Nové BMW M340i xDrive Sedan: Svetová premiéra na Los Angeles Auto Show 2018

19.11.2018 12:35

Nové BMW radu 3 Sedan naberá rýchlosť smerom k začiatku predaja, ktorý sa spustí na jar 2019. Oddelenie BMW M GmbH predstavuje extrémne dynamickú verziu nového športového sedanu. Model BMW M340i xDrive Sedan (kombinovaná spotreba paliva: 7,5 l/100 km; kombinované emisie CO2: 172 g/km*) poháňa novo vyvinutý radový šesťvalcový benzínový motor s výkonom 275 kW (374 k). Spojenie vysokého výkonu motora, odpruženia so špeciálnou M technológiou a inteligentného pohonu všetkých štyroch kolies poskytuje výnimočnú dynamiku jazdy, ktorá nemá v strednej triede konkurenciu. Výnimočný športový charakter podčiarkuje špecifický dizajn a špeciálne prvky výbavy. Nový model BMW M340i xDrive Sedan sa vo svetovej premiére predstaví na autosalóne Los Angeles Auto Show (30. novembra – 9. decembra 2018). Vozidlo sa v USA začne predávať v júni 2019, predaj v Európe sa spustí v júli.

Zrýchlenie, dynamika pri prejazde zákrut, obratnosť, precíznosť, brzdenie – nové BMW M340i xDrive Sedan nastavuje nové merítka vo všetkých oblastiach, ktoré ovplyvňujú dynamiku jazdy. Popri tom naplno využíva všetky prednosti nového BMW radu 3 Sedan, ktorý sa zameriava na športovú radosť z jazdy. Medzi jeho plusy patria nízke ťažisko, znížená hmotnosť, vynikajúce rozloženie hmotnosti na nápravy ako aj zvýšená tuhosť karosérie či upravené uchytenie tlmičov. Technológia odpruženia a aerodynamika prešli precíznymi úpravami spojenými s vysokovýkonnými vlastnosťami nového motora. Okrem toho patria do sériovej výbavy nového modelu BMW M340i xDrive Sedan aj prvky ako odpruženie M Sport, variabilné športové riadenie, diferenciál M Sport, brzdy M Sport a 18-palcové M disky kolies z ľahkých zliatin obuté do pneumatík so zmiešanými rozmermi.

 

Radový šesťvalcový motor so špičkovým nárastom výkonu a s charakteristickým zvukom.
Pohonná jednotka vyvinutá pre model BMW M340i xDrive Sedan posúva typické vlastnosti radových šesťvalcov značky BMW v oblastiach ako výkon, reakcie, ochota stúpať do otáčok, hladkosť chodu a účinnosť na novú úroveň. Trojlitrový motor dostal hliníkový blok motora aj hlavu valcov. Zmenou prešlo aj prepĺňanie, vyvinuté na základe princípov TwinScroll. Spojenie kompaktného oceľového zberného výfukového potrubia a turbodúchadla prispelo k rýchlemu nárastu plniaceho tlaku. Odľahčenie o 25 percent prispelo k rýchlejším reakciám turbíny a väčšia miera otvorenia elektronicky ovládaného obtokového ventilu pomáha k lepším hodnotám emisií. Palivo dodáva technológia vysokotlakového vstrekovania High Precision Injection, pričom vstrekovače pracujú s tlakom až 350 bar. Aktuálnu verziu technológie M TwinPower Turbo dopĺňa plne variabilné ovládanie ventilov VALVETRONIC a variabilné ovládanie vačkových hriadeľov Double VANOS.

Mnohé úpravy a zmeny pohonnej jednotky priniesli nárast výkonu nového radového šesťvalca na 275 kW (374 k). Je to o 35 kW (48 k) viac ako dosahoval najvýkonnejší motor predchádzajúceho BMW radu 3. Krútiaci moment stúpol o 50 Nm na 500 Nm. Výsledkom je výrazný nárast športových vlastností. BMW M340i xDrive Sedan zvládne šprint z 0 na 100 km/h za 4,4 sekundy – o pol sekundy rýchlejšie ako v predchádzajúcej generácii BMW radu 3 Sedan.

Nárast výkonu a zrýchľovanie dopĺňa nezameniteľný zvuk radového šesťvalcového motora, ktorému pomáha aj výfukové potrubie M Sport. A to najmä v režimoch SPORT a SPORT+ nastaviteľných ovládačom jazdného zážitku. Ovládacia klapka vo výfuku sa postará o ešte výnimočnejšiu zvukovú kulisu. Tú počuť aj v interiéru nového modelu BMW M340i xDrive Sedan. Výfukový systém M Sport s dvoma koncovkami dostal dva filtre pevných častíc pre benzínové motory. Nový model BMW M340i xDrive Sedan vďaka nim spĺňa podmienky emisnej normy Euro 6d-TEMP. Kombinovaná spotreba paliva je 7,5 l/100 km* a emisie CO2 dosahujú hodnotu 172 g/km.*

Štandardná výbava: 8-stupňová prevodovka Steptronic sport a BMW xDrive zameraný na zadné kolesá.
Model BMW M340i xDrive Sedan dostal v štandardnej výbave novú 8-stupňovú športovú automatickú prevodovku. Medzi jej vlastnosti patrí, okrem iného, aj upravené ovládanie hydrauliky a oveľa dynamickejšia zmena prevodových pomerov. Kratšie prevody nízkych rýchlostí zlepšujú zrýchľovanie. Funkcia Launch Control slúži na maximálnu dynamiku pri zrýchľovaní z pokoja. Radiace páčky na volante kedykoľvek uľahčujú manuálne radenie prevodov.

S plne variabilným rozdeľovaním výkonu medzi kolesá prednej a zadnej nápravy dokáže inteligentná technológia pohonu všetkých kolies modelu BMW M340i xDrive Sedan zaručiť maximum trakcie, ovládateľnosti a stability. Uprednostňovanie pohonu zadných kolies v rámci pohonu všetkých kolies BMW xDrive umocňuje pre značku typické jazdné vlastnosti, čo sa prejavuje najmä v režimoch SPORT a SPORT+. Zámerný prenos pohonu na zadné kolesá zvyšuje obratnosť pri vjazde do zákrut.

Model BMW M340i xDrive Sedan dostal do štandardnej výbavy aj zadný diferenciál M Sport. Elektronicky ovládaný, plne variabilný zadný diferenciál citeľne ovplyvňuje trakciu a zároveň zvyšuje stabilitu a ovládateľnosť vozidla.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode