Nové BMW iX M60

04.01.2022 12:00

Štartovací signál pre elektrickú mobilitu v charakteristickom štýle divízie BMW M.

Model BMW iX M60 zrýchli z pokoja na 100 km/h iba za 3,9 sekundy*. Ostrý nárast výkonu jeho špecifického elektrického pohonu M plynule pokračuje až do vysokého zaťaženia, takže aj zvyšovanie rýchlosti takmer konštantne pokračuje až do elektronicky obmedzenej maximálnej rýchlosti 250 km/h. Model BMW iX M60 dosahuje podľa testovacieho cyklu WLTP dojazd až 575 kilometrov*.

Debut modelu BMW iX M60 predstavuje míľnik v histórii divízie BMW M GmbH, ktorá sa začala pred 50 rokmi. Spolu s modelom BMW i4 M50 stelesňuje vstup divízie BMW M do segmentu elektrifikovaných výkonných automobilov. Extrémny výkon a presné ovládanie elektrického pohonu všetkých kolies spolu s vysoko citlivým obmedzovačom preklzu kolies na báze aktuátora a technológiou odpruženia, ktorá okrem iného zahŕňa aj M špeciálne vyladené vzduchové odpruženie oboch náprav s automatickou reguláciou svetlej výšky, zaručujú charakteristický zážitok z jazdy s vozidlom BMW M, agilitu a presnosť.

Model BMW iX M60 sa vyrába spolu s ostatnými modelovými verziami plne elektrického člena segmentu Sports Activity Vehicle (SAV) v závode spoločnosti BMW Group v meste Dingolfing. Miestom jeho svetovej premiéry bude výstava spotrebnej elektroniky Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas (USA) v januári 2022. Uvedenie na globálny trh sa začne v lete 2022.

Vyvážená koncepcia vozidla, mimoriadne športové zameranie.

Koncepcia vozidla BMW iX poskytuje ideálny základ pre plne elektrické SAV s vysoko výkonnými vlastnosťami. Štruktúra karosérie a princípy konštrukcie ako aj nastavenie odpruženia sú zamerané na kombináciu vynikajúceho jazdného komfortu so športovými jazdnými vlastnosťami. Hliníková konštrukcia priestorového rámu a karbónová klietka s plastom vystuženým uhlíkovými vláknami (CFRP) v streche, bočných a zadných častiach, predstavujú inteligentnú zmes materiálov, ktorá spája zvýšenú tuhosť so zníženou hmotnosťou. Použitie materiálu CFRP na zníženie hmotnosti má v divízii BMW M GmbH dlhú tradíciu. Mimoriadne ľahký a zároveň technologicky vyspelý materiál už dosiahol skvelé výsledky pri spojení výkonu motora a hmotnosti v modeli BMW M3 CSL, ktoré sa predstavilo v roku 2003. Divízia BMW M GmbH sa tak stala priekopníkom vo využívaní materiálu CFRP vo veľkosériovej automobilovej výrobe. V mnohých súčasných vysokovýkonných športových automobiloch od divízie BMW M GmbH je štandardom strecha z uhlíkových vlákien a ďalšie komponenty vyrobené z CFRP sú súčasťou princípu inteligentnej ľahkej konštrukcie.

Výkon, účinnosť a dojazd modelu BMW iX M60 ťaží aj z jeho vylepšených aerodynamických vlastností, ktoré vytvárajú koeficient odporu vzduchu s hodnotou Cd0,27. Vysokonapäťová batéria sa nachádza hlboko v podlahe karosérie, čím znižuje ťažisko vozidla a zároveň zaisťuje agilné ovládanie, ako aj vyvážené rozloženie hmotnosti na nápravy. Preto sa výkonové charakteristiky modelu BMW iX M60 vyznačujú fascinujúco spontánnym zrýchlením, ale aj vynikajúcou dynamikou v zákrutách a ovládateľnosťou, ktorú možno vždy presne ovládať, a to aj vo vysoko dynamických situáciách. Dokonale vyvážené jazdné vlastnosti dodávajú modelu BMW iX M60 vo všetkých rýchlostiach sebavedomý a ľahký pocit. Dá sa s ním jazdiť aj na hraniciach fyziky, čo dáva vodičovi jasnú spätnú väzbu v typickom štýle BMW M.

Prvý automobil BMW M založený na novom budúcom modulárnom systéme.

Model BMW iX M60 spája svoje typické M výkonové charakteristiky s mimoriadne vyspelou technológiou nového budúceho modulárneho systému spoločnosti BMW Group v oblastiach automatizovanej jazdy, ovládania, konektivity a digitálnych služieb. To vytvára zážitok z prémiovej mobility, ktorý je v celom svojom konkurenčnom prostredí jedinečný. Prispieva k tomu aj kompletne prerobená architektúra interiéru, ktorá vytvára mimoriadne veľkorysý pocit z priestoru.

Rovnako ako ostatné modelové verzie, aj BMW iX M60 ponúka najrozsiahlejšiu ponuku štandardnej výbavy, akú kedy vozidlo značky BMW v oblasti asistenčných systémov vodiča ponúkalo a k tomu pridáva aj množstvo inovácií. Nová generácia snímačov, nový softvérový balík a výkonná výpočtová platforma poskytujú značný potenciál pre neustále zdokonaľovanie funkcií autonómnej jazdy a parkovania – v strednodobom horizonte až s funkciami na úrovni 3.

Najnovšia generácia zobrazovacieho a ovládacieho systému iDrive rozširuje interakciu medzi vodičom a vozidlom a umožňuje im vzájomný prirodzený dialóg. Je založený na novom operačnom systéme BMW 8 a vznikol s jasným zameraním na dotykové funkcie nového zakriveného displeja BMW Curved Display a hlasovú komunikáciu s výrazne vylepšeným inteligentným osobným asistentom BMW s označením BMW Intelligent Personal Assistant. Aktualizácie softvéru na diaľku ponúkajú možnosť inštalovať nové a vylepšené funkcie vozidla bezdrôtovo. Navigácia s cloudovým systémom BMW Maps a Augmented Reality Video na ovládacom displeji zaisťuje rýchle a presné plánovanie trasy ako aj dokonalé navádzanie v prúde premávky. Model BMW iX je zároveň priekopníkom v prenose dát pomocou nového štandardu mobilnej siete s technológiou 5G a v integrácii účtu osobného mobilného telefónu do vozidla pomocou virtuálnej SIM karty Personal eSIM.

Model BMW iX M60 spája koncepciu vozidla dôsledne zameranú na trvalú udržateľnosť s dizajnom moderného Sports Activity Vehicle a so vzrušujúcimi dynamickými jazdnými vlastnosťami. Týmto spôsobom stelesňuje to najlepšie z troch svetov: značky BMW i, modelov s označením BMW X a divízie BMW M GmbH. Vďaka svojim technologickým výdobytkom, ktoré zahŕňajú aj oblasti autonómnej jazdy, ovládania a konektivity, predstavuje nový model BMW iX M60 nové chápanie pokročilého luxusu, vysokého výkonu a prémiového charakteru.

Zelená pre prvý automobil od divízie BMW M, ktorý bol od začiatku navrhnutý pre čisto elektrickú mobilitu. Spoločnosť BMW Group predstavuje tretí, ešte výkonnejší model svojej novej technologickej vlajkovej lode: BMW iX M60 (kombinovaná spotreba energie: 21,6 kWh/100 km* podľa WLTP; kombinované emisie CO2: 0 g/km). S najvyšším výkonom 455 kW (619 k*), maximálnym krútiacim momentom 1 100 Nm* a M špecifickým nastavením podvozka dodáva do sveta lokálne bezemisnej mobility výnimočný zážitok z výkonu. 
 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode