Nepodceňujte povinnú výbavu

28.09.2013 13:51

Najlepšia ochrana pred škodami na aute je prispôsobiť jazdu stavu vozovky. Opatrnosť sa vždy vypláca:chráni životy, sporí peniaze, šetrí čas strávený v servise. Niekedy sa napriek múdrym radám nedá nehode predísť. Aby ste neprepadli zbytočnej panike, pomôže silné presvedčenie, že povinná výbava vášho auta je v poriadku a aj niekoľko vhodných rád, ako postupovať.

 

Priamo na mieste nehody

Pokiaľ sa vám stane dopravná nehoda, v minulosti by ste štandardne volali políciu, aby nehodu zdokumentovala. Na základe zákona o cestnej premávke – pokiaľ nedošlo k zraneniu či vážnej dopravnej nehode a škoda na zúčastnených autách alebo inom majetku neprevyšuje 3 990 eur – sa takáto nehoda klasifikuje ako škodová udalosť a políciu môžete vynechať. Vyplňte Správu o nehode, kde sa dohodnete na tom, kto bol vinníkom, čo písomne uvediete na tlačive a potvrdíte podpisom. „Nezabudnite si urobiť dôkladnú fotodokumentáciu nehody z viacerých strán, postavenie auta a jeho poškodenie,“ pripomína Karolína Topolová, generálna riaditeľka spoločnosti AAA AUTO. Rovnako pomôžu prípadní svedkovia a ich výpovede. Dobrým riešením je zavolať asistenčnú službu poisťovne, ktorá vás bude navigovať, prípadne vyšle servis na miesto nehody. Zároveň poistnú udalosť zdokumentujú a v prípade nepojazdnosti odtiahnu auto do servisu. Najpohodlnejším riešením je mať uzavreté havarijné poistenie a uplatniť si náhradu škody v poisťovni.

 

Keď sú v hre životy

Popri „materiálnych“ problémoch sa však stávajú aj vážnejšie nehody, také, v ktorých sú ohrozené životy, prípadne je potrebná pomoc záchranárov či polície. „Ideálne je takejto situácii predísť, pri samotnej nehode je dôležitá duchaprítomnosť účastníkov, ich schopnosť podať prvú pomoc, ale aj dostatočná výbava,“ hovorí Karolína Topolová. V posledných týždňoch rozvírili hladinu motoristických správ informácie o nových lekárničkách. Autolekárnička je najdôležitejšou povinnou výbavou každého osobného auta (ale aj motocyklu, autobusu či nákladného auta), spolu s výstražným trojuholníkom a reflexným odevom. Nezabúdajte - od prvého augusta 2012 je podľa vyhlášky MZ SR č. 143/2009 Z. z. v platnosti lekárnička, ktorá je oranžová, má biely kríž vo veľkosti 7 cm (motocykle 4 cm) a materiál v nej je rozdelený na moduly (1 - pomôcky, dezinfekcia a ochrana záchrancu, 2 - malé rany, odreniny, 3 - veľké rany, krvácanie, popáleniny, 4 - zlomeniny, poranenia kĺbov). Ak by vaša lekárnička nespĺňala ustanovenia vyhlášky, môžete dostať pokutu až 60 eur.

 

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode