Nikdy som nemala búračku. :)

02.03.2024 16:58

12-násobná Majsterka sveta v armwrestlingu – Lucia Debnárová nám vysvetlila, prečo armwrestling patrí medzi dynamické športy, a kedy získala prvú zlatú medailu. Precestovala všetky krajiny okrem Afriky, porovnala ich dopravné systémy a prezradila, kde to bolo vyslovene „kamikadze.“ má rada značku Peugeot a tešila sa z testovania nového modelu 508 GT. Jej postrehy si nájdete vo videách. :)

 

Pretláčaní rúk sa venuješ od svojich 14 rokov a podarilo sa ti minulý rok znovu obhájiť v tureckej Antalyi 12.titul Majsterky sveta v armwrestlingu. Niečo nám o tom povedz a kedy si získala prvú zlatú medailu?

 

Prvú zlatú medailu som získala v roku 2007, minulý rok sa to opäť podarilo a zlato som získala v kategórii do 60 kg. V titulovom zápase som zdolala súperku z Kazachstanu. Pretláčanie je dynamický šport, pri ktorom je dôležitá sila i technika a všetko musí byť v jednej symbióze. Fighterka si musí nájsť techniku, ktorá jej vyhovuje. Moje now-how je, že som skôr silový figter a preto celú erú mojej kariéru vyhrávam. Pretláčanie je v podstate cvičenie celého tela, vrátane rúk, paže, zápästia, bicepsov. Aj sila chrbta je dôležitá a nič netreba podceňovať. Trénujeme na špeciálnych stolíkoch a kladkách, druhou rukou sa držíme mádla. Treba vedieť, čo sa musí robiť, v akom uhle je potrebné pretláčať. Pri súťažení so súperkou stojíme a rukami sme na podložkách a fixátoroch. Ak súperku pretlačím na svoju stranu podložky a dotknem sa jej fixátora, tak som vyhrala zápas. 

 

Precetovala si v rámci súťaženia armwrestlingu mnoho krajín. Kde si všade bola a čo si si tam všimla v rámci dopravy?

 

Bola som v severnej a južnej Amerike, Kanade, Brazílii, Tokiu, v severských krajinách... Napríklad vo Švédsku vodiči jazdia prevažne na modeloch Volvo, Saab a sú pokojnejší a tolerantnejší. Dopravné nehody som tam žiadne nevidela. V USA sa mi páčila doprava a pokiaľ dodržiavate pravidlá cestnej premávky, tak policajti vás len tak nezastavia, iba za priestupok. Páčili sa mi tam viacprúdové cesty a veľké autá. Určite to bolo oveľa kultivovanejšie ako v Brazílii, kde jazdili vyslovene kamikadze….hlava, nehlava bez žiadnych pravidiel a podobný scenár bol tiež v Azerbajdžane. Vytrubovanie, vyblikávanie…Videla som tam pomedzi autá pastierov so zvieratami, ktorí prešli cez cestu, je tou nich prirodzené ako v Indii, kde sú zvieratá posvätné a prejdú po ceste a autá im zastavujú.

 

Afrika ti ešte chýba z krajín, ktoré si navštívila, inak si snáď bola všade. Prečo tam necestuješ, keď majú federáciu v súťažení pretláčania rukou?

 

Nebola som tam na súťaži, ale viem, že tam treba treba viaceré očkovania, ktoré rada absolvujem, ak by sa tam súťažilo. Možno raz... Ozaj, ešte ma napadlo, keď sme išli pred vojnou na turnaj Do Ľvova, na Ukrajinu, tak tam mali cesty v hroznom stave, že sme tam skoro postrácali podvozky. Išli sme na Medzinárodnú súťaž v rámci Európy, tzv. Lions Cup, kde som sa umiestnila ako druhá v Open kategory. 

 

Mala si v živote nejaké francúzské autá?

 

Moje prvé auto bol Renault Twingo, aj to potom bolo francúzske, ktoré mám doteraz. Kúpila som si novú benzínovú jednadvojku Peugeot 206. Vždy sa mi páčila táto značka, hlavne dizajn. Hoci som ho kupovala už dávnejšie, tak je stále pojazdný a slúži viac ako dobre. Rada s ním parkujem a pre ženu je to ideálna nákupna taška do mesta. Nikdy som s ním nemala búračku, ale policajti ma s ním zastavili za prekročenie rýchlosti blízko Zlatých Moraviec, keď som sa ponáhľala domov do Senca, tak mi namerali rýchlosť 150 km/ h. Hoci mi chceli dať vyššiu pokutu, tak som dostala iba 50 eur. 

 

Už si mala defekt kolesa?

 

Stalo sa mi, raz, že som si myslela, že mám prepichnutú pneumatiku, ale nakoniec to nebola pravda, nebol to defekt. Vyzeralo to však strašne! Možno by som si tú poškodenú pneumatiku vedela vymeniť, ale zalepiť vôbec nie. Zatiaľ som to sama neskúšala, lebo mi vždy v takých prípadoch niekto pomohol. 

 

Ešte nejaký čas budeme mať zimu a stalo sa ti, že si sa dostala v zlom počasí do šmyku?!

 

Túto zimu sa mi predsa podarilo dostať sa do šmyku, ale som to vymanévrovala. Veru ani neviem ako, ale hlavne, že sa nič nestalo. Začala som sa šmýkať a boli také úseky na cestách, že som dobrzďovala a pri tom som sa šmýkala. Nič sa však nestalo, ale príjemné to nebolo. Túto skúsenosť neľutujem, aspoň v budúcnosti budem vedieť, čo mám robiť.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode