Na predné sedadlo v Citroene Berlingo sa zmestím aj vo výstroji....

02.11.2019 19:16

Defenzívny back klubu amerického futbalu Bratislava Monarchs - Tomáš Púchovský o klube, cestovaní a neduhoch na cestách

Klub amerického futbalu na Slovensku - Bratislava Monarchs je najstarším a najúspešnejšim klubom na Slovensku v americkom futbale. Máte s klubom nejaké úspechy?

 

Klub má 25-ročnú históriu a na Slovensku sme číslo jedna. V roku 2015 sme vyhrali maďarskú aj slovenskú ligu. Predtým sme hrali českú ligu, medzinárodné súťaže o stredoeurópske poháre, posledné sezóny pôsobíme v rakúskej lige. Doma sme vyhrali Bednárikov pohár a dostali sme sa do finále o postup do najvyššej rakúskej súťaže AFL, takže sezóna bola úspešná a veríme, že tá nasledujúca bude ešte lepšia.

 

 

Tomáš, ako si sa ty dostal k americkému futbalu?

 

Sledoval som americký futbal dlhšie a veľmi sa mi to páčilo. Na vysokej škole som zistil, že je tu taký klub a v priebehu jedného roka som sa k nim zapojil, pôsobím tu už ôsmy rok. Od septembra sa hráči pripravujú individuálne, v januári začíname hrať futbal a koncom marca budúceho roka začína súťaž. Pomaly začne generačná výmena, tak sa tešíme na nových mladých hráčov, ktorí nás posilnia.

 

Veľa cestujete po Slovensku i v zahraničí. Akými autami sa väčšinou premiestňujete?

 

Jazdíme svojimi autami, prenajímame si aj klubový autobus, keď cestujeme na dlhšie trasy. Oficiálne nás je okolo 50 hráčov a na zapas nás ide asi 40. Všetci sme od rána nabudení a pripravení, že pôjde do tuhého. Pramenia z toho aj menšie-väčšie roztržky, či už v autobuse alebo za volantom čo nám veľa krát zvýši adrenalín, potom je to pri futbale vidieť aj na zápale hráčov ktorých sa situácia týkala.

 

 

Ak prekročíte hranice, tak sa stane, že prísni rakúski policajti sú po prekročení rýchlosti k vám nekompromisní čo sa týka pokuty?

 

V Rakúsku jazdíme veľa a tam všetci v obci dodržujú 50-tku a na diaľnici 130 km/h. To platí aj o našich vodičoch, ktorí sa tam vedia prispôsobiť. Máme vždy dobré skúsenosti s rakúskymi policajtmi. Sú veľmi tolerantní, išiel som rýchlejšie a vedel som sa s nim dohodnúť na nižšej pokute, ale je iné, keď vám pride domov 500 - eurová pokuta. S tým už nič neurobíte.

 

Boli ste účastníkom dopravnej nehody alebo ste mali možnosť vidieť kolíziu, ktorá vám zatajila dych?

 

Pri Komárne som zažil niečo, na čo nikdy nezabudnem. Bol som blízko pri smrteľnej nehode, kde zomreli rodičia a jedno dieťa. To som sa dozvedel až o niekoľko dní v médiach. Autobus prešiel do protismeru a zrazil sa s autom, ktoré sa údajne prevrátilo niekoľkokrát. Stál som asi tretie auto od nich, ale nikto nič, nebol žiadny zmätok. Vôbec to nevyzeralo na vážnu alebo smrteľnú nehodu, ale opak bol pravdou. Nedá sa na to zabudnúť...

 

 

Vedeli by ste charakterizovať ženy vodičky?

 

Sú dve skupiny žien. V jednej jazdia ženy ako dôchodkyne a v druhej sú pretekárky. Ťažko trafiť niečo medzi nimi, ale príde mi, že niekedy dlhšie uvažujú, alebo sú mysľou niekde úplne inde, a tak potom aj jazdia. Stretávam vodičky, ktoré v jednej ruke držia telefón, v druhej šminky a kolenom ovládajú volant...ale česť výnimkám...:)

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode