Novinky na 86. ročníku ženevského autosalónu

29.02.2016 22:12

Deň pred začiatkom autosalónu vyhlásili výsledky súťaže Car of The Year, Auto roka. V „predtermíne“, na rôznych akciách po celej Ženeve sa v predvečer otvorenia najvýznamnejšej európskej automobilovej show predstavili rôzne modely viacerých značiek.

Tlačové konferencie začali BMW a Seatom, neskôr VW či Mercedes-Benz, Škoda, Renault a iné...

Škoda Vision S
Návštevníci neminú v Ženeve stánok značky Škoda, ktorá pripravila koncept VisionS, prvý náznak pripravovaného sedemmiestneho SUV, ktoré sa zrejme bude volať KodiaQ. VisionS je 4,7 metra dlhým SUV s netradične rozdelenými hlavnými svetlometmi. O pohon sa stará kombinácia preplňovaného štvorvalca 1.4 TSI s dvoma elektromotormi - jeden je pri šesťstupňovej dvojspojkovej prevodovke, druhý potom pri zadnej náprave. Systémový výkon tohto pohonu je 165 kW.

Renault Mégane kombi
Na slovenský trh sa v týchto dňoch dostal päťdverový hatchback, v Ženeve sa potom predstaví druhá karosárska varianta - kombi. Nový Mégane Grandtour by sa mal na našom trhu objaviť koncom roka.
Ponuka motorov bude vychádzať z hatchbacku, čiže očakávame motory 1.6 SCE, 1.2 TCe, 1.5 dCi a 1.6 dCi. Aj v prípade kombi bude dostupná športovo ladená verzia Mégane GT, ktorá bude mať na výber 1.6 TCe (151 kW) a 1.6 dCi (118 kW).

A potom nasledujú ďaľšie autombilky, ale vráťme sa k chuťovečkám ako je Bugatti Chiron.


Ženevský stánok Bugatti bude určite v obklopení zástupcov zvedavcov, lebo výrobca na brehu ženevského jazera totiž predstaví nástupcu Veyronu, model Chiron. Má celkom jasnú ambíciu stať sa najrýchlejším automobilom planéty a pri tejto snahe bude určite chcieť Veyron doslova zadupať do zeme.
Značka síce prezradila meno novinky a odhalila jej siluetu, inšpirovanú minuloročným konceptom Vision Gran Turismo, veľa detailov ale naďalej nechala zahalených tajomstvom. Napríklad o motore sa stále skôr len špekuluje - mal by to byť modernizovaný štyrikrát preplňovaný osemlitrový šestnásťvalec do W z predchodcu. Doteraz ale nie je jasné, či ho doplní elektromotor. Výkon modelu Chiron ale na úrovni 1103 kW (1500 k).

Ferrari GTC4Lusso


Názov by síce mohol naznačovať, že ide o niečo nové, v skutočnosti je to modernizovaná FF-ka. Facelift je to ale výrazný, kompletne má prepracovanú zadnú časť s dvoma pármi okrúhlych koncových svetiel aj kabína, kde sa objavuje nový multimediálny systém ovládaný prostredníctvom 10 a ¼ palcovej obrazovky.
Pod kapotou rovnako ako pri FF zostáva atmosférický dvanásťvalec, ktorého výkon ale vzrástol z 485 kW na 508 kW (690 k). Spolu s tým sa krútiaci moment zvýšil z doterajších 683 na 697 Nm. Sila sa distribuuje na všetky kolesá, pričom sa zadná náprava po novom natáča.

Maserati Levante


V halách Palexpo konečne sa Maserati pochváli sériovým SUV, ktoré sa volá Levante. Automobilka už pred 12 rokmi dala konceptom Kubang prvýkrát najavo, že chystá takéto vozidlo a ďalší koncept prišiel v roku 2011, výsledok je ale proti obom štúdiám celkom iný.
Maserati o motoroch zatiaľ tvrdí len to, že budú zážihové i vznetové. Určite ale nebudeme ďaleko od pravdy, keď povieme, že pôjde o rovnaké šesťvalca ako v Ghibli. V roku 2017 ponuku obohatí aj plug-in hybrid. Štandardnou výbavou bude osemstupňový automat, adaptívny vzduchový podvozok aj pohon všetkých kolies.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode