Moje ďaľšie auto bude elektrické…

30.04.2022 11:51

Vyspovedali sme mladú charizmatickú herečku Nikolett Dékány….aká je za volantom, čo sa naučila v škole šmyku, ako lietala s autom vo vzduchu, ale vyskúšala si aj aquaplaning. Okrem toho si vyskúšala elektrickú Daciu Spring a podobné auto v budúcnosti by chcela mať doma. Testovacie videá vás o tom presvedčia…:)

 

Po skončení VŠMU si sa po polroku stala internou členkou divadla Andreja Bagara v Nitre, kde máš postavy šité na mieru. Spomenieš si na nejaké tituly i prácu mimo divadla?

 

Môj repertoár v našom divadle je veľmi pestrý, hrám napríklad v eduhre Kým nastane ticho, v rozprávke Robin Hood, vo veselohre Drotár, v groteske Nádej zomiera posledná..atď. Najradšej mám drámu Dom, ktorú budeme hrať v júni bohužiaľ posledný krát, tak nezabudnite k nám prísť na derniéru. Objavila som sa už aj v seriáloch, ako Pumpa, Jenny, Hranica, Nemocnica. Diváci ma môžu uvidieť aj v pripravovanom osem dielnom seriály Čaja v réžii Jána Hřebejka (Pelíšky), kde hrám terapeutku v bordeli v Trebišove. Smiech bude zaručený. :) Čoskoro má vyjsť aj môj prvý film Čierne na bielom koni, kde hrám maďarku z Rimavskej Soboty.

A teraz prejdime na motoristickú tému…vodičák si robila v Bratislave, čo je asi najlepšia škola šoférovania vo veľkom meste a v hektickej premávke. Záverečné skúšky s testami si urobila alebo si opakovala?

 

Naozaj to bola dobrá škola. V hlavnom meste som mala možnosť naučiť sa poriadne šoférovať, aj parkovať! Na skúškach som mala milého policajta, takže žiadne stresy som pri tom nemala. Dokonca sme si s pánom policajtom pokecali o tom ako k nám chodil na kúpalisko do Vadašu do Štúrova. Pochádzam totiž zo Svodína, čo je dedina neďaleko Štúrova. Tréma opadla a skúšky som urobila na prvýkrát. Testy, ktoré boli v slovenčine mi nerobili žiadny problém, prešla som bez opravných skúšok.

Boli aj nehody v tvojom šoférskom živote?

 

Moja prvá nehoda bola, keď som raz na križovatke pri rýchlom rozhodovaní odbočujúc doľava nedala prednosť a protiidúci obrovský tank značky Mercedes ma upratal z cesty.  Auto bolo nepojazdné a v podstate na totálku.  V Bratislave na semaforoch býva zvlášť zelená aj pri odbočovaní doľava, ale v Komárne taký semamfor nemáme a mňa to poplietlo. Nikdy nesmieme šoférovať automaticky, to som sa vtedy naučila na celý život.

Naučilo ťa to viac predvídať, ale niekedy sa stane niečo nepredvídateľné na cestách, s čím nerátaš. Čo to bolo v tvojom prípade?

 

Teraz už mám väčšiu prax v šoférovaní, ale v tých začiatkoch som mala strach a nebolo mi všetko jedno.  Dlho som sa spamätávala z nehody, ktorú som mala ako 16-ročná so svojim priateľom. Kvôli nepredvídateľnej prekážke na ceste sme dostali taký šmyk, že sme sa trikrát otočili vo vzduchu a padli sme do jamy na strechu auta. Airbagy sa aktivovali, takže sa nám nič vážne nestalo, ale auto bolo úplne na totálku. 

 

Snažíš sa využiť svoj herecký talent pri zjednávaní pokút?

 

Platím pokuty a nevyužívam pri tom svoje herecké schopnosti na to, aby som s policajtami zjednávala. Veď aj oni si len robia svoju prácu. Už vôbec nemám záujem pri nich robiť scény, že sa rozplačem a robím zo seba chuderu. To nemusím. Prijmem svoju vinu a nájdeme kompromis. Naposledy som platila, keď som išla posledný deň v mesiaci na skúšku do divadla a priznám sa, že dosť rýchlo. Nedalo sa moc zjednávať a tak som nakoniec pokutu musela zaplatiť na pošte, pretože som nemala toľko v hotovosti.

Absolvovala si školu šmyku v Trenčíne a prezraď, čo si sa tam naučila?

 

Uvedomila som si tam, aké je dôležité udržiavať vzdialenosť medzi autami. Koľko to trvá, kým zabrzdíš v rôznych podmienkach a aké to môže byť pre teba a ostatných nebezpečné. Na vode to bolo najnáročnejšie! Najprv som sa otočila asi 4x, ale potom to už išlo. Normálne som bola z tej školy šmyku unavená, taký to bol obrovský adrenalín, ale som rada, že som sa naučila ovládať svoje auto a lepšie šoférovať. Každému vodičovi to odporúčam, pretože sa naučí manévrovať a vyhnúť mnohým kolíziám na cestách. Mne to v šoférovaní určite pomohlo. 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode