Nespievam pánom policajtom, ale pokuty musím platiť.

07.04.2023 14:03

Významný slovenský operný spevák – barytonista Martin Babjak, laureát Pavarottiho súťaže z Philadelphie a Toti dal Monte z Treevisa a za náš online magazín Auto a žena sme ho vyspovedali, aký je za volantom, ako sa dostal k značke Opel a vyskúšal si aj nový plugin hybrid Opel Astra, ktorého dojmy si môžete pozrieť v našich videách.

 

Ste operná rodina a ty, ako barytonista si prišiel do SND z Banskej Bystrice, kde si odspieval 17 sezón a potom si sa osamostatnil. Precestoval si veľa krajín a bol si aj v Japonsku. Akí sú tam fanúšikovia opery?

 

V Japonsku som bol naposledy v roku 2016 a musím povedať, že japonskí fanúšikovia majú veľmi radi hudbu a viedia ju prežívať. Hoci počujú známe operné árie a speváci čakajú na potlesk, tak oni netlieskajú medzi číslami, ale až nakoniec. Vtedy nastane obrovský boom, začnú búracať a dajú i obrovský standing ovation. Ak sú situácie, že príde veľká operná hviezda alebo veľký súbor ako je viedenská filharmónia, tak to veľmi prežívajú a reagujú podobne ako v Európe. Naozaj, vedia oceniť kvalitu.

 

Koncertoval si v Japonsku a premiestňovali ste sa rôznymi spôsobmi, dokonca ste mali japonského šoféra...

 

V Japonsku sme sa prepravovali rýchlovlakom Shinkansen, ktorý ide v rýchlosti 300 až 400 km/h, všetko okolo mňa sa mihotalo ako v lietadle. Inak sú japonci veľmi dobrí vodiči., jazdia síce na opačnej strane ako u nás, ale jazdia prevažne na svojich japonských značkách, ale videl som tam aj iné prémiové značky, ako u nás. Aj na motorkách ich vidíte, je ich tam naozaj veľa ako mravcov a práve preto, sú veľmi tolerantní a disciplinovaní. Mali sme 80-ročného vodiča a bolo už cítiť, že nemá také reakcie ako mladý vodič, ale prešli sme s ním okolo 200 kilometrov. Disciplinovanosť som zažil aj v Amerike, lebo vodiči majú rešpekt pred vysokými pokutami. 

 

Mal si za svoj život nejaké dopravné nehody?

 

Vo Vajnoroch mi z vedľajšej cesty vyšiel vodič, ktorý si nevšimol dopravnú značku a riadil sa iba podľa pravidla pravej ruky. Išiel som práve s rodinou po hlavnej a nestihol som ubrzdiť a narazil som mu do kufra škodovky 120. Mňa odrazilo od neho na chodník a potom na strom, kde som zostal zapichnutý. Nestalo sa mi nič, ale auto bolo takmer na totálku. V servise mi povedali, že ho predsa len opravia, pretože to bolo predvádzacie vozidlo a mal som ho rok jazdiť a potom som ho odkúpil. 

 

V zahraničí sa ti pritrafila nejaká nečakaná kolízia?

 

Skončil som na diaľnici, ktorá ide z Prahy do Brna a za deviatimi krížmi na úseku cca. 170 kilometra vznikla reťazovka. Bola poľadovica a trošku som prekročil diaľničnú rýchlosť, keď som zbadal svetlá, ktoré stáli. Prudko som dupol na brzdu a zrámoval som dve autá a za mnou už našťastie dobrzdili. Vtedy sa tam 41 áut rozbilo a do nemocnice odviezli asi 20 ľudí. Boli tam aj vážne a trvalé následky. Mne sa nič nestalo, ale predo mnou som vodičovi rozbil kufor Vectry. Ja som mal celý predok rozbitý, zase to bolo na totálku, ale opravili to. Bolo to našťastie poistené. 

 

Verím, že pokuty neplatíš, ale policajtom zaspievaš tak, že ťa pustia dohovorom, či sa mýlim?!

 

Nespievam pánom policajtom, ale pokuty musím platiť. Kedysi sa to možno dalo, ale dnes už dohovorom to neprejde. Najvyššiu pokutu som platil cca. 300 eur, ale išiel som ozaj rýchlo. Mal som auto so silnejším motorom a zadarilo sa. Teraz mám Opel Zafira a tiež sa stalo, že sme cestou do Prešova sa zakecali s mojim klaviristom a zrazu som mal na tachometri 170km/h...a zastavili ma páni policajti. Nedalo sa už zjednávať, bol som si vedomý, že som rýchlosť prekročil a pokutu zaplatil.

 

Ročne najazdíš 30 tisíc kilometrov nielen na koncerty, ale aj si učil na konzervatóriu v Topoľčanoch. Momentálne máš Opel Zafira a prezraď, ako si sa dostal k tejto značke?

 

K značke Opel som sa dostal takým spôsobom, že najprv staršia dcéra si kúpila z bazára ojazdený Opel Astra, ktorý slúži dodnes, a ja som si s manželkou kúpil rodinný minivan, 170 koňovú Zafiru s jednašestkovým motorom v automate, ktorý mám už 5 rokov. Najazdených mám na ňom okolo 120 tisic kilometrov a je v bielej farbe.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode