Najžiadanejšie zánovné vozidlá - v kompaktoch vedie Golf, v malých autách Fabia

02.06.2017 08:28

Stále viac motoristov objavuje výhody zánovných automobilov. Nízky vek, málo najazdených kilometrov, výhodná cena a možnosť odísť s automobilom ihneď sú kľúčovými faktormi, ktoré záujemcov o automobily vedú k voľbe zánovného auta. Na základe predajných štatistík Mototechny sme zistili, ktoré modely sú najžiadanejšie a čo záujemcov vedie k ich kúpe.

Kompaktné vozidlá

Volkswagen Golf je žiadaný buď ako rodinný kombík alebo ako kompaktný hatchback, ktorý je najčastejšie vybavený motormi 1.2 TS, 1.4 TSI a 1.6 TDI. Práve posledná motorizácia sa vyznačuje veľmi nízkou spotrebou paliva. Najbežnejšou úrovňou výbavy  je  Comfortline, ktorá obsahuje všetky nevyhnutné a zároveň i väčšinu luxusných prvkov výbavy ako je napríklad stabilizačný systém ESP, dostatočný počet airbagov či automatická klimatizácia. Aktuálna generácia Golfu je na trhu od roku 2012 a nedávno prešla modernizáciou.

„Golf je auto kombinujúce perfektné jazdné vlastnosti s výborným dielenským spracovaním. Je spoľahlivým ťahúňom, ktorý získal v crashtestoch EuroNCAP maximálny počet päť hviezd,“ komentuje dôvody vedúce kupujúcich k výberu Golfa strategický poradca pre značku Mototechna Stanislav Gálik.

Rodinné a manažérske vozidlá

V tejto kategórii vedie Škoda Octavia a Volkswagen Passat. Najčastejšou motorizáciou Octavie je 1.6 TDI a 2.0 TDI, pri Passate dominuje motor 2.0 TDI. Hlavne motorizácia 2.0 TDI dodáva vozidlu nadpriemernú dynamiku pri nízkej spotrebe paliva. Dostatočne výkonný a zároveň mimoriadne úsporný je u Octavie i motor 1.6 TDI. Obe vozidlá sú k dispozícii tiež v prevedení combi, s automatickou prevodovkou DSG a pohonom všetkých kolies. Hlavne v Passate sa vo výbave objavuje napríklad adaptívny tempomat či svetlomety s 

full-LED technológiou.

Octavia je v aktuálnej generácii na trhu od roku 2013 a tento rok prešla faceliftom. Najnovší Passat sa predáva od roku 2014. Obe vozidlá získali v crashtestoch EuroNCAP plné päť hviezdičkové hodnotenie. Sú vhodné na dlhé diaľničné cesty, sú dostatočne tiché, pohodlné a stabilné vo vysokých rýchlostiach. Konštruktéri dotiahli ergonómiu týchto vozidiel k dokonalosti, všetky ovládacie prvky nájdu motoristi presne tam, kde ich očakávajú. Perfektne zladené sú aj sily potrebné k ovládaniu jednotlivých prvkov, na jazdu s Octaviou aj Passatom si majitelia zvyknú behom prvých pár metrov.

SUV

Najžiadanejším zánovným vozidlom v SUV kategórii je cenovo výhodná Dacia Duster. Je robustným automobilom s vysokým podvozkom aj posedom. V ponuke je s benzínovými motormi 1.2 TCe a 1.6 SCe a dieselovým 1.5 dCi. Motoristi majú možnosť voľby výberu pohonu všetkých 4 kolies alebo iba tých predných. V ergonómii ovládania Dusteru sú isté rezervy, niektoré ovládače sú nezvyklo umiestnené, ale po chvíli používania si na ne motorista zvykne.

„Zo skúseností vyplýva, že Duster je jednoduchý, spoľahlivý a bezproblémový automobil. Jeho jazdné vlastnosti sú ideálne do mesta, je z nej dobre vidieť a ľahko zdolá typické mestské prekážky ako sú napríklad vyššie obrubníky. Hodí sa i na cesty mimo mesta, do ľahšieho terénu, do lesa či na poľnú cestu,“ ozrejmuje výhody vozidla Gálik.

Malé a mini vozidlá

Kategóriu malých a mini vozidiel vedie česká Škoda Fabia. K dispozícii je v prevedení hatchback aj ako praktické kombi. Najčastejšia je s benzínovými motormi 1.2 TSI. V krátkej dobe si vodiči budú môcť zaobstarať aj novo vyrábanú motorizáciu 1.0 TSI. Najžiadanejšími úrovňami výbav sú stredné Ambition Plus a vrcholná Style. Aktuálna generácia sa vyrába od jesene 2014.

Fabia je kvalitne vyrobené vozidlo s istými jazdnými vlastnosťami, dostatočne výkonnými a úspornými motormi a veľmi dobrým dielenským spracovaním. V crashtestoch spoločnosti EuroNCAP získala plné päťhviezdičkové hodnotenie. Hodí sa hlavne do mesta, ale nestratí sa ani na dlhých diaľničných cestách. Ako praktické kombi s veľkým 530 litrovým batožinovým priestorom zastane tiež úlohu rodinného vozidla.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode