Nové aerodynamické disky kolies pre čisto elektrický model BMW iX3

07.02.2020 20:08

V dnešných automobiloch má aerodynamické prúdenie okolo kolies až 30-percentný vplyv na celkovú aerodynamiku vozidla. Preto sa na novom modeli BMW iX3, ktorý sa dostane do predaja v priebehu roka 2020, prvý raz predstavia špeciálne aerodynamicky upravené disky kolies s názvom Aerodynamic Wheel. Nová kombinácia hliníkových diskov kolies a individuálne navrhnutých vložených prvkov dotvára celkovú vysokú účinnosť prvého čisto elektrického vozidla z kategórie Sport Activity Vehicle (SAV).

Okrem zníženia odporu vzduchu približne o 5 percent v porovnaní s konvenčne poháňanými modelmi BMW X3 sa nové disky kolies Aerodynamic Wheel vyznačujú aj vyššou účinnosťou a nižšou hmotnosťou ako doteraz dodávaný model diskov kolies. Vďaka upraveniu prúdenia vzduchu okolo blatníkov sú disky kolies o 15 percent ľahšie ako aerodynamické disky kolies doteraz dodávané na modely BMW.

Výhody v oblasti aerodynamiky a nízkej hmotnosti majú podľa meracieho cyklu WLTP vplyv aj na zníženie spotreby modelu BMW iX3 o ďalšie dve percentá — to znamená úsporu 0,4 kWh/100 km. S tým sa spája aj následné predĺženie dojazdu vozidla o ďalších 10 km. Vzhľad diskov kolies sa dá rôzne upraviť, čo do budúcnosti otvára mnoho možností pre dizajn kolies ďalších modelov. Nové disky kolies Aerodynamic Wheel budú tvoriť aj súčasť ponuky modelov BMW iNext a BMW i4, ktoré sa predstavia v roku 2021. Disky kolies Aerodynamic Wheel spájajú v prípade modelu BMW iX3 nízku hmotnosť, zníženie odporu vzduchu a zároveň novým spôsobom umocňujú športovú eleganciu hliníkových diskov kolies V-spoke.

Rozmery základných diskov kolies zaručujú, že disk kolesa zvládne všetky nároky spojené s prenosom všetkých dynamických síl. Vložené prvky s prvotriednou povrchovou úpravou prinášajú potrebný dodatočný vplyv na zníženie spotreby. Nové rozdelenie úloh prináša ďalšie zníženie hmotnosti oproti predchádzajúcim aerodynamickým diskom kolies, ktoré doteraz používala automobilka BMW. Navyše na výrobu nových diskov kolies sa oproti predchodcovi používa menej materiálu, čo spolu s ľahkými vloženými prvkami prispieva k zníženiu neodpružených hmôt. Vďaka tomu sa zlepšuje dynamika jazdy aj spotreba elektrickej energie.

Mix materiálov okrem toho prispieva aj k zníženiu nárokov výroby na zdroje, pretože odpadá potreba ďalších nástrojov na výrobu špeciálnych, na požiadanie dodávaných aerodynamicky upravených diskov kolies. Špeciálne precízne tvarované aerodynamické prvky sa vkladajú z vonkajšej strany medzi ramená diskov. Vďaka tomu dokážu mimoriadne účinne znižovať turbulencie okolo blatníkov a tým aj celkový aerodynamický odpor. Vo výsledku aerodynamické disky kolies Aerodynamic Wheel prispievajú k celkovému zníženiu spotreby modelu BMW iX3. Dizajnové verzie prinášajú maximálne možnosti individualizácie. Spoločnosť BMW Group sa stáva prvým výrobcom automobilov na svete, ktorý spája hliníkové disky kolies s vloženými prvkami pozostávajúcimi z plastového držiaka a hliníkového viditeľného povrchu.

Prémiový charakter diskov kolies umocňuje vysoká kvalita materiálov použitých na vložené prvky ako aj ich precízne zapracovanie do dizajnu kolies bez viditeľných medzier. Patentovaný proces na zlepšenie aerodynamických vlastností a s tým spojené zníženie hmotnosti otvára nové a doteraz netušené možnosti individuálnych úprav vozidla. Disky kolies Aerodynamic Wheel môžu dostať viaceré farebné varianty, pričom zákazníci si môžu vybrať medzi matnou alebo lesklou povrchovou úpravou. Presne tak ako v prípade bežne používaných diskov kolies. Všetky verzie základných diskov kolies môžu dopĺňať vložené prvky, ktorých vzhľad môže mať nekonečne veľa možností a povrchových úprav. To znamená, že vložené prvky môžu mať napríklad aj farbu karosérie vozidla. Navyše, na povrchu vložených prvkov v každom jednom disku kolesa sa môžu striedať rôzne dizajnové vzory. Výsledkom je široké spektrum možností aerodynamicky upravených diskov kolies, pričom každé môže odrážať charakteristický dizajn vozidla, zvolenú líniu výbavy a individuálny vkus vodiča

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode