné LED svetlá s dynamickými smerovými svetlami a v interiéri ambientné osvetlenie Plus s 30 nastaviteľnými farbami. Sériové vybavenie oproti verzii „Business“ obsahuje navyše alarm, vyhrievaný volant, bezkľúčové odomykanie Keyless Access a bezdotykové ovládanie dverí batožinového priestoru Easy Open&Close. Passat Variant Elegance má štandardne 17-palcové disky z ľahkej zliatiny so samozalepovacími pneumatikami formátu 215/55. 

     

    Športová verzia „R-Line“ má funkčné vybavenie ako „Elegance“, no líši sa vonkajším dizajnom karosérie, zahŕňajúcim špecifické nárazníky a nadstavce prahov R-Line. Dynamický charakter podporuje športový podvozok, progresívne riadenie a disky z ľahkej zliatiny s pneumatikami 235/45 R 18. Pri pohone 1.5 TSI eHybrid, ktorý je v tomto prípade so systémovým výkonom 200 kW (272 k) najvýkonnejšou motorizáciou celého modelového radu, štandardné vybavenie zahŕňa aj podvozok s adaptívnymi tlmičmi DCC Pro. V interiéri sú športové predné sedadlá s integrovanými opierkami hlavy, vyhrievaný športový volant, čierny strop kabíny, nerezové pedále a hliníkové dekoračné lišty na prahoch dverí.

     

    Zvýhodnené akciové balíky a uvádzací bonus. Sériové vybavenie všetkých verzií modelu Passat Variant si zákazníci môžu doplniť z bohatej ponuky vybavenia na želanie. Niektoré sú združené do tematických balíkov, respektíve akciových balíkov za zvýhodnenú cenu. Pri spustení predaja importér poskytuje na všetky verzie bonus vo výške 4000 €.

     

    Tiguan s novým dizajnom v osvedčenom veľkostnom formáte

     

    V rámci tretej generácie dostal Tiguan úplne novú karosériu, ktorá má takmer rovnaké rozmery ako predchodca. Šírka 1,84 m, výška 1,64 m a rázvor 2,68 m sú zhodné, dĺžka 4,54 m je väčšia o 3 cm. Lepšie využitie obostavaného priestoru sa premietlo do základného objemu batožinového priestoru 652 litrov (plus 37 litrov). Napriek tomu má nový Tiguan úplne nový vzhľad. Je to zásluha výrazného dizajnu s vyššou a energickejšie tvarovanou prednou časťou karosérie s vynikajúcou aerodynamikou – koeficient odporu klesol na 0,28 oproti 0,33 pri prechádzajúcej generácii. 

     

    Štyri motory od začiatku, ďalšie postupne. Pre nový Tiguan bude po úplnom nábehu výroby v tomto roku na Slovensku na výber celkovo 7 motorov – 2 mild-hybridy (eTSI), jeden plug-in-hybrid (eHybrid), 2 turbodúchadlom prepĺňané benzínové motory (TSI) a 2 turbodiesle (TDI). Od začiatku sú k dispozícii dva nové 48-voltové agregáty 1.5 eTSI s výkonmi 96 kW (130 k) a 110 kW (150 k). Rovnako sú už od začiatku predaja dostupné aj dva turbodiesle 2.0 TDI s výkonom 110 kW (150 k) a 142 kW (193 k). Všetky uvedené motory sa štandardne montujú so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou DSG, najvýkonnejší motor TDI s pohonom všetkých kolies 4MOTION. 

     

    V priebehu roka pribudnú dva ďalšie motory. Od mája to bude pohon plug-in hybrid (1.5 TSI eHybrid) so systémovým výkonom 150 kW (204 k). Jeho batéria s kapacitou 19,7 kWh (netto) zabezpečí dojazd s elektrickým pohonom cca 100 km, funkcia zrýchleného nabíjania jednosmerným prúdom (DC) s výkonom 50 kW ju umožní dobiť na verejnej nabíjacej stanici za niekoľko desiatok minút, čím sa ešte zvýši využiteľnosť elektrického pohonu v populárnom SUV. Od júla pribudne ako špičková motorizácia benzínový motor 2.0 TSI s výkonom 195 kW (265 k) vyhradený pre verziu R-Line a v októbri motor 2.0 TSI s výkonom 150 kW (204 k). Obidva tieto motory sa budú montovať štandardne s pohonom 4MOTION. 

     

    Štyri verzie vybavenia. Pri štarte predaja sú k dispozícii všetky štyri verzie vybavenia: „Tiguan“, „Life“, „Elegance“ a „R-Line“. Už základná „Tiguan“, ktorá je na Slovensku v ponuke výlučne so základným motorom 1.5 eTSI s výkonom 96 kW (130 k), má napríklad LED svetlomety a LED zadné svetlá, prístrojový panel Digital Cockpit Pro, systém infotainmentu Ready2Discover s uhlopriečkou 32,8 cm (12,9 palca) a možnosťou dodatočnej aktivácie funkcie navigácie, multifunkčný kožený volant s radiacimi páčkami prevodovky DSG, automatickú klimatizáciu Climatronic, 7 airbagov vrátane centrálneho airbagu vpredu, asistenčné systémy Front Assist a Lane Assist, rozpoznávanie dopravných značiek, elektrochromatické spätné zrkadlo a cúvaciu kameru Rear View. Základný Tiguan má čierne lišty strešného nosiča a jazdí na 17-palcových diskoch z oceľového plechu s pneumatikami formátu 215/65.

     

    Stredná verzia „Life“ sa navonok odlišuje 17-palcovými diskami z ľahkej zliatiny a chrómovanými lištami na prednej časti. Vybavenie dopĺňa napríklad 3-zónová klimatizácia Climatronic, automatické ovládanie svetiel Light Assist, elektrické sklápanie vonkajších spätných zrkadiel, parkovací asistent Park Assist a adaptívny tempomat ACC. V interiéri sú komfortné predné sedadlá s bedrovými opierkami, infotainment zahŕňa aj funkciu App-Connect Wireless na bezdrôtové pripojenie smartfónu. 

     

    Dve špičkové verzie majú odlišný charakter – „Elegance“ je ladená luxusne a „R-Line“ športovo. Obidve majú štandardne adaptívne svetlomety LED Plus s LED lištou na maske chladiča, svetlá do zlého počasia, zadné LED svetlá v 3D vyhotovení a v interiéri ambientné osvetlenie Plus s 30 nastaviteľnými farbami. Verzia „Elegance“ má oproti „Life“ navyše parkovací asistent s pamäťou, vyhrievaný volant, bezkľúčové odomykanie Keyless Access a bezdotykové ovládanie dverí batožinového priestoru Easy Open&Close. Komfort posádky zvyšujú zvukovo izolujúce bezpečnostné bočné okná, v zadnej časti kabíny stmavené. V kabíne sú športovo komfortné sedadlá ergoActive s poťahom z mikrovlákna ArtVelours Eco s vyhrievaním a masážnou funkciou. Navonok sa verzia „Elegance“ líši chrómovanými lištami okolo bočných okien, striebornými lištami strešného nosiča a 18-palcovými čiernymi diskami z ľahkej zliatiny so samozalepovacími pneumatikami formátu 235/55.

     

    Verzia „R-Line“ navonok svoj športový charakter dokumentuje špecifickými nárazníkmi a nadstavcami prahov R-Line, ako aj čiernymi diskami z ľahkej zliatiny s pneumatikami 255/45 R 19. Strieborné lišty strešného nosiča a chrómované lišty bočných okien vytvárajú elegantný kontrast k lesklým čiernym prvkom R-Line. V interiéri má táto verzia športovo-komfortné sedadlá s integrovanými opierkami hlavy a masážnou funkciou, športový volant, čierny strop kabíny, nerezové pedále a hliníkové dekoračné lišty na prahoch dverí.

     

    Tiguan Limited a akciový bonus. Importér pre slovenský trh pripravil akciový model s obohateným vybavením za zvýhodnenú cenu. Vychádza z verzie „Life“ a sériové vybavenie má doplnené adaptívnymi svetlometmi LED Plus, vrátane osvetlenej lišty na maske chladiča, svetiel do zlého počasia a 3D LED zadných svetiel. Ďalšími prvkami navyše sú bezkľúčové otváranie, bezdotykové ovládanie dverí batožinového priestoru, alarm a zvukovo izolujúce bezpečnostné bočné okná (vzadu stmavené). Vizuálnu atraktivitu zvláštnemu modelu dodáva metalizovaný lak karosérie, strieborné lišty strešného nosiča a čierne disky kolies z ľahkej zliatiny s pneumatikami 215/65 R 17. Všetky uvedené prvky vybavenia spolu predstavujú hodnotu 4330 € a zákazník ich získava zdarma v cene modelu. 
     

    Zároveň aktuálne platí na všetky verzie modelu Tiguan, vrátane akciovej Limited, bonus vo výške 2 000 €. S ním začína Tiguan s motorom 1.5 eTSI DSG 96kW/130k na cene 29 990 €. 

     

    T-Cross s osvieženým dizajnom a novými farbami

     

    Kompaktný bestseller T-Cross dostal pri modernizácii zmenené nárazníky, novú masku chladiča, nové LED svetlomety a LED zadné svetlá, ako aj nové disky z ľahkej zliatiny. Farebnú paletu doplnili tri nové farby. V interiéri modifikovaná prístrojová doska v mäkkom vyhotovení, v hornej časti potiahnutá koženkou s ozdobným prešitím. Súčasťou sériového vybavenia všetkých verzií je digitálny prístrojový panel Digital Cockpit s uhlopriečkou 8 palcov (20,3 cm) a systém infotainmentu s odsadeným dotykovým displejom s uhlopriečkou 20,3 cm (8 palcov). Okrem sériových systémov Front Assist a Lane Assist sú pre nový T-Cross teraz k dispozícii aj ďalšie najmodernejšie asistenčné systémy ako napríklad adaptívny tempomat fungujúci v rozsahu rýchlosti do 210 km/h, asistent pre zmenu jazdného pruhu Side Assist a parkovací asistent Park Assist.

     

    Tri osvedčené benzínové motory. Nový T-Cross je na výber s troma efektívnymi turbodúchadlom prepĺňanými benzínovými motormi s priamym vstrekovaním paliva TSI. Základný trojvalec 1.0 TSI má výkon 70 kW (95 k) a montuje sa s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou. Silnejšia verzia, ktorá teraz dosahuje výkon 85 kW (115 k), má sériovo 6-stupňovú manuálnu prevodovku, za príplatok 7-stupňovú dvojspojkovú prevodovku DSG. Tá je štandardom pri benzínovom štvorvalci 1.5 TSI s výkonom 110 kW (150 k), vybavenom funkciou vypínania valcov pri čiastočnom zaťažení ACT.

     

    Tri verzie vybavenia na Slovensku. Pri modernizácia sa štruktúra verzií vybavenia zjednotila s ostatnými modelovými radmi značky Volkswagen. Na Slovensku sa T-Cross predáva v troch vyšších verziách vybavenia, úplne základná verzia na našom trhu dostupná nie je. Preto u nás základ predstavuje stredná verzia „Life“ nad ktorou figurujú dve špičkové verzie – elegantne koncipovaná „Style“ a športovo ladená „R-Line“. Už najlacnejší T-Cross Life, ktorý sa dá ako jediný objednať s najslabším motorom 1.0 TSI s výkonom 70 kW (95 k), má bohaté sériové vybavenie. Okrem prvkov ako LED svetlomety a LED zadné svetlá zahŕňa napríklad manuálne ovládanú klimatizáciu Climatic, digitálny prístrojový panel Digital Cockpit, rádio Composition Colour (obidva systémy s displejom 20,3 cm), tempomat s obmedzovačom rýchlosti, multifunkčný kožený volant, systém rozpoznávania únavy vodiča, asistenčné systémy Front Assist a Lane Assist, ako aj parkovacie senzory vpredu a vzadu. V kabíne sú sedadlá potiahnuté látkou, vonkajší vzhľad dotvárajú 16-palcové disky z ľahkej zliatiny „Nottingham“ s pneumatikami formátu 205/60. 

     

    Verzia „Style“ má v duchu svojho označenia elegantné detaily na karosérii ako strieborné lišty strešného nosiča, chrómovanú lištu na spodnej hrane bočných okien a 17-palcové disky z ľahkej zliatiny „Manila“ s pneumatikami 205/55. V interiéri sú športové sedadlá s látkovým poťahom a bedrovými opierkami vpredu, dekoračné obklady na prístrojovej doske a LED biele ambientné osvetlenie. Štandardným prvkom sú adaptívne svetlomety IQ.Light – Matrix LED v kombinácii so svetlami do zlého počasia a LED lištou na maske chladiča. Zadné LED svetlá majú prepínateľnú grafiku pri brzdení a dynamické smerové svetlá. Funkčné vybavenie obsahuje navyše adaptívny tempomat ACC, asistenčný systém Travel Assist, rádio Ready2Discover s možnosťou dodatočnej aktivácie navigácie a funkciou App-Connect Wireless na bezdrôtové pripojenie smartfónu cez Android Auto alebo Apple CarPlay.

     

    Športová verzia „R-Line“ sa už na prvý pohľad líši športovými nárazníkmi a nadstavcami prahov karosérie so špecifickým dizajnom R-Line. Vonkajší dizajn dopĺňajú strieborné lišty strešného nosiča, chrómovaná lišta na spodnej hrane bočných okien a 17-palcové disky z ľahkej zliatiny „Valencia“ s pneumatikami 205/55. V kabíne sú vpredu športové sedadlá s bedrovými opierkami potiahnuté špecifickou látkou a vyšitým logom R na operadlách. Dekoračné obklady na prístrojovej doske majú karbónový vzor. Športovo ladený interiér dotvárajú dekoračné lišty s logom R na prahoch predných dverí, kryty pedálov z nerezovej ocele a biele ambientné osvetlenie. Funkčné vybavenie je oproti verzii „Life“ rozšírené o adaptívny tempomat ACC a rádio Ready2Discover.

     

    T-Cross Limited. Importér pripravil pre slovenský trh akciový model T-Cross Limited, ktorý má vďaka výrazne rozšírenému vybaveniu vynikajúci pomer ceny a úžitkovej hodnoty. Vychádza z verzie T-Cross Life a je na výber so všetkými kombináciami motorov a prevodoviek. Sériové vybavenie obsahuje príplatkové prvky ako bezkľúčové otváranie a štartovanie Keyless Access, cúvaciu kameru Rear Assist, metalizovaný lak karosérie, stmavené sklá v zadnej časti kabíny, 17-palcové disky z ľahkej zliatiny „Bangalore“ s pneumatikami formátu 205/55 a komplet „Viditeľnosť“ zahŕňajúci elektrochromatické vnútorné spätné zrkadlo, dažďový senzor a funkciu prístupového osvetlenia (Coming & Leaving Home). Celková hodnota týchto prvkov je 1890 €.

     

    Uvádzací bonus. Pri spustení predaja importér poskytuje na všetky verzie modelu T-Cross uvádzací bonus 500 €. S ním má T-Cross Life 1.0 TSI s výkonom 70 kW (95 k) na Slovensku cenu od 19 390 €, T-Cross Limited s rovnakým motorom má cenu od 19 590 €. 

     

     

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode