Nová 7-stupňová dvojspojková prevodovka

26.02.2015 21:38

Spoločnosť Kia Motors predstavuje úplne novú sedemstupňovú prevodovku DCT, ktorá sa bude dodávať do modelov Kia cee´d GT Line a ktoré už čoskoro uvidia návštevníci stánku Kia Motors na 85. Medzinárodnom autosalóne v Ženeve.

⦁    Kia pre modelovú radu cee´d GT Line uvádza na trh svoju prvú sedemstupňovú DCT prevodovku
⦁    Výsledok vlastného vývoja Výskumno-vývojového centra Kia Motors v juhokórejskom Namyangu
⦁    Pokrokové riešenie dvoch vstupných hriadeľov pre dvojicu prevodových stupňov minimalizuje straty krútiaceho momentu
⦁    Zníženie spotreby paliva a zlepšenie akcelerácie
⦁    Novú DCT prevodovku v blízkej budúcnosti nájdu zákazníci aj v iných modeloch značky Kia


Premiéra produkčnej verzie - nová Kia cee´d GT Line
V modelovom rade Kia cee´d GT Line spolupracuje nová DCT prevodovka so vznetovým agregátom 1.6 CRDi s výkonom 133 koní. Dvojspojková prevodovka je dimenzovaná pre vyšší krútiaci moment (až do 300 Nm), pričom nahradí súčasnú automatickú šesťstupňovú prevodovku s hydrodynamickým meničom. Vďaka rýchlym zmenám prevodových stupňov ideálne vyhovuje športovému charakteru modelov radu GT Line.
Výhodou z pohľadu vodiča bude rýchlejšie radenie oproti automatickej prevodovke s tradičným hydrodynamickým meničom krútiaceho momentu, ako aj nižšie prevádzkové náklady. Očakáva sa, že nová DCT prevodovka prispeje aj k nižším emisiám a nižšej spotrebe paliva (európske homologizačné skúšky sú naplánované v roku  2015). Prevodovka sa v budúcnosti objaví aj v ďalších modeloch značky Kia.

Vlastný vývoj s cieľom dosiahnuť nižšiu spotrebu paliva a lepšiu akceleráciu
Nová prevodovka je prvou svojho druhu spoločnosti Kia Motors a pracovali na nej tímy z R&D centra v juhokórejskom Namyangu. Nová prevodovka je omnoho úspornejšia v spotrebe paliva ako predchádzajúca šesťstupňová automatická prevodovka. Navrhnutá je tak, aby dosahovala nízku spotrebu paliva a zaistila športový charakter v režime manuálneho radenia, ale súčasne zabezpečila pohodlný a hladký chod aj v automatickom režime.
Vývojový tím automobilky Kia sa snažil dosiahnuť zlepšenie hodnoty akcelerácie o 3 až 5 %  (0-100km/h) a 5 až 7 % zníženie spotreby paliva (v závislosti od modelu).

Pokrokové riešenie pre dva vstupné hriadele pre dvojicu prevodových stupňov s rýchlym radením
Prevodovka DCT sa skladá z dvoch suchých spojok, každá je vybavená elektrickým motorom pre zabezpečenie okamžitej reakcie. Využíva aj inovatívne riešenie s dutým a vnútorným vstupným hriadeľom pre dvojicu skupín prevodových stupňov. Vnútorný hriadeľ umožňuje systému mať pripravený zaradené párne prevodové stupne, zatiaľ čo pevný hriadeľ, prechádzajúci stredom prevodovky prenáša krútiaci moment na nepárne prevodové stupne. Použitá konštrukcia radenia umožňuje neustály prenos výkonu od motora a efektívnejšiu činnosť celej prevodovky, čo sú dva hlavné vývojové piliere, ktorých sa vývojové tímy v rámci tohto projektu držali.
Mechanizmus dutého hriadeľa umožňuje DCT prevodovke pracovať v sekvenčnom režime, kedy automobil predvída ďalší prevodový stupeň, ktorý vodič pravdepodobne zvolí (s ohľadom na zrýchľovanie alebo brzdenie), alebo okamžite preskočí na ktorýkoľvek zo siedmych stupňov pre jazdu vpred (a spätný chod). Táto schopnosť je užitočná najmä pre režim „kickdown“ alebo intenzívne brzdenie, aby mal vodiť svoje vozidlo plne pod kontrolou za každých podmienok.
Vďaka schopnosti DCT prevodovky neustále prenášať výkon sa minimalizujú straty krútiaceho momentu a hnacej sily pohonnej jednotky počas zmien prevodových stupňov, čo sa prejavuje presvedčivejšou akceleráciou a hladším charakterom jazdy. Prevodovka tak už pri svojom prvom nasadení modeloch Kia cee’d GT Line prispieva k lepším jazdným výkonom za akýchkoľvek podmienok.
Prevodovka DCT vďaka siedmym stupňom umožňuje vznetovému motoru v modeloch GT Line pracovať vždy v optimálnych otáčkach, čomu dopomáha aj nárast výkonu zo 128 na 133 koní. Motor vykazuje vyšší krútiaci moment (nárast z 265 na 285 Nm). Nová prevodovka bola navrhnutá tak, aby účinne prenášala krútiaci moment až 300 Nm, s cieľom dosiahnuť čo najlepšiu rovnováhu medzi lepšími výkonovými parametrami motoru a snahou o nižšiu spotrebu paliva.
Predmetom záujmu pri vývoji prevodovky DCT bolo aj potlačenie hladiny hluku, vibrácií a chvenia, k vyššej kultivovanosti chodu novej prevodovky určite pomohol aj vonkajší tlmič.

Po uvedení v modeloch Kia ceed GT Line, ktoré sa začnú predávať v celej Európe v priebehu štvrtého štvrťroka  2015, bude nová sedemstupňová DCT prevodovka k dispozícii aj v ďalších modeloch značky Kia.
 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode