Nepodceňujte nebezpečné baktérie vo vašom aute Používaný automobil je plný baktérií, ktoré môžu ohrozovať zdravie jeho posádky

29.09.2019 17:33

V interiéri bežne využívaného osobného auta je množstvo baktérií a mikróbov, ktoré môžu veľmi nepriaznivo vplývať na zdravie posádky. Veľká časť sa tam dostane na podrážkach topánok, časť si prinesieme na neumytých rukách a ďalšiu skupinu si v interiéri sami vypestujeme tým, že v aute konzumujeme rozličné jedlá a nápoje. Omrvinky, zvyšky potravín a rozliate nápoje vytvárajú doslova živnú pôdu pre baktérie a rôzne druhy plesní. Netreba zabúdať ani na to, že stav a čistota auta výrazne vplývajú aj na cenu pri jeho ďalšom predaji.

„Viaceré výskumy ukázali, že nielen nečistená klimatizácia môže byť zdrojom vážnych ochorení. Celková pravidelná dezinfekcia automobilu výrazne prispieva k lepšiemu komfortu jazdy. V aute sa bežne nachádzajú nebezpečné mikróby a baktérie, ktoré môžu vyvolávať napríklad nepríjemné črevné problémy,“ vysvetľuje prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA AUTO, Petr Vaněček. Až tri pätiny motoristov vo vozidle pravidelne konzumujú jedlo a nápoje. Nedojedené zbytky jedál, roztrúsené omrvinky alebo vyliate nápoje sa potom stávajú živnou pôdou pre rôzne druhy plesní a baktérií. Niektorí ľudia si v aute doslova zriadia odpadkový kôš, a to rovno v priestore pod sedadlom. Samostatnou kapitolou sú štvornohí maznáčikovia, ktorí sú vo vozidle často prevážaní. Výsledkom je, že v interiéri automobilu sa spúšťajú hnilobné procesy a zo zárodkov sa množia baktérie, ktoré môžu výrazne ovplyvniť zdravie cestujúcich.

Veľa ženských vodičiek naviac využíva svoje auto aj ako „kozmetický salón“, kde sa stihnú upraviť a namaľovať. Nánosy make-upu a ostatných líčidiel sa potom objavujú aj na volante, riadiacej páke, ručnej brzde či na dverách. Práve make-up zanecháva na materiáloch interiéru viditeľné škvrny, ktoré sa veľmi ťažko odstraňujú. Stopy líčidiel možno nájsť v aute takmer každej ženy.

Podľa odborníkov stav auta výrazne ovplyvňujú jeho hodnotu pri ďalšom predaji. Určite za vozidlo dostanete viac peňazí, pokiaľ bude mať zachovalý interiér čistý a nebude zapáchať. Detailné čistenie vždy odhalí omrvinky a iné zvyšky jedla pod sedadlom, medzi sedačkami či na iných ťažko dostupných miestach. Tak, ako aj svoju domácnosť udržiavame pravidelne čistú a staráme sa o poriadok, aj vnútorný priestor nášho vozidla by mal byť pravidelne čistený a dezinfikovaný. Nestačí len povysávať raz za 3 mesiace a nie je dobré ani šetriť na tepovaní a odbornom vyčistení autosedačiek, najmä pokiaľ vozíte často deti. Je nutné auto pravidelne zbaviť nečistôt a dbať aj na funkčnosť a nezávadnosť klimatizácie, z ktorej vzduch posádka dýcha.

Rady, ako si udržať v aute poriadok

K udržaniu čistoty a poriadku vo vozidle môže pomôcť aj dodržiavanie niektorých jednoduchých zásad. Používajte na odpadky igelitové vrecko, nehádže odpadky na podlahu. Občas pretrite volant, kľučky dverí a riadiacu páku dezinfekčnými utierkami. Ak sa vám stane, že v aute rozlejete nejaký sladký nápoj, použite čo najskôr na vyčistenie aspoň čistú vodu a povrch vysušte. Pri jedení používajte servítku, aby ste minimalizovali množstvo omrviniek všade okolo. Auto pravidelne vysávajte. Celkový stav vozidla je vizitkou jeho majiteľa a pri prípadnom predaji sa vám vaša snaha zúročí.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode