Nevesta môjho auta

16.08.2015 16:14

Populárny moderátor rádia Europa 2 Ivan Binďo Bindas moderoval a na slovo ho počúvalo BMW 120d. Okrem toho zaspomínal ako sa jazdí v Amerike a ázijských krajinách a prečo tam pokutujú obuškom po hlave

Binďo, po mnohých rokoch v rádiu Expres si zakotvil v rádiu Europa 2 a je z teba cítiť, že si spokojný. Vždy si chcel byť známym moderátorom?

Som spokojný a ako moderátor som túžil byť od 15-tich rokov. Potom som chcel byť pilotom, len neviem či by som prešiel zdravotnými testami, keď mám jedno oko krátkozraké a druhé ďalekozraké. Možno ešte raz v živote si kúpim dodávku a budem nezávislý prepravca po Európe. To by ma fakt bavilo!

A sme u autách, tak mi povedz, aké značky áut si si doteraz kupoval a na čom sa momentálne vozíš ak to nie je tajomstvo?

Moje prvé auto bolo červené Fiat Punto, druhé bol najkrajší nákupný vozík Fiat Panda, do tretice Fiat Bravo a teraz mám dvojlitrík BMW 116d. Najprv som bol rozšafný talian a teraz som decentný nemec! Tak to aj zostane, pretože s talianskými autami som sa vybúril. Páči sa mi BMW X4, ale celoživotným snom je X5, preto musím ešte veľa moderovať, aby som si sen mohol splniť.

Jazdíš od osemnástich rokov a sem tam sa ti stalo, že si mal dopravnú nehodu či už z vlastnej viny alebo cudzej?

Boli dve nehody, ale nie z mojej viny. Típek mi vošiel z bočnej cesty na hlavnú a nemal som sa kde vyhnúť. Obe kolízie sa mi stali s Fiatom Punto.

Spomínal si, že najazdíš vyše 20 000 km ročne, preto si myslím, že policajti ťa pri tom počte zastavujú. Uznáš si chybu, ak si ju spravil?

Neoplatí sa hadáť, ak urobím chybu, tak si ju priznám a pokutu zaplatím. Snažím sa výšku pokuty zjednať alebo riešiť dohovorom. Väčšinou platím za rýchlosť a otáčanie v križovatke, čo bola moja posledná pokuta, keď som si nevšimol, že dve autá za mnou stoja policajti. Za „dvacku“, ktorú som vtedy nemal mi vzali dočasne vodičák, ale neskôr sa to doriešilo.

Pri tvojich moderátorských cestách sa viac rozčuľuješ alebo zabávaš?

Naposledy na trojprúdovej diaľnici Bratislava – Trnava som sa rozčúlil. Vodiči jazdia iba v strednom pruhu a v treťom nikoho nevidíte. Nechápem prečo?! Idem si vždy vo svojom pruhu, nepredbieham, nehádžem blinkre, idem si svoju trasu v pravom pruhu konštantnou rýchlosťou.

Prezraď, čo nemáš rád na ženách vodičkách a niečo málo povedz či boli šoférsky zdatné tvoje bývalé partnerky?

Veľa žien v nákupných centrách nepozerá vedľa koho stoja, otvoria dvere a bum-bum. Skúseností mám viac než dosť. Dokonca je vedecky dokázané, že ženy majú problém s odhadom vzdialenosti pri parkovaní. Ani s GPS to nevedia. Čo sa týka mojich partneriek, tak boli buď také, že super vodičky alebo sa nechali len viesť a auto im nič nehovorilo, lebo nemali vodičák.

Páčia sa ti okrem osobných áut aj veľké dodávky. Stretávaš ich veľa v krajinách, ktoré si navštívil?

V Amerike majú na to uspôsobené obrovské diaľnice, kde vidíš 7-litrové trucky, obrovské dodávky. V LA som sa pýtal, prečo majú také autá? Vraj lebo môžu... V New Yorku platíš za parkovanie 75 dolárov. Príde človek, dá ti lístok, zaparkuje ti auto do podzemnej garáže, vrátiš sa, dáš lístok a on ti to auto privezie. Cítiš tam služby na vyššej úrovni.

Kontrolujú americkí policajti vodičov?

Bezdôvodne ťa nezastavia, iba ak niečo urobíš. Neexistuje bežná kontrola ako u nás, že hľadajú za čo by ti naparili pokutu. Testy na alkohol tam prebiehajú tak, že musíš vystúpiť a chodiť po čiare. Ak usúdi, že si pil, tak ťa zoberie na policajnú stanicu, kde ti zoberie krv. Hneď sú výsledky a buď stráviš noc v cele alebo zaplatíš pokutu.

Tak majú veľký rešpekt pred policajtmi. Platil si tam aj ty takú pokutu ako u nás pri dopravnom priestupku?

68 dolárov za parkovanie! Každú stredu tam bolo zakazané v určitých hodinách parkovať a ja som zabudol. Jazdí tam auto s policajtom, ktoré čistí diaľnice a ak urobíš priestupok, tak si nájdeš za stieračom pokutu v igelite. Ja som ju zaplatil internetom zo Slovenska, aby ma nabudúce nezatkli rovno na letisku.

Zažil si tam niečo zaujímavé, čo u nás neexistuje?

V LA majú 7-prúdové diaľnice, večne sú tam kolóny a ten „ najľavejší“ pruh je tzv. carpool. Tam môžu ísť vodiči, keď ich je v aute viac ako jeden. Jedna žena v tom pruhu išla a na sedadlo spolujazdca dala kabát, klobúk. Chcela policajtov obalamutiť, že nejde sama. Zrazu bol vedľa nej a dostala pokutu 1500 dolarov a jeden deň autoškoly.

Kde okrem Ameriky si navštívil krajiny, ktoré sú aj v doprave iné ako u nás?

Kambodža, Singapore, Malajzia a Thajsko. Tam sa každý vyzná vo svojom chaose. Naraz vojdú do križovatky viacerí, trúbia navzájom a napriek tomu je tam málo nehôd. V rokou 2006 v Kambodži inštalovali semafóry a oni sa učili jazdiť, no nedokázali rešpektovať červenú. Nemali na pokuty, tak tresty riešili svojsky. Policajt zpoza palmy vybehol s obuškom, vypálil vodičovi na skútri po hlave, ten padol, oprášil sa a šiel ďalej. Smial som sa v kŕčoch 20 minút...

Videl si tam luxusné autá alebo staré rachotiny, ktoré si samy vedia opraviť?

Bohatí Kambodžania jazdia na velkých Toyotach Land Cruiser s nálepkami z každej strany, že Lexus. Občas nejaká audina, ale väčšinou som tam videl staré japonské šunky. S tuk tukom som sa viezol a normálne to dal na zadné kolesá.

Všade si zažil drahé pohonné hmoty ako u nás?

Nafta v Dubaji stojí 32 centov a benzín 36 centov za liter. Za 15 eur sme natankovali plnú nádrž do Hondy CRV. Tam zakopneš o kameň a striekala nafta. Na hlavných uliciach vidíš odparkované policajné Ferrari, Bentley, Lambo. To som videl aj na Miami.

Binďo si zamoderoval s novým modelom BMW 120d v trojdverovej verzii

Už z diaľky som zbadal nevestu môjho BMW 116d, ktoré mám už tri roky. Po nastúpení do BMW 120d ma hneď ohúrila premakaná palubovka a väčší modernejší displej ako mám ja v mojom „Šárkym.“ Zatiaľ najluxusnejší displej aký som v modeloch BMW videl. Je tu krajšie podsvietenie ako mám ja v oranžovej farbe. Sedadlá sú podobne športové, anatomicky tvarované a pohodlné. V koži s červeným štepovaním športovosť len podčiarkujú. Páčilo sa mi, že to udržiava vzdialenosť od áut alebo ak ujdem z pruhu, tak ma to upozornilo. Trvojdverák je skôr pre mládý pár, ktorý majú radi športovú jazdu, ale rodinné auto to nie je. Kufor bol ok, v pokoji tam dám prepravku s pivom aj nákup. BMW 120d xDrive s pohonom všetkých štyroch kolies malo úžasný motor, ktorý nenormálne skvele v automate preraďoval. Ja mám iba zadný pohon, čo rád využívam v zime pri šmykoch. J Naozaj som si ten zvuk motora vychutnával a nemusel som mať zapnuté ani autorádio! Ešte aj teraz sa smejem ako lečo, keď si spomeniem akú som mal radosť z jazdy. Keby tu nebolo okno, tak mám mušky medzi zubami.

 

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode