Na ceste s hokejovou legendou

27.04.2011 09:44

Jozef Golonka, naša hokejová legenda, si zajazdil na najnovšom modeli Kia Sportage a pretože vlastní starší model, mohol zodpovedne porovnávať. Ponúkame jeho postrehy. 

 

Všimla som si, že ste gentleman za volantom. Už z diaľky pribrzďujete pred prechodom pre chodcov. Vždy ste taký ohľaduplný na cestách?

Samozrejme – bontón musí byť. Niektorí mi všeličo ukazujú, keď idem podľa predpisov, ale aj tak budem tolerantný voči chodcom. Veď som jeden z nich. Za volantom sa všetci ponáhľajú, nemajú čas dodržiavať dopravné predpisy. A potom sú z toho často príbehy so smutným koncom. 

Dá sa povedať, že ste príkladným vodičom. S policajtmi zrejme vychádzate  dobre? 

Je to tak. Kto dodržiava predpisy, nemusí sa báť policajtov. Čo sa týka rýchlej jazdy, tak ja už mám divoké roky za sebou. Neparkujem tam, kde sa nemá, ale len na vyhradených parkoviskách. Treba si uvedomiť, že auto prináša nielen pôžitok, ale súčasne je aj zbraňou. Veľa mladých zaplatilo vysokú daň za rýchlosť, stále si to však mnohí neuvedomujú a robia tie isté chyby. Schvaľujem  vysoké pokuty za rýchlosť a súhlasil by som aj s tým, aby mladí vodiči získali vodičské oprávnenie len na skúšobnú dobu. Pri priestupkoch by som bol na nich prísnejšie ako na starších a skúsenejších vodičov.

 

Dostali ste niekedy pokutu za prekročenú rýchlosť?

Áno. Ťažké srdce mám na policajtov z Prievidze, kde som bol na liečení. Mal som návštevu a išli sme sa pozrieť do skanzenu. Cez dedinu som išiel rýchlosťou 61 km/h. Hneď za mnou vyleteli policajti a pokutovali ma za prekročenie rýchlosti. Nebolo tam živej duše a naozaj si myslím, že mi to mohli odpustiť. Jednoducho smola, ale pokutu som svedomito zaplatil.

V mladosti ste určite zažili rôzne príhody nielen na ľade, ale aj za volantom...

Boli sme trošku divokí, to je pravda. Mali sme starú trojdverovú Octaviu a do tej sa zmestilo aj sedem ľudí. Raz sme prehrali veľmi dôležitý zápas, išlo o majstrovský titul. Chýbal nám (Slovanu) vtedy jeden bod po prehre so Spartou. Žiaľ sme išli zapiť do hotela Devína a tam sme sa stretli s Jožom Adamcom. Vtedy neboli až také prísne predpisy a toľko radarov. Trošku sme si vypili a pokojne som si sadol za volant. Odniesol si to chladič a výfuk. Ale to je minulosť

 

Čo si myslíte o ženách za volantom? 

Mám úctu pred dámami a rešpektujem ich aj v cestnej premávke. Prekvapuje ma však arogancia niektorých žien, ktorá úmerne stúpa s veľkosťou áut, ktoré dostávajú od svojich frajerov či otcov. Zažil som dámu, ktorá mala v každej ruke mobil. Volant nemala ako držať. To som videl na vlastné oči a mal som doslova zimomriavky. Skutočne nebezpečná situácia. 

Jožko, máte starší model Kia Sportage a nás zaujíma, ako sa vám páčil nový model tejto značky s dvojlitrovým dieselovým motorom?

Musím povedať, že je to jedno z najkrajších áut vo svojej triede. Oranžová metalíza je veľmi pekná a dobre viditeľná na ceste. Exteriér s interiérom dokonale zladený. Sportage pôsobí mohutnejším dojmom a skutočne vo vnútri ponúka obrovský priestor. Môj päťročný Sportage má najazdených okolo 130 000 km bez vážnejších porúch. Testovaný model je krajší, dizajnovo fajnovejší a vo vnútri lepšie odhlučnený. Moje servoriadenie je tuhšie a nereaguje tak dobre ako tu. Prístrojová doska je veľmi atraktívna. Spätné zrkadlá veľké, ale zadné okno je na môj vkus príliš malé, obmedzuje výhľad smerom dozadu. Automatická prevodovka mi vyhovuje, aj keď si myslím, že manuál preraďuje o čosi rýchlejšie. V teréne sa auto veľmi dobre správa – aj vzhľadom na pohon všetkých štyroch kolies. Myslím si, že nový Sportage je veľkým pokrokom v napredovaní tejto značky, čo dokazuje aj použitie lepších a kvalitnejších materiálov než v predchádzajúcich modeloch. Päťročný vývoj skutočne cítiť. Vysoko oceňujem aj sedemročnú záruku.

 

Alena Chorvátová

Foto: autorka

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode