Nová Kia Soul a dramatický koncept mestského vozidla

19.08.2013 11:05

  • Návšetvníci uvidia aj Kia Picanto s hybridným pohonom na LPG a modernizovanú Kia Optima

 

Hravý a pritom odvážny, masívny a predsa roztopašný - najnovší koncept automobilky Kia je pripravený na akékoľvek výzvy, s ktorými sa vodič v dnešnej premávke stretáva a cieľavedomo vziať doslova útokom mestské prostredie, do ktorého je určený. Štúdia, ktorú vo Frankfute čaká svetová premiéra, pritom evokuje silu, dynamiku a emócie, prameniace z robustnej a pevnej karosérie, ktorej však nechýba elegancia.

Svoju európsku premiéru si na  65. Internationale Automobil-Ausstellung (IAA) vo Frankfurte nad Mohanom načasovala aj nová Kia Soul.  Pripojí sa tak k ďalším premiéram značky Kia, ku ktorým patrí štúdia mestkého automobilu B-segmentu, model Kia Picanto s hybridným pohonom LPG a modernizovaná Kia Optima.

Úplne nová Kia Soul zostáva verná pôvodnému ikonickému dizajnu, ktorému aktuálne nechýbajú moderné dizajnové prvky na zlepšenie dynamiky a úsporné motory. Pri vytváraní interiéru sa konštruktéri zjavne inšpirovali konceptom  Track'ster z roku 2012, čím zavádzajú do praxe úplne nový a nekompromisne individualistický prístup.

 

"Veríme, že nová Kia Soul priláka lojálnych zákazníkov, ktorý obdivujú jej ikonický dizajn, preto je dôležité, aby nový model zostal verný pôvodným nezameniteľným a charakteristickým líniám," uviedol pri tejto príležitosti Benny Oeyen, viceprezident pre marketing a produktové plánovanie Kia Motors Europe.

Nová Kia Soul sa začne predávať v celej Európe na jar 2014, keď bude definitívne známa ponuka moderných a hospodárnych motorov, výbavové špefikácie a cena vozidla.

 

Štúdiová novinka zatiaľ bez mena

Návštevníci autosalónu na stánku Kia Motors vo svetovej premiére uvidia tiež nový, dramatický európsky koncept vozidla, ktorý svojimi odvážnymi líniami naznačuje možnú budúcnosť mestkého vozidla v B-segmente a ktoré bude pripravené na moderné mestské prostredie štýlovo a s patričnou dávkou húževnatosti.

Zámerom značky Kia bolo vytvoriť kompaktný automobil, ktorý by uspokojil  individualistov aj náročných vodičov a ponúkol im zaujímavé prvky, ktoré nebývajú vždy spájané s touto kategóriou vozidiel. Nová štúdia bola navrhnutá v Európe s ohľadom na európsky vkus a očakávania európskych vodičov. V tejto chvíli určite poslúži na analýzu reakcií potenciálnych zákazníkov pri navrhovaní budúcich sériovo vyrábaných modelov.

 

Kia Picanto bi-fuel LPG

Medzi novinakmi Kia motors v rámci IAA 2013 nebude chýbať ani bi-fuel Picanto LPG, ako reakcia na rastúci dopyt zákazníkov po malých vozidlách s nízkymi prevádzkovými nákladmi. Novinku poháňa špeciálna verzia trojvalcového motora z dielne Kia Motors Kappa s obsahom 1,0 litra, výkonom 67 koní a hodnotou krútiaceho momentu 90 Nm.

Nové Picanto LPG sľubuje aj nižšie prevádzkové náklady než u bežných benzínových verziách modelu Picanto - v režime LPG výrobcovia zaznamenali spotrebu paliva 5,8 litra na 100 km a hodnotu emisií CO2  iba 100 g / km. Modely vybavené  automatickým systémom stop-štart (ISG) dosiahnu spotrebu iba 5,6 l / 100 km a hodnotu vypustených emisií 97 g / km.

Nové Picanto LPG disponuje dvoma nádržami - klasická 35-litrová palivová nádrž je uložená pred zadnou nápravou, pričom 27-litrová tlaková nádrž na LPG sa nachádza pod podlahou batožinového priestoru na mieste, pôvodne určenom pre rezervnú pneumatiku. Vodič môže prejsť z benzínového režimu na LPG prevádzku (a naopak) jednoduchým stlačením tlačidla na prístrojovom paneli.

Spočiatku bude „zelené“ Picanto bi-fuel LPG k dispozícii v Nemecku, Taliansku, Poľsku, v Českej republike, Grécku, Portugalsku a v Holandsku, kde sa očakáva, že bude tvoriť až 7 % celkových predajov modelu Picanto. Podľa dosiahnutých výsledkov predajov z tohoto roka sa uvažuje aj s ľavostranným riadením pre Picanto LPG, pričom by v tomto prípade išlo o prvý a jediný automobil na trhu s pohonom LPG  so 7-ročnou Kia zárukou (alebo 150 000 km).

Vynovená Kia Oprima pre náročnejšiu klientelu

Ako reakcia na spätnú väzbu od zákazníkov a nové vývojové trendy na neúprosne konkurenčnom európskom trhu, nebude na frankfurtskom autosalónovom defilé chýbať ani modernizovaná Kia Optima - s lepším dizajnom, vyššou úrovňou komfortu a bezpečnostných funkcií, kultivovanosti a lepšou kvalitou vypracovania, ktoré jednoznačne zvyšuje pocit prémiovosti.

Konkurencia je v tomto D-segmente v Európe naozaj nekompromisná a tak aj konštruktéri Kia Motors venovali zvýšenú pozornosť predovšetkým väčšej „vycibrenosti“  niektorých kľúčových oblastí. Boli prijaté opatrenia na zníženie hluku v kabíne - montážou dynamického tlmiča na  priečnik zadnej nápravy, skvalitnením zvukovej izolácie a mohutnejšímií kolesami z ľahkej zliatiny. Kombinácia týchto opatrení znížila úroveň hluku v kabíne o 3,3 dB.

Za účelom zvýšenia účinnosti motora boli takisto prijaté viaceré opatrenia, napríklad zlepšenie energetickej účinnosti alternátora a inovatívny systém riadenia dobíjania akumulátora. Výsledkom je hladina emisí CO2 od 133 g / km pre verziu 1.7 CRDi, ktorá pri využití systému ISG dosiahne dokonca 128 g / km. Kia Optima sa tak radí k automobilom s nižšou úrovňou zdaňovania v mnohých európskych krajinách.

 

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode