Namerali ma s „lúčom“

09.06.2019 12:20

Charizmatický spevák Tomáš Buranovský alebo ho môžete poznať pod pseudonymom BuranoWski, keď na hudobnú scénu sa vrátil s úspešným singlom Lúč. Porozprávame sa o najčastejšej trase KE-BA a iné zaujímavosti z motoristického sveta ako aj testovanie nového modelu Dacia Logan :)

 

 

Leto bude určite zaujímavé a budeme ťa môcť Tomáš vidieť na rôznych akciách a hudobných festivaloch. Bude niečo extra, čo by si našim čitateľom spomenul hneď v úvode?

 

Počas leta sa ľudia chcú najmä baviť a tým pádom je mojou úlohou byť toho súčasťou. Čo sa týka zloženia kapely, snažím sa byť flexibilný. Podľa požiadaviek a možností organizátora hrám buď sám s gitarou, v triu, alebo aj v plnom zložení kapely. Tá extra časť by mala prísť po lete, keď by som mal vydať svoj nový album. Budú na ňom piesne, ktoré už poslucháči poznajú z rádii, ale aj úplne nové, na ktorých práve pracujeme v štúdiu. Verím, že na jeseň ako je to naplánované, album bude hotový.

 

Najprv folklór a potom ako mladý 17-ročný chalan v Superstar si musel byť prekvapený, ako sa ti život zmenil zo dňa na deň?

 

Veru...najprv ma rodičia priviedli k folklórnej hudbe a v tom prostredí som vyrastal a venoval som sa až do puberty. Časom som zistil, že by ma viac bavila gitara ako akordeón a miesto ľudových piesní ma začali lákať skôr popové. V tých časoch som počúval naozaj veľmi veľa hudby a učil sa spievať od rôznych spevákov. Z recesie som si podal prihlášku do Superstar a zrazu som bol v semifinálových kolách a vypadol tesne pred finále. Nevedel som, čo sú odposluchy, mikrofón ani som nikdy nehral so živou kapelou. Nikdy som na niečo také ani len nepomyslel. Prišli veci, s ktorými som sa stretol prvýkrát v live prenosoch. Potom som išiel svojou cestou a časom sa mi ozval jeden producent (Jozef Harničár), s ktorým sme nahrali aj album, dokončil som vysokú školu v kombinácii pedagogika a hudobné umenie. Vďaka tomu pár dní učím aj na základnej škole hudobnú výchovu.

 

Často robíš trasu Bratislava-Košice a na koncerty jazdíš akým autom?

 

Na bežné fungovanie mám Škodu Octavia a pred ňou som mal starú trojkovú radu BMW so zadným náhonom. A to som si užil veľa srandy hlane v zime. Inak na dlhé trasy jazdím Mercedesom B 180 a ak máme s kapelou nejaké koncerty, tak si požičiavame 9-miestny Renault Trafic, aby sme tam v pohode dali všetky hudobné nástroje ako sú gitary, bicie, kombá. Predsa len, každý kto aspoň trochu hral v kapele vie, aká veľká sranda je balenie a vykladanie nástrojov.

 

Popularita ti narástla enormne a myslím si, že aj policajti, keď ti kontrolujú doklady, tak im cvakne, že si spevák alebo sa mýlim?

 

Áno. Raz som dokonca išiel spievať na svadbu a pred Lučencom ma zastavili policajti, že som prekročil rýchlosť niečo málo o 10 km ako som mal. Boli vo dvojici a zrazu ako si policajtka prezerala doklady, tak sa milo usmiala a povedala, že jeden Buranovský ma krásnu zaľúbenú pieseň. Len nech jej nepoviem, že som to ja a zrazu ten dialóg bol žoviálnejší. Pokutu som musel zaplatiť, ale myslím, že na sume sa prejavili fakty ktoré spomínam :) A ako som odchádzal, tak mi policajt povedal, aby som sa nezabudol pochváliť, že ma namerali s ich „lúčom.“ Boli fakt milí.

 

Stalo sa ti, že ti nečakane dali fúkať?

 

Narodil sa mi syn a prišiel kmotor, že treba to riadne zapiť. Tešili sme sa a ráno som vôbec neriešil, že som pil. Z domu som vzal veci, ktoré manželka potrebovala a išiel som za nimi do nemocnice. V Košiciach je taká pasáž, po ktorej sa ide hore kopcom a tam treba trochu dupnúť na plyn a za horizontom bola policajná hliadka. Nejako mi nedoplo, že sme deň predtým oslavovali a oni chceli, aby som sa podrobil dychovej skúške. Našťastie som nenafúkal, ale nebolo mi všetko jedno...

 

Zaujímavých príhod máš požehnane a boli aj také možno nepochopené?

 

Na chate som si dal pivko, keďže sme odchchádzali až večer a syn dostal balóny, s ktorými celý deň chodil a každého prosil aby mu ich nafúkal. Už ako sme večer odchádzali, tak nás zastavila hliadka a kontrolovali nás. Stiahol som okno, podal doklady a v tej chvíli malý v ruke s balónikom zahlásil „tatik nafúka.“ Syn myslel balón a policajti mi hneď dali fúkať. Samozrejme všetko bolo ok.

 

Zažil si jazdenie s neobmedzenou rýchlosťou ako majú nemci na svojich diaľniciach? Akí sú nemci vodiči?

 

V Nemecku som bol na tenisovom turnaji, lebo mám rád šport a chcel som vidieť Rogera Federera, keďže už dlho hrať nebude. Ponáhľali sme sa do Berlína a šoféroval som na diaľnici pri neobmedzenej rýchlosti, ktorá bola dosť obmedzená, lebo tie diaľnice sa akurát renovovali. Nemci sú veľmi slušní a zodpovední vodiči vo všeobecnosti...asi to vyplýva z mentality, my slováci sme takí šibali a keď sa dajú pravidlá obísť, tak ich obídeme skôr, myslím, že to máme čiastočne v krvi. Možno to vyplýva z pocitu menejcennosti a večného ukrivdenia, ktoré je zase podložené vývojom historických udalostí.

 

Čo nemáš rád u vodičov, ako sa správajú na cestách?

 

Nerozhodnosť vodiča, ktorý by chcel odbočiť, ale nevie kde. Pribrzdí, potom sa rozbehne bez smeroviek a stále to opakuje dookola. Oni zo štyridsiatky vedia zabrzdiť na nulu za sekundu a to sa potom nemusí podariť ani mne. Možno by sme si mali uvedomiť, že pozornosť vodiča odpútava aj dotykový displej či GPS a časté používanie mobilného telefónu za volantom. Musím sa priznať, že občas sa to stane aj mne, ale snažím sa dávať si na to veľký pozor.

 

Aký je rozdiel medzi mužmi a ženami za volantom?

 

Vo všeobecnosti sú ženy na jednej strane opatrnejšie a menej agresívnejšie. To je ich devíza, ale myslím, že sa horšie orientujú na ceste. Myslím, že schopnosť racionálnejšie zvládať kritické situácie a orientovať sa v nich majú lepšiu muži. To vidím aj pri mojej manželke. Keď sme v nejakom obchodnom dome a vyjdeme z neho, tak je schopná ísť tým istým smerom, ktorým sme prišli a musím ju chvíľu presviedčať, že nejdeme dobre. Ale keď poviem, že obchody v ktorých sme ešte neboli a v ktorých na ňu čaká mnoho nových vecí sú opačným smerom, akým sa vybrala, tak sa nechá zlomiť :)

 

Text a foto: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode