Najkrajšie Vianoce si upečiete spolu, a s múkou Babičkina voľba

12.11.2016 10:03

Vianoce sú o tradíciách, ktoré v našej krajine pretrvávajú už dlhé roky. Jedným zo zvykov, ktoré nám prinášajú radosť, je pečenie vianočných cukroviniek. Príjemná vôňa tiahnuca sa z rúry dotvára tú pravú atmosféru času adventného. Skúste tento rok vypustiť honbu za nakupovaním, pretože Vianoce sú predovšetkým o čase, ktorý strávime s rodinou, priateľmi a ľuďmi, ktorých máme radi a na ktorých nám záleží. Upečte si spolu krásne Vianoce.
Perníky a linecké koláčiky patria medzi najobľúbenejšie druhy vianočných cukroviniek už dlhé roky. Aby boli perníky ešte vláčnejšie a nadýchanejšie, zvoľte pre prípravu cesta múku Babičkina voľba na kysnuté cesto. Naopak na linecké koláčiky bude najlepšia múka Babičkina voľba na krehké pečivo, vďaka ktorému získate pružné cesto, ktoré sa nebude trhať a bude delikátne jemné.
Špeciálne hladké múky Babičkina voľba sú múky bez pridaných látok a ich vlastnosti sú dané spôsobom mletia. Zrno pšenice má v každej časti rôznej zloženie – iný obsah a kvalita lepku, škrobu a ďalších látok, ktoré majú zásadný vplyv na pečenie. Postupným mletím zrna získavame múky s odlišnými vlastnosťami a ich miesením potom pripravíme tú ideálnu pre každý druh cesta.

 Tradične mäkké, voňavé perníky je potrebné pripravovať niekoľko týždňov pred Vianocami, aby sa pečivo uležalo, získalo vláčnosť a aby sa prepojili všetky korenisté vône. Na vláčnosti môže perníkom pridať okrem medu taktiež múka Babičkina voľba na kysnuté cesto. Špeciálne namletá múka podporuje kysnutie a po upečení si pečivo zachová nadýchanú a pestrú charakteristiku.
Na tradičné vianočné perníky budete potrebovať: 1 kg múky Babičkina voľba na kysnuté cesto + na podsypanie, 360 g múčkového cukru, 2 vrecúška prášku do perníka, 2 lyžičky perníkového korenia, 3 lyžice holandského kakaa, 6 lyžíc masla izbovej teploty, 4 vajcia, 6 lyžíc medu, um tuzemský podľa chuti, 3 žĺtky + trochu vody na potretie. Na bielkovú polevu: 1 bielok, 150 g múčkového cukru, 1 lyžička citrónovej šťavy.
Postup: Rúru zohrejte na 170°C a pripravte si plechy, ktoré vyložíte papierom na pečenie. Všetky ingrediencie postupne vložte do misy a za pomoci kuchynského robota vypracujte hladké cesto (môžete ho spracovať aj ručne, len to bude dlhšie trvať a bude to fyzicky náročnejšie). Cesto preneste na múkou vysypaný plochu, vyvaľkajte plát hrubý asi 0,5 cm a za pomoci vykrajovačiek vykrajujte rôzne tvary. Perníky preložte na plechy a pečte pri 170 °C približne 8 – 10 minút. Ešte teplé upečené perníky potrite žĺtkami zmiešanými s trochou vody. Tak získajú krásne lesklý povrch.
V mise vyšľahajte elektrickým šľahačom s metličkami bielo, preosiaty cukor a citrónovú šťavu do konzistencie polevy na kontúry. Poleva na zdobenie musí byť hustejšia a mala by sa jemne ťahať. Ozdobte perníky.

Babičkina voľba Hladká múka na kysnuté cesto, Babičkina volba Hladká múka na krehké pečivo kúpite len za 0,99 €/1 kg

 Linecké pečivo vedie v slovenských domácnostiach na plnej čiare. Jeho delikátna chuť a jemnosť ukrytá v rozličných tvaroch, spojených ovocnou marmeládou, je tým pravým symbolom vianočnej pohody, ktorú  si so šálkou horúceho čaju môžete v rodinnom kruhu vychutnať. Jeho príprava síce nie je príliš náročná, horšie je vykrajovanie jemných tvarov a spájanie džemom. Aby sa cesto netrhalo a bolo pružné, siahnite po múke Babičkina voľba na krehké cesto.
Na linecké cesto budete potrebovať: 500 g múky Babičkina voľba na krehké cesto + na podsypanie, 320 g masla izbovej teploty, 160 g múčkového cukru, 3 ´žĺtky, pá kvapiek citrónu, marmeláda na spojenie, múčkový cukor + domáci vanilkový cukor na obaľovanie.

Postup: Všetky ingrediencie vložte do misy a ručne spracujte na hladké cesto (môžete použiť i robot). Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke pol hodinu odpočívať. Potom predhrejte rúru na 170°C a pripravte štyri veľké plechy, ktoré vyložíte papierom na pečenie. Cesto rozvaľkajte na ploche, ktorá je posypaná múkou a vybranými vykrajovačkami vykrajujte tvary, ktoré prenesiete na plechy. Pečte približne 10 minút, alebo pokým nie sú cukrovinky trošku zafarbené. Ale naozaj len máličko, pretože po vytiahnutí z rúry ešte trochu ,,dôjdu“ Vychladnuté pečivo spájajte marmeládou alebo napríklad čokoládovo – orieškovou nátierkou. Nakoniec posypte cukrom.

Dovoľte vôni z čerstvo napečených dobrôt, aby prevoňala váš domov. O dokonalosti výsledku sa s vaším pričinením s vašim pričinením postarajú s vaším pričinením postarajú tieto nové múky špeciálne namleté pre rôzne cestá a vaše pečenie sa stane ešte výnimočnejšie.
Babičkina voľba je synonymom vynikajúcej kvality, vďaka ktorej sa môžete spoľahnúť, že pre svojich blízkych robíte len to najlepšie.
Babičkina voľba pre vás pripravila vianočnú súťaž s možnosťou výhry kuchynského robota. Upečte, vyfoťte a pošlite vaše vianočné pečenie s deťmi, kolegami či priateľmi a možno budete mať trochu šťastia. Na výhre zase až tak nezáleží, dôležité je to, že si spolu upečieme krásne Vianoce!

Babičkina voľba je múka pre všetkých, ktorí hľadajú stálu a kontrolovanú kvalitu. Pri výrobe je použité len starostlivo vybrané obilie, ktoré je pred spracovaním dôkladne očistené a potom šetrne namleté v mlynoch so storočnou tradíciou (v Polabí, mlyn Litoměřice a na južnej  Morave, Kyjov).  Stála kvalita múky je zaručená množstvom kontrol od zasiatia zrna až po dodanie múky do obchodu.
 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode