Nemecký gentleman

12.01.2014 15:39

 

Ak hľadáte praktické rodinné auto vhodné na každodenné použitie či dovolenku s nízkymi ekonomickými nákladmi máme pre vás tip. Legendárna automobilka s dlhou tradíciou prichádza s novým  Golfom Variant a musíme uznať, že to bol zásah do čierneho. 


Líder medzi značkami sa vyznačuje svojou spoľahlivosťou, komfortom a v neposlednom rade aj nemeckou kvalitou. Už siedma rada golfu zaujala novým dizajnom, využíva najnovšie technológie a narástla nám aj do dĺžky. Ponúka oveľa viac vnútorného priestoru a nikto sa nemôže sťažovať na nedostatok miesta v kufri.

Testovaný model bol odetý do nádherného modrého laku, kde vinikli predné LED svetlomety s denným svietením v tvare štvorca. Celkový dizajn karosérie pôsobí modernejšie, vyžaruje z nej  dynamika a pri pohľade z boku neujdú vašej pozornosti ani elegantné krivky s ostrejšími prelismy pozdlž dverí. Vďaka chrómovaným lištám okolo okien, spodnej časti nárazníka či dlhého chrómovaného pruhu pod mriežkou chladiča mu dodáva punc elegancie. Hneď po nasadnutí si vychutnáte priestranosť interiéru a jeho precízne spracovanie. V prednej časti je dostatok miesta nad hlavou aj medzi sedadlami, čo ocenia najmä pasažieri s vysokou postavou. Vzadu po stranách môžu sedieť  maximálne dvaja, stredová časť je skôr určená pre deti kvôli úzkym rozmerom. Musíme pochváliť vynikajúce a ergonomicky ladené sedadlá s bočným vedením, ktoré poskytujú dokonalé držanie tela počas jazdy. Všade kam sa len pozriete je dostatok odkládacích miest. Po sklopení lakťovej opierky vzadu, sa objavia držiaky na nápoje a priehradky nájdete aj pod sedadlami alebo vo výplni dverí. Sú potiahnuté čalúnenou látkou, takže nič vám tam hrkotať nebude. Trojramenný volant potiahnutý kožou vďaka dokonalému tvaru dobre sedí v rukách a ovládanie tlačidiel je príjemné aj na dotyk. V jednoduchosti je krása, asi tak by som charakterizoval oku lahodiaci pohľad na stredový panel s ovládačmi, vyrobený z čierneho klavírneho laku. Všetko ja na správnom mieste, žiadne stresy pri obsluhe, všade sama precíznosť akú od koncernu VW môžme očakávať. Ako sme už spomínali kufor patrí k hlavným prednostiam tohto modelu. Je naozaj obrovský a údaj 605 litrov je pravdivý. Na sklopenie zadných sedadiel stačí použiť páčku po ľavej strane batožinového priestoru a k dispozícií je hneď 1620 litrov. Aj vďaka nízkej nakladovej hrane nepocítite žiadny problém pri naložení alebo vyloženie ťažkej batožiny.

Najsilnejší naftový agregát s objemom 2,0 l a 150 koňmi pod kapotou nás totálne dostal. Vychutnali sme si každú jazdu nielen na diaľnici ale aj v teréne. Pôsobil uhladeným dojmom, očaril kultivovanosťou chodu a pružne spolupracoval so 6-stupňovou automatickou prevodovkou. Aj spotreba nami nameraná 4,6 l nám vyčarila úsmev na tvári a to sme nekládli žiadny dôraz na spotrebu. Podvozok je dokonale odpružený, bezchybne sedí aj pri ostrejších prejazdoch zákrut a bezproblémovo tlmí všetky nerovnosti na vozovke. Na záver musíme uznať, že automobilke VW sa tento model vydaril na jedničku. Je priestranný, pohodlný, úsporný a kedykoľvek sa môžte naňho spoľahnúť. Je proste super s veľkým S!

Text a foto: Ľubomír Feckanín

 

 

VW Golf Variant 2,0 TDI  
Zdvihový objem cm3

1 968

Max. výkon v kW (k) pri 1/min 110 (150) / 4000
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min  320 / 1750-3000
Maximálna rýchlosť v km/h      218
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h 8,9
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km) 5,1 / 3,7 / 4,2
Základná cena od  23 570 €

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode