Nepozerám pod kapotu do motora, ale na dizajn…

23.10.2021 18:00

Výtvarník Daniel Bidelnica o maľovaní na autách, zážitkoch z ciest, ako stratil manželku na motorke, ale aj testovaní nového elektrického modelu Opel Mokka, v ktorom sedel prvýkrát…

 

Daniel, budúci rok budeš mať životné jubileum a možno pripravíš pre tvojich fanúšikov nejaké prekvapenie?

 

Určite áno. Bude to taká retrospektívna výstava, ktorá bude obsiahlejšia a bude zachytávať celú škálu mojej tvorby. Od grafiky cez úžitkovú tvorbu, voľnú maľbu, objekty a inštalácie. Pri tej príležitosti sa pripravuje aj veľká monografia, čo je moja nová časť v rámci toho predstavená.

Viem, že nemaľuješ iba na plátna, ale aj po rôznych povrchov, či už úžitkových alebo po ženách

/bodypainting/. Tak potom zostávajú už len autá?!

 

Je to tak. Maľujem aj na autá a bola to pre mňa ďaľšia skúsenosť. Robím to olejovými a syntetickými farbami, aby to držalo. Každé auto má svoj názov a výraz. Jedno auto bolo na snívanie, druhé potetované kérkami…Raz som sa zúčastnil jednej súťaže, kde bolo 1500 návrhov a nakoniec som to vyhral a realizoval. Pomaľované auto bolo predstavené v rôznych showroomoch na Slovensku celý rok a vydražené peniaze išli na charitatívnu akciu.

Dizajn a prevedenie je vždy prvé, čo ťa na aute zaujme?! Hoci v tvojich začiatkoch bol iba škodovácky dizajn…

 

Nepozerám sa pod kapotu do motora, ale na vizuálnu stránku vozidla. Určite sa v mojej dobe jazdilo na škodovkách a hlavne pomalšie. Moja prvá jazda skončila dosť neslávne, lebo otcovi som povedal, že som si urobil vodičák a mohol by mi požičať auto. Len, keď som sa vrátil a chcel zaparkovať v garáži, tak mi zavadzal betónový stĺpik. Otec mi nepovedal, že si treba nadbehnúť a tak prejsť do garáže. Prevalil som mu celé dvere a vtedy som si povedal, že na jeho aute jazdiť nebudem a kúpim si vlastné.

Vraj je normálne, keď vodič zaplatí pokutu, aby si to potom na dlhšie zapamätal, ale ak je slušný, tak sa to obíde iba s napomenutím….máš takú skúsenosť?!

 

Pred nejakým časom som išiel blahoželať maestrovi Petrovi Dvorskému k jeho 70-temu jubileu. Na konci Dúbravky je obchvat a potom som mal odbočiť doľava, lenže ja som odbočil skôr, kde sa nemalo. Zrazu som zbadał policajné auto, ktoré ma predbehlo. Zle som odbočil a hrozili mi pokutou. Povedal som, kam idem, tak ma pustili s dohovorom, že mám pozdraviť pána Dvorského od mestských policajtov. Tak som to urobil s dodatkom, že majú slušných policajtov v Dúbravke.

Mal si niekedy strach vystúpiť z auta alebo sa ti stala situácia, kedy si bol z nečakanej situácie vykoľajený?

 

Mal som výstavu v Rio de Janeiro s brazílskou výtvarníčkou, ktorá bola manželka slavného spisovateľa Pauela Coelha. Tam, v určitých častiach Ria sa treba zamykať v aute aj na križovatke, lebo sú tam rôzne nebezpečné gangy. Vystúpite a prídete o auto. Nečakanú situáciu som zažil v Thajsku na motorke, keď som v noci v džungli išiel do kopca a musel som ju tak vytúrovať, že na kopci som zistil, že som stratil manželku. Vrátil som sa a našiel som ju síce trošku poudieranú, ale živú a zdravú.

Mal si niekedy auto nemeckej značky Opel?

 

Moje prvé zahraničné auto, ktoré som si kúpil bol benzínový Opel Astra. Mal som akurát výstavu v Kanadskom Vancouveri a vďaka tomu, že sa mi predali všetky obrazy, tak som si mohol dovoliť kúpiť auto. Išiel som na ňom z Nitry a malo taký strešný šíber, tak som si otvoril strechu a na druhý deň som bol seknutý, lebo ma ofúklo z prievanu. 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode