Novembrové chuťovky

18.11.2021 10:43

Poznáte to, máte na niečo chuť, ale ani poriadne neviete na čo. Sladké, slané - chuť maškrtiť nás občas prekvapí, no s výberom z Kuchyne Lidla budete vždy pripravení. Či už obľubujete overené klasiky alebo radi skúšate nové veci, vyberie si naozaj každý. K sychravému počasiu sa predsa najviac hodí chutná dobrota, horúci čaj a obľúbený film v teple domova. 

Grilovaná focaccia s pistáciami a figami

 

Počet porcií: 12

Potrebujeme: strúhadlo, nepreforovanú hliníkovú grilovaciu tácku s rozmermi cca 20 x 30 cm, kuchynskú utierku, gril s pokrievkou

Čas kysnutia: 1 hodina 


Suroviny

Cesto

280 g polohrubej múky Castello

40 g trstinového cukru Belbake

štipka soli Castello

20 g čerstvého droždia

180 ml vody

kôra z ½ citróna

60 ml olivového oleja Primadonna

Mrvenička

50 g trstinového cukru Belbake

50 g polohrubej múky Castello

50 g mletých nesolených pistácií Alesto

kôra z ½ citróna

60 g studeného masla Pilos

Ešte potrebujeme

8 čerstvých fíg

125 g čučoriedok

 

 

Postup

Cesto

K sypkým surovinám postupne primiešame rozdrobené droždie a vodu. Cesto miesime približne 5 minút. Potom doň zapracujeme aj citrónovú kôru a 40 ml olivového oleja.

 

Tip: Ak je pre vás chuť olivového oleja príliš výrazná, môžete ho v rovnakom pomere nahradiť maslom.

 

Do grilovacej tácky nalejeme zvyšný olivový olej, položíme doň cesto, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne hodinu, kým zdvojnásobí objem.

 

Mrvenička

Do sypkých ingrediencií nastrúhame citrónovú kôru a premiešame. Potom pridáme maslo a vypracujeme mrveničku.Umyté a osušené figy zbavíme stopiek a nakrájame na tenké plátky. Vykysnuté cesto pomocou naolejovaných prstov ponaťahujeme až ku okrajom tácky. Navrch poukladáme nakrájané figy a čučoriedky. Focacciu posypeme mrveničkou a grilujeme na rozohriatom grile pod pokrievkou približne 20 minút.

 

Tip: Focacciu môžeme piecť aj v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 25 minút.

 

 

 

Tekvicové osie hniezda

 

 Počet porcií: 6
Potrebujeme: veľký plech, papier na pečenie, smoothie mixér, robot s nadstavcom hák, valček, metličku, zapekaciu misu s rozmermi cca 16 × 25 cm, cukrárske vrecko

Čas kysnutia: 1 hodina 

 

Suroviny

Tekvicové pyré

1 menšia tekvica Hokkaido

60 ml javorového sirupu Maribel

Cesto

½ kocky čerstvého droždia

40 ml mlieka Pilos (3,5 %)

1 vajce

60 g tekvicového pyré 

30 g zmäknutého masla Pilos

½ lyžičky soli Kania

20 g trstinového cukru Belbake

180 g polohrubej múky Belbake

50 g hladkej múky Belbake

Náplň

40 g zmäknutého masla Pilos

40 g trstinového cukru Belbake

100 g tekvicového pyré

štipka mletej škorice Kania

100 g nahrubo nasekaných pekanových orechov Alesto

Poleva

120 g nátierky z čerstvého syra Goldessa Classic

80 g mascarpone Lovilio

50 g práškového cukru Belbake

10 ml citrónovej šťavy

 

 

Postup

Tekvicové pyré

Tekvicu rozpolíme, jadierka vydlabeme, dužinu nakrájame na kocky a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 °C asi 20 minút domäkka.

 

Tip: Tekvicové jadierka nevyhadzujeme. Môžeme ich umyť a namočiť na pár hodín do osolenej vody. Potom ich osušené rozložíme na plech vystlaný papierom, pokvapkáme olejom, osolíme a pečieme v rúre vyhriatej na 120 – 130 °C približne 90 minút. Počas pečenie ich občas premiešame. 

 

Keď tekvica vychladne, rozmixujeme ju s javorovým sirupom na pyré.

 

Cesto

V robote s nadstavcom hák zmiešame všetky suroviny a miesime približne 6 – 8 minút. Z vymieseného cesta na pomúčenej pracovnej doske vypracujeme bochník. Vložíme ho do misky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste približne hodinu kysnúť.  

 

Náplň

Všetky suroviny spolu dôkladne zmiešame.

 

Tip: Zvyšné tekvicové pyré môžeme použiť do raňajkovej kaše.

 

Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Potrieme ho pripravenou náplňou (horný dlhý okraj necháme voľný, aby naplň počas rolovania nevytekala). Cesto pevne zrolujeme smerom k voľnému okraju. Rolku prekrojíme na 6 plátkov. Kúsok cesta z každého plátku rozrolujeme a prilepíme na spodok hniezda. Tekvicové hniezda uložíme tesne vedľa seba do maslom vymazanej zapekacej misy. Pečieme ich v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.

 

Poleva

Všetky suroviny spolu rozmiešame do hladka. Polevu natrieme na vychladnuté upečené hniezda alebo ju nanesieme ozdobne pomocou cukrárskeho vrecka.

 

 

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode